Budoucí kohezní politika EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Setkání mikroregionů, 25. června 2013, Dřevohostice
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Budoucí kohezní politika EU 2014-2020 v ČR

Jsme na dotacích závislí?

Kohezní politika EU 2014-2020 Dávat větší důraz na přidanou hodnotu EU – orientovaná na výsledek a výkon Zaměřit se na cíle EU 2020 v oblasti ekonomiky, životního prostředí a sociální oblasti – tematická koncentrace Dát příležitost partnerům ve všech regionech účastnit se vyjednávání Dohody o Partnerství Klást důraz na poučení z minulosti, stavět na dosavadních zkušenostech Zajistit transparentnost a odpovědnost

Kohezní politika EU 2014-2020 Větší využití integrovaných nástrojů a koordinovaného přístupu k intervencím Využití finančních nástrojů – méně nevratných dotací, více úvěrů, záruk a revolvingových fondů Zjednodušení administrace Ex-ante kondicionality od národní úrovně až po programovou

NSRR  Dohoda o partnerství Kohezní politika 2014-2020 NSRR  Dohoda o partnerství 2007-13 2014-2020

Dohoda o partnerství Strategie pro využívání všech fondů SSR (EFRR, ESF, FS, EZFRV a ENRF) v členské zemi. Gestorem je Ministerstvo pro místní rozvoj - NOK. Podle čl. 14 obecného nařízení zahrnuje především analýzu disparit, potřeb rozvoje a růstového potenciálu, dále cíle a očekávané výsledky, orientační alokace, seznam operačních programů, ověření adicionality a plnění předběžných podmínek, zajištění implementace a popis integrovaného přístupu k územnímu rozvoji.

Podíl na alokaci 2014–2020 pro SF a FS (v %) Finanční alokace Operační program Fondy Podíl na alokaci 2014–2020 pro SF a FS (v %) Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ERDF 16,0 - 18,0 Životní prostředí FS/ERDF 11,0 - 14,0 Doprava 16,0 - 20,0 IROP 20,0 - 24,0 Výzkum, vývoj a vzdělávání ERDF/ESF 13,5 - 16,0 Zaměstnanost ESF 7,0 - 10,0 Praha – pól růstu 0,8 - 1,3 Technická pomoc ERDF/ESF/FS 0,5 - 3,0

Dohoda partnerů MMR, AK ČR, SMO, SMS, MAS Proběhla čtyři oficiální setkání na nejvyšší úrovni: Využití integrovaných nástrojů ITI pro 6 aglomerací (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Hradecko-pardubická a Ústecko-chomutovská), Nástroj pro komunitně vedený rozvoj určený pro MAS (cca 165 v ČR), Integrovaný nástroj pro krajská města + Mladou Boleslav (která nejsou zahrnuty v aglomeracích pro ITI),

Dohoda partnerů Zřízení stálé krajské konference a využití Regionálního intervenčního rámce pro koordinaci intervencí na území kraje, projekty krajů na některé oblasti (zvl. na krajské kompetence) budou zajištěny systémovými projekty, GG atd. MMR bude s ŘO ostatních OP jednat o zajištění územní dimenze včetně vyčlenění alokace, kvalitní metodika pro územní dimenzi a integrované nástroje (Metodický pokyn pro využití územní dimenze).

Požadavky AK ČR Víceúrovňová správa ESIF – necentralizovat již decentralizované Princip územního partnerství - důraz na regionální potřeby a spolupráci s partnery na území krajů – „Stálá konference“ a Regionální intervenční rámec jako „akční plán“ pro území kraje Regionální obálka složená z více OP- předem jasně daná alokace Využití personálních kapacit – odborníků v regionech pro hladké čerpání IROP a „územní dimenze“ v dalších OP

Územní koncentrace Zdroj: Prezentace GS pro IRÚ

Integrace Zdroj: Prezentace GS pro IRÚ

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM IROP

Co by IROP dle MMR neměl být Není a nemůže být prostým součtem intervencí podporovaných dosud z ROP a IOP v 2007-2013. Změna priorit na straně EK i ČR Není a nemůže být kopií SROPu z období 2004-2006. Zohlednění zkušeností z předchozích období

Globální cíl IROP „Zajistit vyvážený rozvoj území, zlepšit veřejné služby a veřejnou správu pro zvýšení konkurenceschopnosti a zajištění udržitelného rozvoje v obcích, městech a regionech“

Strategie IROP tzv. strategie „3I“ Infrastruktura Lidé Instituce

Struktura IROP IROP má 3 prioritní osy a technickou pomoc: Prioritní osa 1: Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony (faktor konkurenceschopnosti „infrastruktura“) Prioritní osa 2: Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů (faktor konkurenceschopnosti „lidé“) Prioritní osa 3: Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí (faktor konkurenceschopnosti „instituce“) Osy jsou dále členěny celkem do členění do 13 oblastí podpory (specifických cílů). Návaznost na 10 tematických cílů EU.

IROP Prioritní osa 1 Infrastruktura Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony % alokace 1.1 - Modernizace a rozvoj sítí regionální silniční infrastruktury navazující na síť TEN-T a ve vazbě na řešení problémů propojení dopravy znevýhodněných městských a venkovských společenství a oblastí a řešení problémů přeshraničního spojení 20 1.2 - Rozvoj integrovaných dopravních systémů a udržitelných forem dopravy 10 1.3 - Řešení a řízení rizik s ohledem na změny klimatu – 4 % stanice IZS 4 1.4 - Podpora rozvoje podnikání v oblasti cestovního ruchu a kultury kulturní zařízení, volnočasová centra, ubytovací kapacity (úvěry, záruky) 6

ROP Prioritní osa 2 Lidé Prioritní osa 2 Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů % alokace 2.1 - Rozvoj dostupné, kvalitní a udržitelné sítě služeb vedoucích k sociálnímu začlenění osob sociálně vyloučených či ohrožených sociálním vyloučením 8 2.2 - Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání 2 2.3 - Rozvoj a zkvalitnění služeb zaměstnanost 4 2.4 - Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotnických služeb a zdravotní péče 6 2.5 - Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení 10 2.6 - Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení

IROP Prioritní osa 3 Instituce Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí % alokace 3.1 - Veřejná infrastruktura cestovního ruchu a kulturního dědictví a jejich marketing a propagace 9 3.2 - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje 2 3.3 – Zvyšování efektivity a transparentnosti veřejné správy prostřednictvím rozvoje využití a kvality systémů ICT (datový fond veřejné správy, úložiště, cloudová řešení) 6

Harmonogram přípravy na 2014-2020 dle MMR Schválení nařízení v EU – listopad 2013 Předložení Dohody o partnerství vládě - konec roku 2013 Předložení jednotlivých OP vládě – leden 2014 Předložení IROP ke schválení EK – únor 2014 Audit připravenosti systému – 2Q 2014 První výzvy – 2. polovina roku 2014

DĚKUJI ZA POZORNOST