Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII"— Transkript prezentace:

1 Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII. Fórum pro výměnu informací o BAT Ministerstvo průmyslu a obchodu, Praha 1

2 Novela zákona o IRZ – zásadní body
Změna vymezení okruhu povinných subjektů podle § 3 odst. 2 zákona (subjekty, na které se nevztahuje režim nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 166/2006): Nově provozovatelé provozoven, v nichž probíhá některá z činností, které jsou výslovně uvedeny v doplňované příloze k zákonu (v příloze uveden taxativní výčet činností včetně prahových hodnot). Zrušení povinnosti autorizace hlášení podávaných prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP); Zrušení možnosti zasílání plné moci k zastupování povinného subjektu prostřednictvím datové schránky MŽP; Upřesnění formulace povinnosti vést evidenci údajů pro ohlašování do IRZ tak, aby plně odpovídala rozsahu IRZ.

3 Průběh legislativního procesu
1. června 2015 byl návrh novely zákona o IRZ předložen vládě. 25. srpna 2015 byl návrh novely zákona o IRZ rozeslán poslancům jako tisk 574/0. 27. května 2016 byl návrh novely zákona o IRZ projednán Poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení na 47. schůzi. Návrh novely zákona o IRZ byl schválen. 16. června 2016 byl schválený návrh novely zákona o IRZ postoupen Senátu. 14. července 2016 byl návrh novely zákona o IRZ projednán Senátem na 26. schůzi. Návrh novely zákona o IRZ byl schválen. 27. července 2016 podepsal návrh novely zákona o IRZ prezident. 5. srpna 2016 byla novela zákona o IRZ vyhlášena ve Sbírce zákonů v částce 99 pod číslem 255/2008 Sb. 1. září 2016 novela zákona o IRZ nabyla účinnosti („Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.“).

4 Příloha novely zákona o IRZ
Celkem vymezeno 232 činností; Činnosti rozděleny do: 9 hlavních kategorií odpovídajících co nejvíce příloze I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 166/2006; 9. činnost (tj. „Ostatní činnosti“) rozdělena do 8 subkategorií (a až h). Důvodem rozdělení dle jednotlivých kategorií je zejména zvýšení přehlednosti a zlepšení orientace v seznamu činností; Převážně se jedná o činnosti, které jsou omezeny prahovou hodnotou pro kapacitu. V případě existence odpovídající E-PRTR činností i horní prahovou kapacitou.

5 Další informace Podle novelizovaného zákona se bude do IRZ ohlašovat za rok (tj. do 31. března 2017). Úpravy v ohlašovacím procesu (tj. části zákona týkajícího se ISPOP) budou aplikovány dle nově navržené účinnosti dříve, ale prakticky se v případě IRZ dotknou také až ohlašovacího roku Na webových stránkách IRZ byl zveřejněn dokument pro ohlašovatele ke změnám v ohlašování, které vyplývají z návrhu novely zákona o IRZ. Činnosti byly specifikovány zejména na základě CZ-NACE klasifikace. Nadále platí princip, že hlášení se podává za celou provozovnu (nikoliv pouze za vybranou činnost).

6 Děkuji za pozornost Kontaktní údaje: Ing. Mg. Eduard Hlavatý
tel Ministerstvo životního prostředí oddělení integrované prevence a IRZ Vršovická 65, Praha 10 6


Stáhnout ppt "Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII"

Podobné prezentace


Reklamy Google