Jak ke mně Bible promlouvá? Recepty na osobní četbu Bible

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Malí andělé.
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Vítej na ministrantské schůzce
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
KRÁLŮ KRÁLI, JÁ TĚ CHVÁLÍM, SRDCE MÉ TI DÁVÁ DÍK, PŘED TEBOU SE VŠECHNO SKLÁNÍ V POKOJI A RADOSTI. MRAČNA SMUTKU V TOBĚ MIZÍ, RADOST TVÁ MĚ NAPLNÍ. KRÁLŮ.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
1. Nakloň, Pane ucha svého, | slyš mne, potěš ducha mého, | já jsem chudý, v bídě lkám, | žádné pomoci nemám. | Stráží duši mé buď stále, | tys mne určil.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
1. Jak čerstvých vod jelen žádá | v čas unavení svého, | tak má duše | vždycky ráda chce mít Ducha svatého; | neb bez jeho pomoci | nemáme žádné moci,
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Věřím v Svatých obcování
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
1. Svatý, svatý, svatý | Pán Bůh všemohoucí
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
1. Prociť, prociť, zanech spaní, | zní z věže strážné znenadání. | Ó prociť, prociť, Sióne! | Pustou, temnou, mrtvou nocí | hlas volá neodbytnou mocí:
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Zázrak komunikace s Bohem
Zamyšlení nad jedním velmi zajímavým pozdravem
Malí andělé.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Poznání Boží vůle.
Malí andělé.
9. Rozlišování v modlitbě
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Malí andělé.
Karmelitánský Řád.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Jak ke mně Bible promlouvá? Recepty na osobní četbu Bible Bible v mém životě Jak ke mně Bible promlouvá? Recepty na osobní četbu Bible Úvod

Recept č.1 – Rozjímavá četba 1. Modlitba k Duchu svatému (modlitba vlastními slovy, naučená, z kancionálu nebo jiná vhodná). 2. Pozorně čtu zvolený úryvek Písma – většinou ne delší než jedna kapitola. 3. Mohu se vrátit k místům, která mě zaujala nebo oslovila, a tato místa si zopakovat i několikrát, přemýšlet o nich a modlit se nad nimi. Pokud mám vlastní Bibli, je osvědčené si daná místa také podtrhat nebo zvýraznit.

Recept č.1 – Rozjímavá četba 4. Některou z vět Písma se mohu naučit zpaměti nebo si ji opsat, aby mne provázela v následujícím dni nebo i ve dnech dalších. Takovou větu se mohu modlit podobně jako růženec: stále znovu si ji opakovat při práci, na cestách, ve chvílích ztišení... Je to prostředek k tomu, aby dané slovo zapustilo hluboké kořeny v mém srdci. Východní křesťané znají tzv. Modlitbu Ježíšovu, tedy stálé opakování věty: Pane Ježíši Kriste, Synu Boží, smiluj se nade mnou hříšným.

Recept č.1 – Rozjímavá četba 5. Na závěr zakončím meditaci krátkou modlitbou. (P.Petr Karas) Důležitá poznámka: Modlitba by neměla být kratší než 5 minut Kdo věnuje alespoň 20 minut denně rozjímání , tomu zaručuji nebe. Sv. Terezie

Recept č.2 - Parusia Parusia (také paruzie) je den druhého příchodu Ježíše Krista na konci věků. Parusií se završí dějiny lidstva i celého vesmíru. Lidi, živé i mrtvé, bude čekat Poslední soud, na němž se rozhodne, zda se budou navěky podílet na Božím království, nebo budou na věky zatraceni. (Wikipedie)

Recept č.2 - Parusia Presentatio : Vstoupit do Boží přítomnosti Adoratio: Klanění, Díkuvzdání Reconciliatio: Smíření, odpuštění Unitatio: Sjednocení Silentio: Ztišení Irrogatio: Návrh, předsevzetí Actio: Uskutečnění

Recept č.3 – Tištěné pomůcky Vydává Biblická jednota Praktická pomůcka pro čtení Bible Ekumenický rozměr Každý den úvaha na biblický text Co tři měsíce nová Cena 50,- Kč www.su.czech.cz skutečný

Recept č.3 – Tištěné pomůcky Vydává Arcibiskupství pražské -dvojlist Nedělní čtení a rozjímání Texty k rozjímání na další týden www.ps.apha.cz kancelar.ps@vira.cz Žádejte u svého faráře

Recept č.3 – Tištěné pomůcky Vezmi a čti Týden s Božím slovem Vydává brněnská diecéze Důkladný rozbor nedělního evangelia Zdarma k dispozici v pdf formátu www.vezmiacti.cz

Recept č.4 - Internet K a ž d o d e n n í m o d l i t b a o n l i ne       Připravují irští jezuité P O  S  V Á T N Ý  P R O S T O R Zveme Vás ke vstupu do "posvátného prostoru" a nabízíme Vám několik minut modlitby. Nechte se vést prostřednictvím obrazovky při meditaci nad biblickým úryvkem, který jsme vybrali pro dnešní den.

Recept č.4 - Internet Modlit se před obrazovkou počítače se může zdát divné. Zvláště když jsou kolem nás lidé a rozptyluje nás hluk. Ale Bůh je všude a neustále se snaží navázat s námi kontakt; i v těch nejnepravděpodobnějších situacích. Uvědomíme-li si tuto skutečnost, můžeme se postupně při troše praxe naučit modlit kdekoli!

Recept č.4 - Internet Šest etap zahrnuje přípravu těla, mysli a kulminují rozjímáním nad úryvkem z Písma. Jde o následující etapy: Boží přítomnost Vnitřní svoboda Vědomí prožitých chvil Slovo Rozmluva s Ježíšem Závěr modlitby

Recept č.4 - Internet Boží přítomnost Uvědomím si, že právě teď, jak zde sedím, na mě Bůh s láskou pohlíží a dává mi život. Chvíli o tom uvažuji. Vnitřní svoboda Poprosím Boha o pomoc, abych se uvolnil, osvobodil od roztržitosti a starostí, otevřel se mu v této chvíli modlitby a naučil se více jej milovat a lépe mu sloužit.

Recept č.4 - Internet Vědomí prožitých chvil Dobře vím, že Bůh mě má rád a neklade si k tomu žádné podmínky. Mohu si dovolit být k sobě upřímný. Jaký byl uplynulý den a jak se cítím v této chvíli? Otevřeně vypovím své pocity Pánu. Slovo Bůh promlouvá ke každému z nás zvláštním způsobem. Chci zaslechnout jeho hlas. Přečtu si několikrát celý text, pak naslouchám.

Recept č.4 - Internet Lk 1, 26-38 Anděl Gabriel byl poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené s mužem jménem Josef z Davidova rodu a ta panna se jmenovala Maria. Anděl k ní vešel a řekl: "Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!" Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat. Anděl jí řekl: "Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce." Maria řekla andělovi: "Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám." Anděl jí odpověděl: "Duch svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoliv byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova." A anděl od ní odešel.

Recept č.4 - Internet Co mi říkáš, Pane? Rozmluva s Ježíšem Co se ve mně hýbe, když se modlím? Je to útěcha, jsou to obavy, zůstávám chladný? Představím si Ježíše, jak tu stojí či sedí se mnou a vypovím mu své pocity. Závěr modlitby Sláva Otci i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku i nyní i vždycky, až na věky věků. Amen.

Recept č.4 - Internet Neexistuje ideální recept na osobní četbu Písma svatého. Osobní modlitba nad Písmem vyžaduje tvořivost. Je to vždy dílo Ducha svatého. Hledejte v modlitbě nové cesty, kterými vás Bůh chce vést. Děkujeme bratři jezuité. www.modlitba.net

Recept č.5 – bible do mobilu Bible speciálně pro iPhone a navíc včetně několika kvalitních českých překladů - projekt PocketSword. Mezi dostupnými překlady Bible je i ekumenický překlad. Pro komunikátory se systémem Android speciální program CadreBible. V telefonech se systémem Symbian je možné použít zajímavý a nadějný program SymbianBible. Velkou výhodou tohoto projektu je možnost používat překlady z programu PalmBible+ včetně několika kvalitních českých překladů.

Recept č.5 – bible do mobilu Pro zařízení s operačním systémem Windows Mobile existuje velmi pěkný program Pocket e-Sword. Do programu lze nahrát Bible v angličtině, francouzštině, ruštině, němčině, polštině, italštině, latině a dokonce i Nový zákon řecky. V češtině je k dispozici ekumenický překlad i překlad KMS. V mobilních telefonech s podporou platformy JAVA (drtivá většina přístrojů) se osvědčil program "Bible do mobilu", popř. "BiblePhone.net".

Recept č.6 - Bonus Jste zapřísáhlí modernisté? Rozumíte anglicky,portugalsky, španělsky, nebo polsky? Neobejdete se bez mobilu, nebo mp3 přehrávače? Pořád musíte mít v uších sluchátka? Nemáte čas na modlitbu? Chcete využít každé vteřiny, např. při cestě do školy, či na tréning? Pak je tady pro Vás záchranný padák!

Recept č.6 - Bonus http://www.pray-as-you-go.org Denní chvíle modlitby vytvořena pro mp3 přehrávače Pomůže ti v modlitbě, když cestuješ do práce, do školy, nebo se vracíš domů.

Recepty na osobní četbu Bible