Environmentální vzdělávání a globální granty Olomouckého kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Seminář pro žadatele v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, červen VÝZVA GG OK.
Globální granty Olomouckého kraje na léta Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podpora EVVO v rámci globálních grantů OPVK Ústeckého kraje Praha,
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
OBLAST PODPORY 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání globální grant:Zvyšování kvality ve vzdělávání v Ústeckém kraji II seminář pro žadatele
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje Seminář pro žadatele v 1. výzvě Ústí nad Labem
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Výzva k předkládání žádostí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor regionálního rozvoje/odd. evropských dotací.
EVVO v operačních programech
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Transkript prezentace:

Environmentální vzdělávání a globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK Krajská konference EVVO 5. 11. 2013, Horka nad Moravou - Sluňákov

GLOBÁLNÍ GRANTY GG ve čtyřech oblastech podpory: Globální granty (GG) Olomouckého kraje v rámci OP VK od roku 2008 V rámci GG rozdělovány finanční prostředky na rozvoj vzdělávání v kraji prostřednictvím grantových projektů (GP) – vyhlašovány výzvy cca jednou ročně Tzv. měkké projekty financované z ESF (85 %) a SR (15 %) GG ve čtyřech oblastech podpory: 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení 3.2 - Podpora nabídky dalšího vzdělávání I. GG ukončeny k 30. 6. 2013, momentálně realizovány GP v rámci II. GG. GP mohou být zaměřené také na podporu environmentálního vzdělávání.

ŽADATELÉ A CÍLOVÁ SKUPINA Žadatelé, např. MŠ, ZŠ a SŠ vysoké školy vzdělávací instituce (tj. právnické osoby s předmětem činnosti v oblasti vzdělávání) sdružení a asociace škol města, obce, svazky obcí nestátní neziskové organizace hospodářská komora organizace působící v oblasti volného času dětí a mládeže Cílová skupina, např. žáci škol a školských zařízení děti a žáci se speciálními vzdělávacími potřebami děti a žáci mimořádně nadaní děti a žáci nadaní pracovníci škol a školských zařízení vedoucí pracovníci škol a školských zařízení pracovníci organizací působící v oblasti vzdělávání i oblasti volného času dětí a mládeže účastníci dalšího vzdělávání, pracovníci vzdělávacích institucí, lektoři

STATISTIKA VÝZEV DO ROKU 2012 Vyhlášeno 5 výzev v GG oblasti podpory 1.1, 6 výzev v GG 1.2 a 1.3, 4. výzvy v GG 3.2 Předloženo celkem 1 252 projektových žádostí, schváleno 281, tj. cca 22,5 % žádostí úspěšných - v předložených žádostech žádáno celkem o cca 4,9 mld. Kč Schválených 281 žádostí v hodnotě cca 905 mil. Kč, tzn. na 1 projekt cca 3,2 mil Kč, nejvíce v průměru GG 1.1 - téměř 3,7 mil. Kč V prvních letech (výzvách) podpořen menší počet projektů s vyšším rozpočtem projektu (5,5 mil. Kč – výzvy v roce 2008), později trend k menším projektům a většímu počtu projektů (2,3 mil. Kč – výzvy v roce 2012), Nejvyšší průměrný rozpočet projektu v GG 1.1 (3,7 mil. Kč), nejméně GG 3.2 (2,8 mil. Kč)

POČTY PŘEDLOŽENÝCH A PODPOŘENÝCH ŽÁDOSTÍ VE VÝZVÁCH V JEDNOTLIVÝCH LETECH

PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V GG Projekt je zaměřen na tzv. podporovanou aktivitu související s env. vzděláváním: Rozvoj znalostí, schopností a dovedností žáků ve vzdělávání pro udržitelný rozvoj s důrazem na environmentální oblast včetně realizace praktických (environmentálních) programů (GG 1.1 I). Zlepšování podmínek pro výuku technických, přírodovědných oborů a řemesel, včetně zvyšování motivace žáků ke vzdělávání se v těchto oborech (GG 1.1 II) Rozvoj kompetencí žáků ve vzdělávání pro udržitelný rozvoj (GG 1.1 II) Další vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení včetně realizace odborných praxí a zahraničních stáží pedagogických pracovníků s důrazem na realizaci kurikulární reformy, na jazykové vzdělávání, využívání ICT ve výuce a environmentální vzdělávání, včetně osvojení si dalších moderních pedagogických metod, souvisejících se systematickým zvyšováním kvality a efektivity vzdělávání (GG 1.3 I) Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků škol a školských zařízení v oblasti výuky technických, přírodovědných oborů a řemesel (GG 1.3 II) Podpora profesního rozvoje pracovníků škol a školských zařízení pro udržitelný rozvoj (GG 1.3 II) Vzdělávání pedagogů, lektorů, řídících a organizačních pracovníků škol a dalších vzdělávacích a poradenských středisek působících v oblasti specializačního vzdělávání a vzdělávání pro udržitelný rozvoj (GG 3.2) 2. Dle MI: Počet nově vytvořených/inovovaných produktů s komponentou ŽP (všechna GG)

POČET SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ (ŽÁDOSTÍ) S MI S KOMPONENTOU ŽP

PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ GG 1.1 Celkem 9 projektů významně zaměřených na evironmentální vzdělávání z celkových 111 schválených, tj. 8,1 %

PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ GG 1.3 Celkem 4 projekty významně zaměřené na evironmentální vzdělávání z celkových 56 schválených, tj. 7,1 %. V případě GG 1.2 a GG 3.2 lze hovořit vždy maximálně o jednom projektu, který významnějším způsobem řeší environmentální prvek: Inovace dalšího vzd. pro zaměstnance v lázeňství a cestovním ruchu (MEK-IN, s.r.o., GG 3.2)) Zahrada přátelství a porozumění (SŠ, ZŠ a MŠ, Šumperk, Hanácká 3, GG 1.2)

PŘÍKLADY REALIZOVANÝCH GP Název příjemce: Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání, Brno, Lipová 20 Název projektu: Profesní a osobnostní rozvoj školních koordinátorů environmentální výchovy Výše finanční podpory: 2 323 266,60 Kč Doba trvání projektu: 18 měsíců (1. 7. 2013 – 31. 12. 2014) Hlavním cílem projektu je rozšíření nabídky akreditovaných kurzů v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků MŠ, ZŠ, SŠ a školských zařízení Olomouckého kraje tak v oblasti environmentální výchovy a přírodovědné oblasti Aktivity projektu: Motivační program STIMUL, Specializační studium pro koordinátory EVVO - E-KURZ 250, Profesionalizace koordinátorů EVVO - PROFI EVVO, Posilování kompetencí koordinátora EVVO – POSTGRADUÁL Monitorovací indikátory: 10 nově vytvořených/inovovaných produktů s komponentou ŽP, další MI týkající se podpořených osob – klienti služeb, poskytovatelé služeb, úspěšně podpořené osoby (celkem 406 osob)

PŘÍKLADY REALIZOVANÝCH GP Název příjemce: Střední lesnická škola, Hranice, Jurikova 588 Název projektu: Moderní výuka oboru lesnictví II Výše finanční podpory: 4 374 050,08 Kč Doba trvání projektu: 24 měsíců (1. 2. 2012 – 31. 1. 2014) Hlavním cílem projektu je modernizace odborné výuky prostřednictvím zvýšení využívání informačních a komunikačních technologií při výuce a motivace žáků ke studiu na SLŠ podporou rozvíjení jejich teoretických znalostí a praktických dovedností v oblasti střelectví, které úzce souvisí s výukou oboru lesnictví Aktivity projektu: inovace ŠVP - zapojení nového nepovinného předmětu Střelectví, tvorba výukových pomůcek pro podporu výuky, vybavení potřebnými informačními a komunikačními technologiemi pro multimediální výuku a vybavení pro výuku střelectví, ověření výukových pomůcek ve výuce na vybraných skupinách žáků, pilotní ověření nového nepovinného předmětu Střelectví Monitorovací indikátory: 11 nově vytvořených/inovovaných produktů, z toho 8 s komponentou ŽP, 290 podpořených dětí a žáků, 8 pracovníků v dalším vzdělávání, 9 tzv. poskytovatelů služeb

VÝZVY 2013 Poslední výzvy vyhlášeny v GG 1.1 (3. výzva II. GG) a GG 3.2 (5. výzva) v červenci 2013 – výzva v září ukončena Zbývající alokace 12 589 969,29 Kč (GG 1.1) a 39 671 953,36 Kč (GG 3.2) V GG 1.1 byla vyhlášena podporovaná aktivita „Rozvoj kompetencí žáků ve vzdělávání pro udržitelný rozvoj“ Předloženo 37 žádostí v GG 1.1 a 50 žádostí v GG 3.2 Nyní probíhá hodnocení projektů, předpokládáme výsledky výzvy v únoru 2014 – schválení Zastupitelstvem Olomouckého kraje Další výzvy v rámci GG již nebudou vyhlašovány! Konec programového období.

PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 - 2020 Poučení a změny: Cíl EÚS: Koordinátor za ČR je MMR Nyní práce na Dohodě o partnerství s EK Finální dohoda o partnerství nejdříve přelom roků 2013/2014, teprve poté proces schvalování jednotlivých OP, ty nyní průběžně připravovány Cíl Investice pro růst a zaměstnanost (EFRR, ESF, FS) OP Výzkum, vývoj a vzdělávání OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Doprava OP Životní prostředí OP Zaměstnanost Integrovaný regionální operační program OP Praha – pól růstu ČR OP Technická pomoc Cíl EÚS: 5 OP přeshraniční spolupráce OP Nadnárodní spolupráce OP Meziregionální spolupráce Poučení a změny: Menší počet OP Méně podporovaných aktivit Jednotné metodiky Plná elektronizace systému Větší tlak na efektivitu a hospodárnost Návaznost na současnou podporu Program rozvoje venkova (EZFRV) OP Rybářství (ENRF)

OP VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ Koordinátor přípravy MŠMT (oddělení přípravy OP VVV) Leden 2014 předpoklad předložení OP ke schválení vládě ČR, poté proces schvalování EK Spolufinancování 85 % ESF, 15 % ??? (PO 3) Hlavní cíl: Urychlit strukturální posun ČR směrem ke znalostní ekonomice poháněné lidským kapitálem prostřednictvím investic do rozvoje základů znalostní ekonomiky Na co bude zaměřena podpora OP VVV? PO 1: Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (EFRR) PO 2: Rozvoj vysokých škol a lidských zdrojů pro výzkum a vývoj (ESF, EFRR) PO 3: Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání (ESF) PO 4: Technická pomoc

OP VVV – Prioritní osa 3 Specifické cíle odpovídající dané investiční prioritě: 1. Rozvoj inkluzívního vzdělávání (MŠ, ZŠ, SŠ) 2. Zvýšení kvality předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ (např. vzdělávání pedagogů MŠ v oblasti přírodovědné) 3. Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích (ZŠ a SŠ) 4. Rozvoj systému strategického řízení a hodnocení kvality ve vzdělávání 5. Zkvalitnění přípravy budoucích a začínajících pedagogických pracovníků 6. Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce

ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OP VVV? 2014 - 2020 nebude stejně jako v OP VK cílem projektů podpora obecného povědomí o vztahu mezi životním prostředím a životem člověka a přístup a postoje vedoucí k respektu a péči o životní prostředí. V OP VVV budou prohlubovány tyto klíčové kompetence: kompetence v oblasti vědy a technologií - vedoucí k porozumění sociálním, přírodním a technologickým systémům a procesům ovlivňujícím životní prostředí (např. badatelsky orientované vzdělávání, přírodovědná gramotnost, aplikovaná statistika, sociologie – průzkumy veřejného mínění realizované žáky, technologie a energetická náročnost, apod.) osobní a občanské kompetence (např. aktivní zapojení žáků středních škol do řešení projektů energetické udržitelnosti školy apod.).

PŘÍJEMCI, CÍLOVÉ SKUPINY PO 3 OP VVV Děti a žáci Studenti VOŠ Studenti VŠ (budoucí ped. pracovníky) Akademičtí pracovníci vzdělávající budoucí ped. pracovníky Pedagogičtí pracovníci Rodiče dětí a žáků Pracovníci popularizující vědu Pracovníci organizací působících ve vzdělávání a poradenství Kdo bude příjemcem: Školy a školská zařízení OSS a OPŘO NNO VŠ Kraje Právnické osoby působící ve vzdělávání a v kariérovém poradenství Zaměstnavatelé (pokud poskytují plnění v souvislosti s aktivitami, které mohou být podpořeny z OP VVV Jaké budou typy projektů…? Pravděpodobně NE globální granty realizované kraji ČR…

Děkuji Vám za pozornost Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor investic a evropských programů Oddělení grantových schémat 6. patro budovy RCO Ing. Martin Hrubý email: m.hruby@kr-olomoucky.cz tel.: +420 585 508 392 www.kr-olomoucky.cz/opvk