InBáze Berkat, o.s. – programy organizace Činnost kulturních mediátorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Advertisements

Problémy menšinových skupin II
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Finanční možností svépomocných skupin
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ohroženým domácím násilím
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Pobytové středisko Zastávka
Proč je tzv. „nový systém ekonomické migrace“ nepřijatelný! Mgr. Pavel Čižinský, Multikulturní centrum Praha.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Formování profese interkulturní pracovník v ČR
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Nový cizinecký zákon v Česku
Nový systém ekonomické migrace
Omezené nabírání žádostí
CIS Cizinecký informační systém
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Které jazyky jsou podle vás v čr nejvíce žádané v oblasti komunitního tlumočení? Doložte konkrétními čísly a situacemi Mariana Bernasová Petra Vavroušová.
Komunitní tlumočník vs. kulturní mediátor
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 SOZE Sdružení občanů zabývajících se emigranty Libor Studený
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
11 ADAPTAČNĚ INTEGRAČNÍ KURZY „VÍTEJTE V ČESKÉ REPUBLICE“
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Lenka Herčíková,
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Mabistrát hlavního města Prahy
Projekty META o.s. zaměřené na komunitní tlumočení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

InBáze Berkat, o.s. – programy organizace Činnost kulturních mediátorů Mgr. Eva Dohnalová Vedoucí sociálního oddělení dohnalová@inbaze.cz www.inbaze.cz

Informace o organizaci Vznik 2001 pod názvem Občanské sdružení Berkat v Čečensku 2006 – založení komunitního centra pro migranty a českou veřejnost InBáze v Praze Posláním InBáze Berkat o.s. je pomáhat migrantům v obtížných životních situacích a vytvářet otevřený a bezpečný prostor pro vzájemné poznávání lidí různých kultur Současné programy www.inbaze.cz a)komunitní programy b)sociální , právní a psychologické poradenství, asistenční služby a kulturní mediace c)InBáze Berkat dětem – programy pro druhou generaci migrantů d)sociální podnikání Ethnocatering Členství v Konsorciu nevládních organizací pracujících s migranty http://konsorcium-nno.cz/ Financování organizace InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Migrační situace v ČR K 31.8.2011 v ČR 412.612 cizinců (Praha 144.343) Vývoj počtu cizinců 2008-2011 (dlouhodobý a trvalý pobyt) http://czso.cz/csu/cizinci.nsf/tabulky/ciz_pocet_cizincu-001 Vývoj počtu žadatelů o mezinárodní ochranu a azylantů a osob s přidělenou doplňkovou ochranou http://czso.cz/csu/cizinci.nsf/kapitola/ciz_rizeni_azyl Zákon č.325/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR Novelizace od 1.1.2011 Převod agendy dlouhodobých pobytů na Odbor azylové a migrační politiky MV ČR Zpřísnění podmínek pro pobyt za účelem podnikání Zavedení povinnosti komplexního zdravotního pojištění při prodlužování pobytu na území ČR InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Migrační situace v ČR Komplikace spjaté s předčasným převedením agendy z cizinecké policie na OAMP nedodržování lhůt správního řízení Usnesení vlády ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 19. ledna 2011 č. 48 o opatřeních k řízení ekonomické migrace, ochraně práv osob migrujících za prací a realizaci návratů Nový věcný záměr cizineckého zákona Národní vízum Zpřísnění podmínek pro podnikatele http://www.mvcr.cz/clanek/navrh-nove-upravy-vstupu-a-pobytu-cizincu-volneho-pobytu-obcanu-eu-a-jejich-prislusniku-a-ochrany-hranic.aspx InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Kulturní mediátoři v InBázi Berkat o.s. Východisko: zapojení migrantů samotných do činnosti sdružení vede k efektnějšímu oslovení klientů a naplňování jejich potřeb Nutnost poskytovat služby v terénu a vyjít za klienty Situace migrantů v době ekonomické krize Iniciační projekt Asistenční služby pro migranty v Praze Evropského integračního fondu 1.1.2011- 30.6.2012 Tým kulturních mediátorů pro arabsky, anglicky, vietnamsky, mongolsky a rusky hovořící migranty Zaměstnanci InBáze Berkat o.s. Úzká spolupráce se sociálními pracovníky a právníkem Navázání klientů mediátorů na další služby organizace InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Kompetence kulturních mediátorů Znalosti (what?) Jazyk (čeština, mateřský jazyk, další jazyky) Legislativa (primárně zákon o pobytu cizinců, správní řád, sociální zabezpečení) Orientace v praktických aspektech života Základní znalosti o tlumočení Dovednosti (how?) Komunikační dovednosti a velká sociální síť mediační dovednosti Interkulturní citlivost Manažerské dovednosti (umět vystupovat jako autorita a získat respekt na obou stranách) Postoje/hodnoty (why?) Neutralita vs. Zájmy klienta vs. Zájmy státu Příslušník etnické komunity – nároky a rizika Finanční aspekty ohodnocení služby InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Pracovní terén mediátorů Mapování tzv.přirozeného prostředí, kde žijí migranti Arabská klientela - ambasády, modlitebny, školy, rodiny Rusky mluvící klientela - ruské obchody, hotely, nemocnice Vietnamská klientela - tržnice, večerky Mongolská klientele – fabriky, ubytovny Rizika spjatá s „terénem“ Nebezpečné oblasti, lidé Nutnost pracovat v týmu Nutnost být speciálně vyškolen pro práci v terénu Problematické oblasti Málo pracovních pozic (nemožnost pracovat v týmu) Absence kapacity na zajištění bezpečnosti mediátorů Příliš vysoké požadavky na samostatnost mediátora a jeho komunikační dovednosti InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Pracovní terén mediátorů – oddělení pobytu cizinců OAMP MVČR Pilotní model od března 2011 ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR http://inbaze.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=252%3Ainbaze&catid=36&Itemid=85 Výhody: epicentrum výskytu cizinců v Praze (osobní účast §169 ods.12 ZPC) Poradenství a tlumočení pro zranitelné cizince Možnost působit proto zlotřilým praktikám zprostředkovatelů Nevýhody Dočasný model – nevládní sektor supluje služby státu Složitá pozice – obhajoba zájmu klientů před úředníky OAMP a konkurence pro zprostředkovatele Střet zájmů – nevládní sektor v prostoru ministerstva vnitra Vysoké nároky na odbornost vs. nedostatečné zázemí Psychicky náročné (permanentní vystavení se klientům, zaměstnancům MVČR) InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Sociální tlumočení Pilotní vzdělávací modul pro sociální tlumočníky z řad migrantů Realizuje nevládní organizace Meta o.s. http://metaos.cz/UserFiles/doc/Soci%C3%A1ln%C3%AD%20tlumo%C4%8Den%C3%AD%20ve%20styku%20s%20cizinci_META.pdf Veřejná zakázka MPSV Modul pro vietnamské, mongolské a rusky mluvící tlumočníky Kurz zahrnuje a)obecný modul (24 hodin) Etika, komunikační dovednosti, interkulturní komunikace, úvod do tlumočení, základy tlumočení b)specifický modul (60 hodin) Školství a vzdělávání, každodenní život, trestná činnost a další protiprávní jednání, zdravotnictví, pobytový zákon, zaměstnání, sociální zabezpečení, podnikání a daňová problematika c)placená stáž InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Sociální tlumočení/kulturní mediace – výhledy do budoucnosti Zájem o sociální tlumočení v plánovaném projektu Integrační centrum hlavního města Prahy pro rok 2012 v rámci EIF Kulturní mediátoři Tendence formalizovat danou roli coby profesi (požadavky na vzdělání, placená činnost, diskuse o etickém kodexu) Instituce si čím dál více uvědomují potřebnost kulturních mediátorů (náklady na soudní tlumočníky velmi vysoké) Rekrutují se neformálně (známí migrantů), nebo v rámci nevládních organizací, či spolupracují se státní správou (např. tlumočení na policii , pro Správu uprchlických zařízení aj.) Obecně v ČR zapojení samotných migrantů do integračních procesů narůstá (aktivní zejména druhá generace migrantů) InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová

Děkuji za pozornost a srdečně Vás zvu na návštěvu k nám! InBáze Berkat, o.s. www.inbaze.cz Mgr. Eva Dohnalová