Zpráva o životním prostředí České republiky za rok 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Trendy finančních produktů ČLFA
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Josef Keder Hana Škáchová
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Kontaminace (znečištění) vody
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Charakteristika kraje
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
… od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Hospodaření obcí v roce 2016
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Ekonomika životního prostředí
Operační program životní prostředí
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Transkript prezentace:

Zpráva o životním prostředí České republiky za rok 2008

Základní informace o Zprávě Vypracováním pověřena CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Od letošního roku poprvé Zpráva dle nové metodiky. Zpráva založena na 37 indikátorech vybraných dle stávající SPŽP. Zaměřena na aktuální stav a dynamiku od roku 2000, důraz na relevanci k politice. Nedílnou součástí předkládané Zprávy je i podrobné hodnocení každého indikátoru na http://indikatory.cenia.cz.

Vývoj klimatu Teplota vzduchu globálně i na území ČR stoupá, po roce 1997 bylo zaznamenáno dle WMO všech 10 nejteplejších let od roku 1850. Zvyšuje se četnost výskytu rizikových meteorologických jevů.

Emise skleníkových plynů Emise skleníkových plynů v ČR celkově poklesly mezi roky 1990 a 2007 o 23 %. Hlavním problémem a příčinou nepříznivého vývoje po roce 2000 jsou rostoucí emise ze silniční dopravy. Měrné emise skleníkových plynů na obyvatele v ČR patří k nejvyšším v EU. Vývoj emisí a propadů skleníkových plynů v sektorovém členění Mt CO2 ekv, Zdroj: ČHMÚ Struktura produkce emisí skleníkových plynů dle metodiky UNFCCC, Zdroj: ČHMÚ

Ovzduší Výrazný meziroční pokles emisí do ovzduší. Přesto v roce 2008 15 % obyvatel vystaveno nadlimitním koncentracím PM10 a 42 % obyvatel koncentracím přesahujícím hodnotu pro cílový imisní limit pro benzo(a)pyren. Vývoj emisí v ČR, [index, 2000 = 100] Zdroj: ČHMÚ *předběžná data Mapa OZKO ČR, 2008 Zdroj: ČHMÚ

Voda Jakost vody ve vodních tocích se postupně zlepšuje. Pokrok v čištění odpadních vod dokládá především zvyšování počtu ČOV. V letech 2000–2007 došlo k poklesu ztrát pitné vody v potrubní síti z 25,2 % na 18,6 %. (V roce 2008 však zvýšení na 19,4 %.) Relativní vyjádření vypouštěného znečištění [index, 1993 = 100] Zdroj: VÚV T.G.M., v.v.i. Počet čistíren podle stupně čistění odpadních vod Zdroj: ČSÚ

Biodiverzita Početnost populací běžných druhů ptáků a ptáků zemědělské krajiny nadále klesá. 37 % druhů živočichů a rostlin významných pro ES je hodnoceno ve stavu nedostatečném a 35 % ve stavu nepříznivém z hlediska ochrany. Vývoj indikátoru druhů ptáků v ČR [index, 1982 = 100] Zdroj: JPSP (ČSO/ORNIS) Stav druhů živočichů významných pro ES v ČR, Zdroj: AOPK

Lesy a krajina Podíl listnatých stromů na celkové ploše lesů velmi mírně, ale vytrvale stoupá. I přes zpomalení tempa nárůstu je míra defoliace v ČR stále velmi vysoká. Dochází k nárůstu zastavěných a ostatních ploch, krom toho i lesních pozemků, trvalých travních porostů a vodních ploch. Vývoj využití území v ČR [index 2000 = 100], Zdroj: ČÚZK Vývoj defoliace listnáčů (porosty do 59 let) v ČR, Zdroj: VÚLHM

Energetika Množství energie z OZE každoročně stoupá, v roce 2008 dosáhl podíl výroby elektřiny z OZE na hrubé spotřebě elektřiny 5,17 %. V posledních pěti letech dosahuje meziroční pokles energetické náročnosti tvorby HDP více než 5 %, v roce 2008 se snížila o 6,4 %.

Průmysl Roste podíl odvětví vyrábějících technologicky náročnější výrobky s vyšší přidanou hodnotou a s nižší energetickou a emisní náročností. Prakticky všechna odvětví rovněž prošla technologickým inovačním vývojem. Přes pozitivní vývoj doposud přetrvává vyšší energetická a materiálová náročnost průmyslu.

Doprava Ve skladbě přepravních výkonů osobní a nákladní dopravy narůstá podíl silniční dopravy. Individuální automobilová doprava narostla v roce 2008 meziročně o 1,3 % Nákladní silniční doprava již zajišťuje téměř tři čtvrtiny celkových přepravních výkonů. Struktura produkce emisí skleníkových plynů dle metodiky UNFCCC, Zdroj: ČHMÚ Struktura vozového parku, Zdroj: CDV

Zemědělství Celková roční spotřeba minerálních hnojiv od roku 2000 zvýšila o 46 %. Celková roční aplikace přípravků na ochranu rostlin vzrostla od roku 2000 o 15 %. Zvyšuje se podíl ekologického zemědělství. Vývoj ekologického zemědělství v ČR, Zdroj: MZe

Materiálová spotřeba V letech 1995–2007 došlo k poměrně výraznému poklesu materiálové náročnosti HDP. Vysoká hodnota materiálové spotřeby v ČR je dána nejvyšších spotřebou fosilních paliv na osobu ze všech srovnávaných zemí. Mezinárodní srovnání domácí materiálové spotřeby, 2005 Zdroj: Eurostat Vývoj domácí materiálové spotřeby a jejích komponent v ČR Zdroj: COŽP UK, ČSÚ

Odpady Snížení celkové produkce odpadů v roce 2008 oproti roku 2002 představuje 14,1 %. V roce 2008 bylo 80 % všech komunálních odpadů odstraněno skládkováním. Množství vytříděných složek komunálního odpadu mezi roky 2003 a 2008 vzrostlo o 29 %. Struktura nakládání s komunálními odpady v ČR [t] Zdroj: CENIA Vývoj celkové produkce odpadů v ČR Zdroj: CENIA

Zdraví Počet obyvatel léčených pro alergie od roku 1995 narůstá. V důsledku rostoucí intenzity silniční dopravy se hluk stává jedním z hlavních problémů životního prostředí. Počet pacientů léčených na alergická onemocnění Zdroj: SZÚ Obsah olova v krvi dospělých a dětí (8–10 let) v ČR Zdroj: SZÚ

Financování Rostoucí tendence celkových výdajů i veřejných výdajů na ochranu životního prostředí v posledních 5 letech. Stagnace investic v posledních 5 letech na úrovni cca 20 mld. Kč. Veřejné výdaje na ochranu životního prostředí v ČR dle typu zdroje Zdroj: MF Celkové výdaje na ochranu životního prostředí v ČR Zdroj: ČSÚ

Hlavní závěry Charakter problémů životního prostředí se postupně mění, hlavní potenciál zlepšování stavu a poklesu zátěží se přesouvá z oblasti výroby do oblasti spotřeby. Hlavními tématy pro nadcházející období by měly být energetické úspory v segmentu domácností a nevýrobního soukromého sektoru, pokračující změna energetického mixu pro výrobu energie a vytápění domácností a snižování vlivu silniční dopravy na životní prostředí. V období ekonomické krize a poklesu výkonu hospodářství v roce 2009 lze očekávat další snižování zátěží životního prostředí z hlavních ekonomických odvětví s výjimkou dopravy, kde zůstává situace nejistá. Rozhodující roli pro vývoj v dopravě bude mít skladba vozového parku a tedy i účinnost opatření k jeho obměně.

Děkuji za pozornost