Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál."— Transkript prezentace:

1 Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

2 Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk (aneb e-prezenční výpůjčka)
Co to je? Digitalizace vytížených částí knihovního fondu a zpřístupnění prostřednictvím PC v knihovně za účelem tisku (a třeba i k prezenčnímu studiu z obrazovky) E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

3 Autorskoprávní problematika…?
Autorský zákon (121/2000 Sb.) § 37/1c: „Do práva autorského nezasahuje knihovna, archiv, muzeum, galerie, škola, vysoká škola a jiné nevýdělečné školské a vzdělávací zařízení, zpřístupňuje-li dílo, včetně zhotovení jeho rozmnoženiny nezbytné pro takové zpřístupnění, které je součástí jeho sbírek a jehož užití není předmětem prodejních nebo licenčních podmínek, s výjimkou sdělování díla způsobem uvedeným v § 18 odst. 2, jednotlivcům ze strany veřejnosti prostřednictvím k tomu určených technických zařízení umístněných v jeho objektech, a to výhradně pro účely výzkumu nebo soukromého studia takových osob, a zamezí-li takovým osobám zhotovit rozmnoženinu díla; ustanovení § 30a odst. 1 písm c) a d) tím nejsou dotčena“ E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

4 Autorskoprávní problematika: § 18/2 (sdělování díla veřejnosti)
§ 18/1: „Sdělováním díla veřejnosti se rozumí zpřístupňování díla v nehmotné podobě, živě nebo ze záznamu, po drátě nebo bezdrátově.“ § 18/2: „Sdělováním díla veřejnosti podle odstavce 1 je také zpřístupňování díla veřejnosti způsobem, že kdokoli může mít k němu přístup na místě a v čase podle své vlastní volby zejména počítačovou nebo obdobnou sítí.“ = Internet E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

5 Autorskoprávní problematika: § 30a/1c, d
„Do práva autorského nezasahuje c) ten, kdo na objednávku pro osobní potřebu fyzické osoby, d) ten, kdo na objednávku pro vlastní vnitřní potřebu právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby Zhotoví tiskovou rozmnoženinu díla na papír nebo podobný podklad fotografickou technikou nebo jiným postupem s podobnými účinky, s výjimkou případu, kdy jde o vydaný notový záznam díla hudebního či hudebně dramatického, a v případech podle písmen c) a d) řádně a včas platí odměnu podle § 25.“ E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

6 Autorskoprávní problematika: shrnutí
Digitalizace dokumentů z fondu knihoven MU Sdílení digitalizovaných dokumentů mezi knihovnami MU Možnost tisku Možnost prohlížení z obrazovky pc JE LEGÁLNÍ Je však nutno dodržet: PC pouze v budovách (knihoven) MU PC bez možnosti vytvoření jiné než tiskové rozmnoženiny (tzn. i bez možnosti odeslat em apod.) E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

7 E-prezenční výpůjčka - workflow
1. fáze - scan dokumentu 2. fáze - upload na server a zpracování dokumentu vložení přes administraci, zabezpečení propojení se záznamem v katalogu OCR vložení do RSS, novinkové služby, export do jiných systémů (volitelné) 3. fáze - využití uživatelem vyhledání záznamu s e-PV zobrazení PDF nastavení tisku a vytištění E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

8 Možnosti rozhraní implementace do katalogu (ukázka)
samostatná aplikace (ukázka) seznam na stránkách knihovny E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

9  Kompenzace nižšího počtu výtisků
Výhody  Kompenzace nižšího počtu výtisků řeší problém nedostupnosti povinné literatury možnost převodu prezenčních výpůjček na absenční úspora prostředků knihovny a času pracovníků akvizice  Jednodušší přístup k dokumentům možnost vyhledávát v dokumentech (FT)  Úspora času a energie při zhotovování rozmnoženin E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

10  Efektivnější využívání kopírek
Výhody  Efektivnější využívání kopírek (kratší fronty  tisk je rychlejší než kopírování )  Propojení s dalšími službami a navázání jiných funkcí rozšířené funkce katalogu (např. vkládání obsahů, recenzí,…) E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

11  Nelze zpřístupňovat e-dokument on-line bez omezení
Nevýhody  Nelze zpřístupňovat e-dokument on-line bez omezení nutnost vyčlenit PC bez plného internetu  omezené množství PC  Nemožnost vytvářet jiné než tiskové rozmnoženiny  Pravděpodobné navýšení spotřeby papíru (?) snadnost vytváření tiskových rozmnoženin řešení - recyklovaný papír E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)

12 Děkujeme za pozornost, rádi odpovíme na Vaše dotazy.
E-prezenční výpůjčka / M.Krčál (ÚK FSS MU), Z.Kadlec, V.Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU)


Stáhnout ppt "Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál."

Podobné prezentace


Reklamy Google