Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/3 Sada: 2/3 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE313 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Rodinné právo Poručenství a jiné formy péče o dítě
Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Poručenství, opatrovnictví, svěření do péče jiné osoby, pěstounství Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace Cílem tohoto materiálu je seznámit studenty s pojmem poručenstvím, s opatrovnictvím, se svěřením dítěte do péče jiné osoby a s institutem pěstounství. Jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP. Druh učebního materiálu: prezentace.

4 Poručenství Poručník je jmenován soudem dítěti, které nemá žádného rodiče, který měl a vykonával plnou rodičovskou odpovědnost. Poručník má kromě vyživovací povinnosti, ostatní práva a povinnosti jako rodič. Poručník musí být plně svéprávný a svým způsobem života zaručovat, že bude funkci řádně vykonávat. Podléhá dozoru soudu. Sestavuje soupis jmění a to na počátku i na konci funkce.

5 Pravidelně předkládá soudu zprávy o dítěti, jeho vývoji a účty ze správy jmění dítěte.
Rodič má možnost jmenovat konkrétního člověka jako poručníka, může tuto osobu také výslovně vyloučit. Osoba ustanovená může tuto funkci odmítnout. Do této funkce mohou být jmenovány i dvě osoby – většinou manželé. V případě, že člověk o dítě pečuje tak, jako by mu bylo svěřeno trvale do péče.

6 Opatrovnictví dítěte V případě, že by mohlo dojít ke střetu zájmů dítěte a jiné osoby a zákonný zástupce: nehájí dostatečně zájmy dítěte, je-li to zapotřebí v zájmu dítěte, stanoví-li tak zákon Opatrovník má právo z výše uvedených důvodů, podat návrh k soudu vždy, když je třeba, aby soud v záležitostech dítěte rozhodl.

7 V rozhodnutí o jmenování je uvedeno:
proč je opatrovník jmenován, zda je omezena doba, na kterou je jmenován, charakteristika práv a povinností opatrovníka, zda-li je třeba k některému z právních jednání, která má konat, dodatečný souhlas soudu, podávání zprávy soudu, právo na náhradu nákladů, právo na odměnu.

8 Druhy opatrovnictví Pro správu majetku dítěte.
Kolizní opatrovnictví (tj. soud rozhodne v případě, že dochází ke střetu zájmů mezi dítětem a jinou osobou). Z jiného důležitého důvodu.

9 Svěření dítěte do péče jiné osoby
Soud může svěřit dítě do osobní péče jiného člověka, v případě, že se o něj nemůže starat ani jeden z rodičů či poručníků. Nezaměňovat s pojmem pěstounské péče. Tento institut má přednost před péčí o dítě v ústavní výchově. Osoba, které je dítě svěřeno: Má bydliště na území ČR. Souhlasí se svěřením dítěte do osobní péče. Skýtá záruky řádné péče.

10 Dítě je svěřeno do péče osoby příbuzné nebo dítěti blízké.
Nejčastěji přechodné řešení, v němž rodiče nemohou dočasně pečovat o dítě. Dítě má nárok na výživné, které rodiče platí přímo pečující osobě.

11 Pěstounství Osobní péče o dítě třetí osobou.
Nedochází při něm k přijetí dítěte za své, jako je to u osvojení. Je využíván v případech, kdy rodiče nedali souhlas k osvojení dítěte. Dítě v pěstounské péče zpravidla své rodiče zná a udržuje s ním pravidelný osobní styk. Pěstounem bývá zpravidla příbuzný, ale nemusí tomu tak být. Výživné na dítě platí rodiče státu a ten jej vyplácí pěstounovi v rámci dávek pěstounské péče.

12 Je považováno za péči dočasnou,
Soud může určit dobu určitou i neurčitou. Pěstounská péče má přednost před ústavnou výchovou.

13 Ústavní výchova Je považována za nezbytné opatření a krajní řešení v případě, že není možné využít ostatních institutů. Důvodem pro rozhodnutí soudu nejsou považovaný pouze nedostatečné bytové nebo majetkové poměry rodičů. Lze nařídit nejdéle na dobu tří let, soud ji však může prodloužit nebo zrušit, z důležitých důvodů ji může prodloužit až o jeden rok po dosažení zletilosti. Soud je povinen svoje rozhodnutí jednou za šest měsíců přezkoumat, zda-li jsou zde stále důvody pro toto opatření.

14 Shrnutí – otázky k opakování
V jakém případě soud jmenuje poručníka. Vyjmenuj druhy opatrovnictví. Kdy dochází ke svěření dítěte do péče jiné osoby? Čím je charakteristický institut pěstounské péče? Na jaký časový úsek lze nařídit ústavní výchovu?

15 Použité zdroje Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google