Souhrnná informace o přípravě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 6. 6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava OP VVV (věda, výzkum, vzdělávání)
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
OP VVV Ostrava,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Řídicí výbor OP VVV jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 OPVVV Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Specifický cíl 5 Zlepšení kvality pregraduální přípravy pedagogických.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
OP VVV.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Souhrnná informace o přípravě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 6. 6 Souhrnná informace o přípravě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 6. 6. 2013 Ing. Jan Kříž, vrchní ředitel sekce řízení OP VaVpI

Obsah Aktuální situace Představení návrhu programového dokumentu (verze k 30. 4. 2013) Harmonogram další přípravy OP VVV

1. Aktuální situace

Aktuální situace: EU Projednávání návrhů nařízení předpoklad schválení nařízení - 3. Q. 2013 riziko zpožďování Víceletý finanční rámec – snižování prostředků na kohezní politiku ze strany EU, pravděpodobně vyšší míra kofinancování z národních zdrojů

Aktuální situace: národní úroveň Vymezení operačních programů pro programové období 2014 – 2020 usnesení vlády č. 867 ze dne 28.11. 2012 pověření MŠMT přípravou OP VVV Ustavena Rada pro fondy SSR a její pracovní skupiny usnesení vlády č. 302 ze dne 24. 4. 2013 Příprava Dohody o partnerství (dokument zastřešující všechny programy - gestorem přípravy je MMR) zpracování probíhá paralelně a provázaně se zpracováním programů Příprava platforem pro budoucí programové období Příprava jednotlivých programů Platformy – připravuje MMR, Rada pro fondy SSR, generální sekretáři – příprava materiálu do vlády, podáme více informací na příštím ŘV.

Přehled programů: UV č. 867/2012 Programy pro Dohodu o partnerství EFRR+ESF+FS EZFRV ENRF Program rozvoje venkova OP Rybářství Cíl Investice pro růst a zaměstnanost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Výzkum,vývoj a vzdělávání OP Doprava OP Životní prostředí OP Zaměstnanost OP Praha - pól růstu ČR OP Technická pomoc Integrovaný regionální operační program Cíl EÚS OP ČR - Polsko OP Svobodný stát Sasko - ČR OP Svobodný stát Bavorsko - ČR OP Rakousko - ČR OP Slovensko - ČR OP Nadnárodní spolupráce OP Meziregionální spolupráce

Rada pro fondy SSR: UV č. 302/2013 Ustavena Rada pro fondy SSR a její pracovní skupiny Jmenováni generální sekretáři: Ing. David Sventek (integrovaný rozvoj území a zároveň vedoucí generální sekretář) PhDr. Miroslava Kopicová (konkurenceschopné podniky, výzkum, inovace, efektivní veřejnou správu, zaměstnanost a vzdělávání) Ing. Jan Vitula (trh práce a vzdělávání a boj s chudobou) Prof. Petr Moos (páteřní infrastruktura) Ing. Martin Hanzlík (generální zmocněnec pro inovativní finanční nástroje) V pracovních skupinách se předpokládá účast zástupců ministerstev a dalších partnerů (např. AK ČR, HK ČR, ...). Gen sekretáři navrhují hlavní strategické směry, konzultují věcné zaměření a identifikují významné oblasti synergického působení, komunikují strategické cíle a záměry, ... Aktuálně začátek neformálního vyjednávání s EK

Souhrn dosavadní přípravy OP VVV (1) Od roku 2011 příprava priorit pro 2014+ v rámci Projektového týmu pro přípravu budoucího období 2012 vyjednávání o vymezení OP VVV na národní úrovni, práce expertních skupin na zpracování prvních návrhů pro prioritní osy budoucího OP, prescreening VaV a VŠ, příprava na plnění ex-ante kondicionalit – Strategie smart specializace, Strategie vzdělávání 2020, příprava a schválení záměru zadávací dokumentace na ex-ante hodnotitele OP VVV.

Souhrn dosavadní přípravy OP VVV (2) 2013 (leden) zřízen Řídicí výbor OP VVV a pracovní skupiny Konec března 2013 – předložena 1. verze programu MMR Duben 2013 předložena intervenční logika MMR uskutečnění 7 kulatých stolů k PO 1-4 za účasti 35 partnerů (např. zástupci NNO, AK ČR, HK ČR, ...) Průběžně – řešení překryvů OP Praha – pól růstu ČR, IROP, OP Z, OP PIK Konec dubna 2013 zpracována nová verze programu (30. 4. 2013) obdrženy připomínky vč. MMR

Východiska pro přípravu OP VVV: Klíčové dokumenty Evropské strategické dokumenty: Strategie Evropa 2020, Unie inovací, ET 2020…; dále Specifická doporučení EK pro ČR Národní strategické dokumenty: Národní program reforem, Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, Národní politika VaVaI, … Specifické dokumenty MŠMT (zejména „Priority pro budoucí období“) Materiál MMR „Podklad pro přípravu Dohody o partnerství...“ projednaný vládou → vymezení OP Tematické okruhy MMR, zejména funkční výzkumný a inovační systém trh práce a vzdělávání Poziční dokument EK Výsledky Prescreeningu

Východiska pro přípravu OP VVV: Právní a metodický rámec Nařízení EU: obecné nařízení specifická nařízení (ESF, EFRR) Metodické dokumenty EK, zejména template pro přípravu OP (draft) fiše EK Metodické dokumenty MMR, zejména metodický pokyn k přípravě programů 2014 - 2020 (draft) Nařízení do značné míry predeterminují architekturu OP tematické cíle (obecné nařízení) investiční priority (specifická nařízení)

2. Představení návrhu programového dokumentu (verze k 30. 4. 2013)

Struktura prioritních os OP VVV Posilování kapacit pro kvalitní veřejný výzkum Rozvoj prostředí pro využití výzkumu jako zdroje dlouhodobé konkurenční výhody Rozvoj vysokých škol Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělání Technická pomoc

Prioritní osa 1 – Posilování kapacit pro kvalitní veřejný výzkum Tematický cíl 1. Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Investiční priorita Posilování výzkumné a inovační infrastruktury a kapacit pro rozvoj vynikající úrovně výzkumu a inovací a podpora odborných středisek, zejména těch, jež jsou předmětem celoevropského zájmu. Specifické cíle odpovídající dané investiční prioritě 1. Posílit excelenci ve výzkumu 2. Zlepšit podmínky pro kvalitní výzkum na VŠ a výuku spojenou s výzkumem Příspěvek EU Evropský fond regionálního rozvoje

Prioritní osa 1 – Posilování kapacit pro kvalitní veřejný výzkum (2) Hlavní cílové skupiny studenti VŠ akademičtí a ostatní pracovníci VŠ pracovníci výzkumných organizací pracovníci veřejné správy v oblasti VaVaI pracovníci médií Určení typů příjemců, kteří budou podporováni vysoké školy podle zákona č. 111/1998 Sb. veřejné výzkumné instituce dle zákona č. 341/2005 Sb. další výzkumné organizace podle zákona č. 130/2002 Sb. včetně zahraničních v rámci 10% flexibility orgány státní správy orgány regionální a obecní samosprávy odborné a vědecké knihovny muzea soukromé podniky, včetně zahraničních v rámci 10% flexibility

Prioritní osa 2 – Rozvoj prostředí pro využití výzkumu jako zdroje dlouhodobé konkurenční výhody Tematický cíl 1. Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Investiční priorita Podpora podnikových investic do inovací a výzkumu a vytvářením vazeb a součinnosti mezi podniky, středisky výzkumu a vývoje a vysokoškolským vzděláváním, zejména vývoje produktů a služeb, přenosu technologií, sociálních inovací a aplikací veřejných služeb, stimulace poptávky, vytváření sítí, klastrů a otevřených inovací prostřednictvím inteligentní specializace, podpora technického a aplikovaného výzkumu, pilotních linek, opatření k včasnému ověřování produktů, schopností vyspělé výroby a prvovýroby v oblasti klíčových technologií a šíření technologií pro všeobecné použití. Specifické cíle odpovídající dané investiční prioritě 1. Posílit orientaci výzkumu na prioritní oblasti společenských výzev včetně průřezových technologií 2. Zvýšit spolupráci výzkumných organizací s aplikační sférou vedoucí k efektivnímu využití výsledků výzkumu v praxi  3. Iniciovat a rozvinout proces inteligentní specializace v regionech Příspěvek EU Evropský fond regionálního rozvoje

Prioritní osa 2 – Rozvoj prostředí pro využití výzkumu jako zdroje dlouhodobé konkurenční výhody (2) Hlavní cílové skupiny pracovníci výzkumných organizací studenti vysokých škol, pracovníci vysokých škol, veřejné výzkumné instituce podniky subjekty územní samosprávy nestátní neziskové organizace organizační složky státu Určení typů příjemců, kteří budou podporováni vysoké školy podle zákona č. 111/1998 Sb. veřejné výzkumné instituce dle zákona č. 341/2005 Sb. další výzkumné organizace podle zákona č. 130/2002 Sb. včetně zahraničních v rámci 10% flexibility subjekty státní správy a územní samosprávy (v případě PCP), přímo řízené organizace a organizační složky státu (OSS) příspěvkové organizace další soukromoprávní subjekty (zejména oborová sdružení, asociace, organizace pověřené tvorbou a implementací S3 v regionech apod.)

Prioritní osa 3 – Rozvoj vysokých škol Tematický cíl 10. Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení Investiční priorita Zlepšování kvality, účinnosti a otevřenosti terciárního a rovnocenného vzdělávání, aby se zvýšila účast a úrovně dosaženého vzdělání Specifické cíle odpovídající dané investiční prioritě Zvýšení kvality vzdělávání na vysokých školách a jeho relevance pro potřeby trhu práce Zvýšení účasti na vysokoškolském vzdělávání zejména prostřednictvím snížení studijní neúspěšnosti a podpory studentů se specifickými potřebami a ze socio-ekonomicky znevýhodněných skupin 3. Zatraktivnit celoživotní vzdělávání na vysokých školách a zvýšit účast, zejména v rámci dospělé populace 4. Nastavení a rozvoj systému hodnocení a zabezpečení kvality a strategického řízení vysokých škol Příspěvek EU Evropský sociální fond

Prioritní osa 3 – Rozvoj vysokých škol (2) Tematický cíl 10. Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení Investiční priorita Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení rozvíjením infrastruktury pro vzdělávání a odbornou přípravu Specifické cíle odpovídající dané investiční prioritě Zkvalitnění vzdělávací infrastruktury na vysokých školách za účelem profilace vysokých škol, zlepšení přístupu znevýhodněných skupin a zvýšení otevřenosti vysokých škol pro potřeby celoživotního vzdělávání Příspěvek EU Evropský fond regionálního rozvoje

Prioritní osa 3 – Rozvoj vysokých škol (3) Hlavní cílové skupiny studenti VŠ účastníci celoživotního vzdělávání žáci základních a středních škol (v případě vytvářených partnerství vysokých škol nebo institucí VaV s příslušnými školami), zájemci o studium na vysokých školách akademičtí a ostatní pracovníci VŠ pracovníci VaV pracovníci VaV institucí účastníci celoživotního vzdělávání (IP 2) Určení typů příjemců, kteří budou podporováni vysoké školy podle zákona č. 111/1998 Sb.

Prioritní osa 4 – Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Tematický cíl 10. Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení Investiční priorita Předcházení předčasnému ukončování školní docházky a jeho omezování, podpora rovného přístupu ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Specifické cíle odpovídající dané investiční prioritě 1. Rozvoj inkluzívního vzdělávání 2. Zvýšení kvality a otevřenosti předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ 3. Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích 4. Rozvoj systému hodnocení kvality a strategického řízení ve vzdělávání 5. Zkvalitnění pregraduální přípravy pedagogických pracovníků Příspěvek EU Evropský sociální fond

Prioritní osa 4 – Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání (2) Tematický cíl 10. Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení Investiční priorita Zlepšování přístupu k celoživotnímu učení, zdokonalování dovedností a schopností pracovníků a zvyšování významu systémů vzdělávání a odborné přípravy pro trh práce, včetně zlepšování kvality odborného vzdělávání a přípravy a zavedení a rozvoje programů učení založeného na pracovní činnosti a učňovských programů, jako jsou duální výukové systémy. Specifické cíle odpovídající dané investiční prioritě 1. Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce 2. Propojení počátečního a dalšího vzdělávání Příspěvek EU Evropský sociální fond

Prioritní osa 4 – Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání (3) Hlavní cílové skupiny děti a žáci studenti VŠ (budoucí pedagogičtí pracovníci) akademičtí pracovníci vzdělávající budoucí pedagogické pracovníky pedagogičtí pracovníci rodiče dětí a žáků zaměstnanci veřejné správy působící ve vzdělávání nebo ovlivňující vzdělávání pracovníci organizací působících ve vzdělávání a poradenství Určení typů příjemců, kteří budou podporováni školy a školská zařízení OSS a OPŘO nestátní neziskové organizace vysoké školy kraje právnické osoby působící ve vzdělávání, v kariérovém poradenství (na úrovni systému, sociálního partnerství, přímého vzdělávání nebo výzkumu) zřizovatelé škol a školských zařízení dobrovolné svazky obcí

Prioritní osa 5 – Technická pomoc Tematický cíl 10. Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení Investiční priorita Specifické cíle odpovídající dané investiční prioritě 1. Zajištění efektivní administrace 2. Zajištění informovanosti a publicity 3. Zajištění absorpční kapacity Příspěvek EU Evropský fond regionálního rozvoje nebo Evropský sociální fond

3. Harmonogram další přípravy OP VVV

Harmonogram přípravy OP VVV (1) Dne 24. 5. 2013 představen OP VVV Evropské komisi Do 30. 9. 2013 Předložení návrhů programů MMR Do 31. 10. 2013 předložení úplného návrhu Dohody o partnerství (MMR) Do 30. 11. 2013 předložení návrhů operačních programů vládě ČR (MMR) Následně: předložení EK, formální vyjednávání Předpoklad schválení programu: polovina roku 2014 (v závislosti na vyjednávání s EK) Aktuálně začátek neformálního vyjednávání s EK

Obsah 2. fáze přípravy OP VVV Zpracovaní analýzy absorpční kapacity na úrovni SC Zpřesnění strategické části programu a popisu PO, zpřesnění indikátorové soustavy Zpřesnění horizontálních principů Dopracování integrovaných přístupů Zpřesnění popisu řízení a implementace programu Dopracování ex-ante a SEA hodnocení OP VVV a promítnutí závěrů jejich do OP VVV Dopracování kapitoly k implementaci (kapitola 7) Vydání stanoviska MŽP k SEA hodnocení OP VVV Aktuálně začátek neformálního vyjednávání s EK

Děkuji za pozornost.