Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Struktura členění (dělení) členských příspěvků (14
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
předsedkyně 7. senátu Nejvyššího správního soudu
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Správní právo Pojem správního práva.
Rozhodnutí Vězeňské služby ČR
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
15. Moc soudní a výklad práva
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,
Ochrana proti aktům Vězeňské služby ČR – aplikace správního řádu a soudního řádu správního JUDr. Faisal Husseini.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU Náměstek ministra Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 8. dubna 2013, Praha Seminář k problematice.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Právo pro podnikatele II
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Mezinárodní spolupráce v oblasti DPH a judikatura Nejvyššího správního soudu Václav.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Exekuční řád po novelách
Kontrola veřejné správy I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
PRAMENY SOUKROMÉHO PRÁVA. Kodexy  = zákoníky  Občan zákoník, OZ č. 40/1964 Sb.  Zákoník práce, ZP č. 65/1966 Sb.  Obchodní zákoník č. 513/1991 Sb.
Dělba moci Moc soudní.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Správní soudnictví Veřejná správa.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Dějiny českého a československého práva Ladislav Vojáček Vývoj práva 1948 – 1989.
Správní právo procesní - úvod-
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
ČASOVÁ OSA 2008, 2010 a 2012 – FAČR obdržela požadavky FIFA na zapracování kogentních ustanovení do předpisů upravujících registraci a přestupy.
stanovisko ÚOHS ke stávajícím předpisům splnění povinnosti vyplývající ze stanov FIFA a FAČR kritické posouzení stávajících předpisů ze strany FIFA vyrovnání.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Bod č. 7: Částečné zrušení usnesení přijatého na 19
Transkript prezentace:

Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců v nich Obsah přenášky Nový občanský zákoník s účinností od Novela Zákoníku práce s účinností od Autonomie sportu v českém právním řádu a ve světle rozhodnutí soudů, soudci a jejich postavení ve sportovních spolcích Rozsudek Nejvyššího správního soudu 2 Afs 16/2011 – 78 ve věci započitatelných výdajů profesionálního sportovce při dojíždění k tréninkům a utkáním klubu Financování sportu – nový Loterijní zákon – nové daňové předpisy Nové stanovy FAČR a členství ve FAČR Nové úpravy předpisů FIFA a mezinárodní sportovní arbitráž (CAS)

Nový Občanský zákoník s účinností od Dne schválil Senát ČR nový Občanský zákoník. Zákon bude účinný od Změna přinese: -Nový rozsah a obsah normy 3020 § (dnes 880 z toho 520 účinných) -Zrušení zákona 83/1990 Sb. O sdružování občanů, který nově upraví §§ 205 – 298 ObčZ. -Podstatnou změnu Obchodního zákoníku -Zrušení zákona o rodině apod.

Novela Zákoníku práce účinná od Přináší od tyto změny ve vztahu ke sportovnímu prostředí : -Zpřesnění a zpřísnění definice „závislé práce“ s možným velkým zásahem do dosavadní praxe „profesionálních smluv“ uzavíraných mezi kluby a hráči (trenéry) s „podpůrčím“ režimem občanského zákoníku (§ 51) resp. obchodního zákoníku (§269) – inominátní smlouvy -Novou tříletou dobu pro sjednávání smluv na dobu určitou -Nový rozsah počtu hodin (300) ročně při uzavírání dohod o provedení práce i s dopadem úhrady sociálního a zdravotního pojištění na rozsah ,- Kč měsíčně - Nové výpovědní důvody -Novou úpravu odstupného

Autonomie sportu v českém právním řádu a ve světle rozhodnutí soudů, soudci a jejich postavení ve sportovních spolcích Postup a rozhodování soudů na základě žalob podaných členy spolků proti konečnému rozhodnutí spolkových orgánů Možnosti využití předběžných opatření podle §§ 74 – 77 OSŘ při podávání žalob proti rozhodnutím spolkových orgánů Posuzování členství ve FAČR (ČMFS) při zjišťování aktivní legitimace u podávaných soudních žalob a uvnitř FAČR (ČMFS) Reakce Ministerstva spravedlnosti na působení soudců v rozhodčích a odvolacích orgánech sportovních spolků

Rozsudek Nejvyššího správního soudu 2 Afs 16/2011 – 78 ve věci započitatelných výdajů profesionálního sportovce při dojíždění k tréninkům a utkáním klubu Kasační stížnost profesionálního sportovce proti rozhodnutí správního orgánu ve věci doplatku daně za neuznání nákladů uplatněných v daňovém přiznání. Pohled soudu na problematiku posuzování profesionálních sportovců a jejich smluv Rozhodnutí NSS - judikát NSS Dopad rozhodnutí do praxe profesionálních sportovců