Nový občanský zákoník v knihovnách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Advertisements

Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Právní mantinely služeb – opakování a výkop k diskusi Komise pro služby Moravská zemská knihovna v Brně: 3. listopadu 2011 Hanuš Hemola.
Zajištění a utvrzení dluhu
Právní vztahy.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Ustavení a vznik.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Komanditní společnost
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Obchodní závazkové vztahy
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
JUDr. Jaroslav Stránský
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Práva a povinnosti mezi manželi
Obchodněprávní závazky
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Postup při zřizování obchodní společnosti
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Transkript prezentace:

Nový občanský zákoník v knihovnách JUDr. Lenka Zemanová Lindová

Úvod http://zpravy.ihned.cz/obcansky-zakonik/ Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Účinnost 1.1.2014 http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcansky-zakonik/ http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10644493069-novy-obcansky-zakonik/213411000180013/ http://obcanskyzakonik.justice.cz/ http://zpravy.ihned.cz/obcansky-zakonik/ Obsah Pět částí Celkem 3081 ustanovení Obecná část, rodinné právo, absolutní majetková práva, relativní majetková práva, přechodná ustanovení Meze přednášky

Soukromé právo chrání důstojnost a svobodu člověka i jeho přirozené právo brát se o vlastní štěstí a štěstí jeho rodiny nebo lidí jemu blízkých takovým způsobem, jenž nepůsobí bezdůvodně újmu druhým.

Soukromé a veřejné právo Soukromé právo upravuje záležitosti jedince Veřejné právo upravuje záležitosti celku S – občanské, rodinné právo V – ústavní, správní, finanční právo

Soukromé a veřejné právo Knihovny založené obvykle podle veřejného práva Založení příspěvkových organizací se změna v podstatě netýká Platí obecná ustanovení o právnických osobách – název, sídlo, jednání Změny do tří let – povinnost zřizovatele

Péče řádného hospodáře § 159 odst. 1 NOZ stanoví povinnost, aby každý kdo přijme funkci člena voleného či jmenovaného orgánu PO, vykonával tuto funkci s potřebnými znalostmi + pečlivostí + nezbytnou loajalitou Ten, kdo toho není schopen, přesto vykonává funkci, i když to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, tak ten jedná nedbale – důsledky této domněnky se promítají do náhrady škody

Převaha dispozitivních norem Od zákona ke možné se ve většině případů odchýlit Menší množství kogentních norem

Má se za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku důvodně očekávat.

Vnitřní předpis Knihovní řád – nutnost dodržování z obou stran Stanoví pravidla pro půjčování a vracení knih Termíny vracení knih, poplatky Následky prodlení, smluvní pokuta, úrok z prodlení, upomínky Čtenář musí projevit prokazatelně souhlas s pravidly

Výpůjčka Bezplatné dočasné užívání Týká se nezuživatelné věci Vypůjčitel nabývá právo věc užívat ujednaným způsobem nebo způsobem přiměřeným povaze věci, pokud nebyl způsob sjednán Vypůjčitel není oprávněn věc přenechat jiné osobě bez svolení půjčitele Půjčitel je povinen poučit vypůjčitele o způsobu užití, pokud není běžně známý Věc lze vrátit předčasně Obvyklé náklady spojené s užíváním věci nese vypůjčitel Mimořádné náklady nese půjčitel Práva nutno uplatnit do tří měsíců od vrácení věci

Svéprávnost Plná svéprávnost zletilostí Nezletilí – totožná úprava 18. rok uzavření manželství přiznání svéprávnosti Nejsou-li podmínky splněny, soud návrhu vyhoví, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého tudíž lze emancipovat např. i osobu mladší 16 let

Promlčení Práva mají být uplatněna včas Uplyne-li promlčecí lhůta, dlužník může u soudu vznést námitku promlčení a soud nemůže právo přiznat Dispozitivní normy Obecná promlčecí lhůta je tři roky Majetkové právo se promlčí po deseti letech Dohoda stran 1-15 let

Odkaz Pohledávka na vydání určité věci z pozůstalosti, např. obraz, váza, knihy... Odkazovník neodpovídá za dluhy zůstavitele Lze odkázat i věc ve vlastnictví dědice Každému z dědiců musí zůstat hodnota jedné čtvrtiny dědictví nezatížené odkazy

Smlouvy Doporučuji uvádět do smluv, že dodatky je třeba uzavírat písemně.

Kupní smlouva Prodávající převádí za kupní cenu vlastnictví věci na kupujícího Písemná forma u koupě nemovitosti Prodávající je povinen upozornit kupujícího na vady věci Práva z vadného plnění: Nutnost oznámit bez zbytečného odkladu do 2 let Záruka za jakost – prohlášení prodávajícího, že věc bude po určitou dobu způsobilá k použití pro obvyklý účel nebo že si zachová obvyklé vlastnosti Podstatné porušení smlouvy Dodání nové věci Oprava Přiměřená sleva Odstoupení od smlouvy Nepodstatné porušení smlouvy Odstranění vady

Osvobození od daně územními samosprávnými celky a jimi zřízenými příspěvkovými organizacemi, příležitostných bezúplatných nabytí movitého majetku a jiného majetkového prospěchu, jehož hodnota nepřesahuje 3 000 Kč.

Spolek – přechodná ustanovení Sdružení podle zák. č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se považují za spolky po NOZ Pokud obsahuje zakládající dokument odporující ustanovení, zanikájí k 1.1.2012 Ostatní změny je nutné provést do 1.1.2015 Název musí obsahovat – spolek nebo zapsaný spolek

Spolek - znaky Spolek může být založen nejméně třemi osobami Existuje společný zájem Dobrovolnost Samosprávnost Hlavní činností je uspokojování a ochran zájmů členů spolku Spolky nelze zakládat za účelem podnikání

Kontakt JUDr. Lenka Zemanová Lindová Lenka.lindova@seznam.cz