Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozhodnutí Vězeňské služby ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozhodnutí Vězeňské služby ČR"— Transkript prezentace:

1 Rozhodnutí Vězeňské služby ČR
a opravné prostředky z pohledu ochránce Marek Blecha 8. listopadu 2012

2 Rozhodnutí a další akty VSČR
Rozhodnutí VSČR ve formálním smyslu v materiálním smyslu* Jiné akty VSČR uložení povinnosti uhradit zvýšené náklady na střežení a náklady na dopravu a předvedení do zdravotnického zařízení rozhodnutí o náhradě škody do Kč uložení kázeňského trestu zabrání věci - umožnění telefonního kontaktu povolení návštěvy více osob, jiných než blízkých osob, ods. navzájem, bez zrakové a sluchové kontroly, za přepážkou zařazení na OZSTZ zařazení na tzv. index útěkářů a nebezpečných osob Povolení používání dalších věcí zařazení do práce stanovení omezujících prostředků (pouta) zařazení a přeřazení v rámci PSVD stanovení a změny programu zacházení informační sdělení výzvy k nápravě kontrola korespondence, telefonních hovorů, balíčků hodnocení úspěšnosti plnění programu zacházení výkon dohledu nad pracovní a jinou činností * Viz zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, ve znění pozdějších předpisů, § 65 odst. 1.

3 Prostředky nápravy proti postupu VSČR
Proti rozhodnutí ve formálním smyslu v materiálním smyslu Proti jiným aktům stížnost do 3 dnů správní žaloba proti rozhodnutí do 2 měsíců (kde není vyloučena)* opravné prostředky ve správním soudnictví: kasační stížnost do 2 týdnů, obnovu řízení do 3 měsíců (subj.) / do 3 let /i následně (obj.) ústavní stížnost do 60 dnů stížnost k ESLP do 6 měsíců (stížnost §26 ZVTOS, § 20 ZVV, podnět státnímu zástupci) správní žaloba proti rozhodnutí do 2 měsíců opravné prostředky ve správním soudnictví: kasační stížnost do 2 týdnů, obnovu řízení do 3 měsíců (subj.) / do 3 let + následně (obj.) stížnost §26 ZVTOS, § 20 ZVV, podnět státnímu zástupci správní žaloba proti zásahu do 2 měsíců (subj.)/ do 2 let (obj.), nově i když zásah netrvá a nehrozí jeho opakování opravné prostředky ve správním soudnictví: kasační stížnost do 2 týdnů, obnovu řízení do 3 měsíců (subj.) / do 3 let + žádost a žaloba podle z. č. 82/1998 Sb. - žalobu vůči rozhodnutí podle V. části OSŘ + žádost a žaloba podle z. č. 82/1998 Sb. - žaloba na ochranu osobnosti * Viz nález Ústavního soudu zde dne , sp.zn.: Pl. ÚS 32/08, č. 341/2010 Sb.

4 Prostředky nápravy proti postupu VSČR
- stížnostní mechanizmy VSČR a jiný postup jejích tzv. pověřených a dalších orgánů - státní zástupce (kstz) - nejvyšší státní zástupce - veřejný ochránce práv - OČTŘ včetně GIBS a pověřených orgánů VSČR, soudy i mimo TŘ - Ministerstvo spravedlnosti / ministr spravedlnosti - Parlament (petiční výbor a podvýbor pro vězeňství PS) - prezident - CPT, SPT

5 Příklady činnosti Vězeňské služby ČR častěji posuzované ochráncem
- nepřemístění do jiné věznice - uložení kázeňského trestu - přeřazení do nevýhodnější prostupné skupiny vnitřní diferenciace - vyřazení z práce - podmínky návštěv - umístění v rámci věznice, zařazení na OZSTZ - stanovení donucovacích prostředků

6 Vybraná rozhodnutí VSČR z pohledu ochránce
Zařazení do OZSTZ - viz rozsudek NSS ze dne , č. j.: 9 Aps 1/ Uložení kázeňského trestu - věcná opodstatněnost, rychlost, odůvodnění rozhodnutí, poučení o opravných prostředcích - otázka aplikace správního řádu (základních zásad, mimořádných opravných prostředků) - § 55 odst. 2 ZVTOS a zásada ne dvakrát v téže věci před ESLP (Gradinger proti Rakousku, r. ze dne , č /90; Oliveira proti Švýcarsku, r. ze dne , č /94, č /94, Sergey Zolotukhin proti Rusku, r. ze dne , č /03)

7 Děkuji za pozornost. Marek Blecha blecha@ochrance.cz


Stáhnout ppt "Rozhodnutí Vězeňské služby ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google