Model efektivního financování sociálních služeb v ČR Ladislav P r ů š a Praha, 25. června 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informace o příspěvku na péči
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Ing. Stanislava Správková
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
F INANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. Z finančního resp. ekonomického hlediska se objevuje otázka potřeby sociálních služeb. Jak konstatuje Mertl (2008) v souvislosti.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Předpoklady efektivního financování sociálních služeb Ladislav P r ů š a Praha, 19. června 2012.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Uvažované modely financování sociálních služeb v r PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Pečovatelská služba.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Model efektivního financování sociálních služeb v ČR Ladislav P r ů š a Praha, 25. června 2012

osnova  systém financování sociálních služeb v ČR  změny ve struktuře příjemců příspěvku na péči v letech 2007 – 2010  dotace ze státního rozpočtu  financování ošetřovatelské péče v PZSS  návrh změn systému financování

Systém financování sociálních služeb v ČR

determinanty vývoje nákladů na sociální služby  kritéria pro stanovení míry závislosti,  struktura uživatelů jednotlivých typů sociálních služeb z hlediska míry jejich závislosti,  kritéria pro přiznávání dotací ze strany státu a zřizovatele,  přístup zdravotních pojišťoven k financování poskytované ošetřovatelské a rehabilitační zdravotní péče v pobytových zařízeních,  kritéria pro stanovení výše úhrad uživatele služby za pobyt a stravu v pobytových zařízeních sociálních služeb, za jednotlivé úkony ambulantních a terénních služeb a za poskytovanou sociální služby v lůžkových zdravotnických zařízeních.  ostatní (rozdílná úroveň vybavenosti jednotlivých regionů sociálními službami, výše provozních nákladů – stáří budov, personální vybavení, velikosti jednotlivých sídel, vývojové trendy v evropských zemích

změny ve struktuře příjemců příspěvku na péči v letech 2007 – 2010

základní teoretická východiska Cíle zavedení příspěvku na péči:  zabezpečit svobodnou volbu způsobu zabezpečení služeb a přechod od "pasivního závislého pacientství" k "aktivnímu klientství",  sjednotit podmínky pro získání veřejných prostředků všemi subjekty poskytujícími péči za podmínek jejich registrace,  zvýšit prvek spoluúčasti občana při řešení jeho sociální situace,  nastartovat proces deinstitucionalizace a individualizace péče

Změny v kompetencích:  zvýšit odpovědnost a působnost samosprávných krajů a obcí při zabezpečování sociálních služeb,  zvýšit roli příjemce služby,  roli státu vymezit tak, aby:  byl garantem za zabezpečení klasifikace zdravotního postižení a posouzení celkové sociální situace žadatele,  došlo k posílení příjmu občana tak, aby si službu mohl "koupit",  byla zabezpečena ochrana občana prostřednictvím inspekce sociálních služeb a registrace jednotlivých subjektů, které je poskytují,  byly stanoveny jednotné podmínky registrace subjektů poskytujících sociální služby

změny ve struktuře

 klesá podíl příjemců příspěvku na péči v I. stupni závislosti o 4,9 p.b. (ze 42,9 % na 38,0 %) a ve II. stupni závislosti o 3,8 p.b. (ze 33,8 % na 30,0 %),  roste podíl příjemců příspěvku na péči ve III. stupni závislosti o 4,1 p.b. (z 15,5 % na 19,6 %) a ve IV. stupni závislosti rovněž o 4,7 p.b. (z 7,7 % na 12,4%),  klesá podíl příjemců příspěvku na péči, kteří nevyužívají žádnou ze služeb od registrovaných poskytovatelů o 9,4 p.b. (ze 78,3 % na 68,9 %),  roste podíl příjemců příspěvku využívajících služby registrovaných poskytovatelů jak v pobytových (ze 14,2 % na 18,2 %), tak i v ambulantních (z 2,8 % na 4,5 %) a v terénních zařízeních (ze 4,8 % na 8,4 %)

 dlouhodobě nejnižší podíl příjemců příspěvku na péči na celkovém počtu osob v příslušné věkové skupině je v Hlavním městě Praze, Středočeském a Karlovarském kraji, a to jak u mužů, tak i u žen,  dlouhodobě nejvyšší podíl příjemců příspěvku na péči na celkovém počtu osob v příslušné věkové skupině je ve Zlínském kraji, a to jak u mužů, tak i u žen, následuje Kraj Vysočina a zejména v nižších věkových skupinách rovněž Ústecký kraj,  s rostoucím věkem příjemců příspěvku na péči a s jeho zvyšujícím se stupněm klesají rozdíly mezi jednotlivými kraji z hlediska podílu příjemců této dávky na celkovém počtu osob v daném věkové skupině, a to jak u mužů, tak i u žen

příčiny rozdílů  doposud nebyl zpracován žádný metodický pokyn, který by sociálním pracovníkům obcí s rozšířenou působností poskytl podrobný návod k tomu, jakým způsobem provádět sociální šetření u jednotlivých žadatelů o přiznání příspěvku na péči,  lékaři posudkové služby sociálního zabezpečení posuzují míru závislosti jednotlivých klientů nikoli v jejich přirozeném domácím prostředí tak jako sociální pracovníci, ale pouze na základě písemných informací od sociálních pracovníků a ošetřujících lékařů,  střet zájmu při poskytování příspěvku na péči především ze strany obcí s rozšířenou působností, které jsou současně zřizovateli řady služeb sociální péče (do )

dotace ze státního rozpočtu

východiska dotační politiky  princip rovných podmínek pro všechny poskytovatele veřejných služeb  princip rovných podmínek pro všechny příjemce veřejných služeb  princip efektivního (účelného) vynakládání veřejných prostředků  princip primárního důrazu na kvalitu poskytovaných služeb  princip transparentního systému financování,  princip stabilního systému financování

Financování ošetřovatelské péče v PZSS

kvantifikace nákladů náklady celkem 5,2 mld Kč náklady na klienta měsíčněpodíl min. nákladů na celkových prům. nákladech domov pro seniory – Kč 28,5 % domov pro osoby se ZP – Kč45,1 % domov se zvláštním režimem – Kč42,1 %  r – VZP zaplatila 488 mil. Kč  r – VZP zaplatila 749 mil. Kč

Návrh změn systému financování sociálních služeb

opatření v oblasti financování 1. změnit kritéria pro přiznání příspěvku na péči a podmínky jeho vyplácení  36 úkonů x Katzův index aktivit každodenního života (realizováno k 1. lednu 2012)  podmínit výplatu příspěvku čerpání služby u registrovaného subjektu (popř. zavést výplatu příspěvku ve formě poukázek nebo v kombinované formě) 2. jednat s VZP o "narovnání" zákonem definovaných povinností 3. vyplácet příspěvek na péči v nepeněžním vyjádření 4. zrušit "cenovou regulaci" úhrad za pobyt a stravu v pobytových zařízením a za úkony v terénních a ambulantních formách

organizační a legislativní opatření 1. zřídit funkci "koordinátora péče" na RSV POÚ nebo ORP 2. zvážit uplatňování vyživovacích povinností dětí vůči rodičům 3. propojit systém plánování, registrace a financování sociálních služeb  stanovit povinnost POÚ zpracovávat střednědobý plán rozvoje sociálních služeb  posílit závaznost finanční rozvahy poskytovatelů služeb v procesu registrace

související opatření mimo oblast sociálních služeb 1. výstavba malometrážních a bezbariérových bytů – podpora rozvoje terénních sociálních služeb 2. citlivé stanovení výše nájmu v obecních bytech jako předpoklad pro poskytování služeb v domácím prostředí 3. důsledné dodržování bezbariérových přístupů do obchodů a objektů poskytujících veřejné služby 4. soustavné vyhodnocování dopravní obslužnosti, zavádění nových forem dopravních služeb (RADIOBUS)

děkuji za pozornost