Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona
Advertisements

Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Průzkum stavu služby DODO Stav roku 2006 Odpovědělo 31 knihoven Mgr. Jindřiška Pospíšilová.
Nakladatelská licenční smlouva
Výzkumné projekty MPO řešené v r na ZČU náležitosti účetních dokladů na ZČU u projektů se samostatným bankovním účtem.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Oddělení metodiky OP Rybářství (SZIF) ŘO OP Rybářství (MZe)
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Tv a net Pravidla licencování IPTV Kam kráčí české telekom. sítě Srní
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
Novela autorského zákona a knihovny
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
VZÁJEMNÁ INFORMOVANOST V RÁMCI KONTROL PO PROPUŠTĚNÍ ZBOŽÍ.
Ekonomická část. Informace:  účetní závěrky sestavené k – termín odevzdání do (pozdější termín – po domluvě s příslušnou účetní)
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Novely právních norem a jiné … PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Ekonomická část (oddělení financování nepřímých nákladů)
zpracování hlášení o korupčních zjištěních
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
MVS v prostředí SK ČR možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
CENA UZS ČR ZA INOVACI V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 2009 / 2010.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E21.05 Ročník 2.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
Aplikace Monitorovací systém
e-PK aktuální stav služeb DDS
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Zdaňování ostatních příjmů
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
Občanské soudní řízení I.
Transkript prezentace:

Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ Seminář SČKN Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ Jan Barták, DILIA, 13. 3. 2007

Nový autorský zákon č. 121/2000 Sb. Nový AZ zakotvil ve svém § 87 nové majetkové právo - právo nakladatele na odměnu v souvislosti se zhotovením rozmnoženiny pro osobní potřebu jím vydaného díla.

Právo nakladatele § 87 Nakladatel má právo na odměnu v souvislosti se zhotovením rozmnoženiny pro osobní potřebu jím vydaného díla. Toto právo trvá 50 let od vydání díla. Ustanovení § 27 odst. 7 platí obdobně.

Význam úpravy nakladateli přísluší část odměn vybraných kolektivním správcem od tzv. povinných osob. tato odměna přísluší nakladateli coby určitá náhrada za zisk, který mu unikne, protože jím vydané tituly jsou konečnými uživateli v souladu s autorským zákonem kopírovány či jinak rozmnožovány (tzv. náhradní odměna).

Povinné osoby podle AZ: dovozci a výrobci přístrojů ke zhotovování tiskových rozmnoženin poskytovatelé rozmnožovacích služeb za úplatu Od novely AZ č. 216/2006 také o dovozci a výrobci přístrojů ke zhotovování tzv. jiných záznamů a nosičů těchto záznamů.

Právo nakladatele = právo povinně kolektivně spravované. Co to znamená? nakladatel nemůže toto své právo uplatnit u povinných osob – výběr za něj ze zákona vykonává kolektivní správce. Kolektivní správce rozdělí odměny nakladatelům, kteří se u něj přihlásí k evidenci V ČR je tímto kolektivním správcem pro nakladatele DILIA

Jak DILIA rozděluje odměny? DILIA rozdělí odměny podle svého Rozúčtovacího řádu mezi ty nakladatele, kteří se u ní přihlásili k evidenci. Podle aktuálního RŘ dostane každý evidovaný nakladatel 1 bod za každý nahlášený vydaný titul a za každé nahlášené vydávané periodikum. Z celkové sumy vybraných odměn připadající na nakladatele se podílem veškerých nahlášených titulů určí hodnota 1 bodu. Každý evidovaný nakladatel, který řádně nahlásil svá vydaná díla, dostane částku odpovídající jeho počtu bodů. Odměny, které nakladateli přísluší, jsou dle Rozúčtovacího řádu DILIA rozúčtovány nejpozději do 30.6. roku následujícího po roce, ve kterém byly vybrány.

Upozornění: hodnota bodu je proměnlivá, závisí jednak na výši vybraných odměn, jednak na počtu řádně ohlášených titulů. V letech 2002 až 2005 hodnota bodu se hodnota bodu pohybovala mezi 95 a 250 Kč.

Jak se má nakladatel u DILIA zaevidovat? Stačí vyplnit a do DILIA zaslat 2 dokumenty: Nakladatelskou přihlášku k evidenci Registrační list nakladatele

Registrují se: veškeré vydané tituly a periodika za 50 let dozadu od data registrace všechna nová vydání díla (reedice); naopak se neregistrují dotisky

Další povinnosti nakladatele Jednou nahlášená díla jsou do každoročního rozúčtování zařazena automaticky. nakladatel každý rok hlásí pouze nově vydaná díla a jejich seznam zasílá do DILIA nejpozději k 31.12. příslušného kalendářního roku.

Praktické informace: Veškeré informace o způsobu registrace, výběru a rozdělování odměn a vůbec o kolektivní správě vykonávané DILIA naleznete na internetových stránkách www.dilia.cz, v sekci pro autory/kolektivní správa. Na těchto stránkách naleznete také formuláře „Nakladatelské přihlášky k evidenci“ a „Registračního listu nakladatele“, které si lze stáhnout a vyplnit v elektronické podobě nebo vytisknout. Konečně tam naleznete i kontakty na příslušné zaměstnance KS DILIA. Agendu nakladatelů má na starosti paní Hana Mošovská, tel.: 266 199 843, e-mail: mosovska@dilia.cz.

Pokud ještě nejste v KS DILIA evidováni, rádi Vás zaregistrujeme!

Děkuji za pozornost!