Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

9. Rozlišování v modlitbě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "9. Rozlišování v modlitbě"— Transkript prezentace:

1 9. Rozlišování v modlitbě
Večerní studium teologie, II KSV/KSPS – Křesťanská spiritualita v post-křesťanské společnosti Pavel Ambros SJ

2 popřáváme sluchu inspiraci
1. Základ rozlišování popřáváme sluchu inspiraci Odkud? reakce Kam? Nejsem nemocný? zdraví nebo nemoc Musíte na vyšetření! Proč je on více zdraví než já?

3 popřáváme sluchu inspiraci
1. Základ rozlišování popřáváme sluchu inspiraci nový člověk = tělo duše Duch Chci nechat působit Boha Kdo to ve mně odpovídá? Odkud? reakce Kam? Starý člověk = tělo svět ďáběl Chci něco udělat

4 1. Základ rozlišování Bůh Já O+S+DSv. zdraví nebo nemoc
Uvnitř našich poznávacích schopností se pohybuje ještě něco jiného než jen pouhé zmocnit se poznáním, ale spojit se s poznávaným. Láska totiž vyjadřuje nejen našich schopnost poznávat, ale učinit součástí našeho poznání vztah mezi poznávajícím a poznávaným. zdraví nebo nemoc Bůh O+S+DSv.

5 ke komu se začnu připodobňovat Bůh mluví skrze tyto naše reakce
1. Základ rozlišování ke komu se začnu připodobňovat Bůh O+S+DSv. Bůh mluví skrze tyto naše reakce

6 Jsi prach a v prach se navrátíš!
1. Základ rozlišování „Tak Bůh vám tedy řekl: ‚Nejezte ze žádného stromu v zahradě?’“ „Ne, nezemřete. Naopak, Bůh ví, že v den, kdy byste z něho jedli, otevřou se vaše oči a budete jako Bůh znát dobro i zlo.“ Jsi prach a v prach se navrátíš!

7 »Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!«
1. Základ rozlišování »Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!« »Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího.« »Duch svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní!« »Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!«

8 1. Základ rozlišování Bůh Já
Jestliže nás naše reakce na inspiraci připodobňuje ke Kristu, pak tato inspirace pochází od Krista. Bůh O+S+DSv. Přijatá inspirace mne prosvětluje tak, že začínám připomínat Syna.

9 1. Základ rozlišování Jsem dítě Otce Jsem jako Bůh

10 1. Základ rozlišování Neriskuje, že přeslechne?

11 2. Modlitba, která rozlišuje
Výběr místa a polohy modlitby Počátkem není to, co si myslím, počátkem je to, co je darováno. Kde není námaha, můžeme vidět důsledek: jakoby člověk vůbec neměl v sobě Ducha. Tělesný postoj, prostor a fyzické soustředění, které předjímá moji odhodlanost věnovat se toliko modlitbě.

12 2. Modlitba, která rozlišuje
2. Mentální příprava k modlitbě = po čem nejvíce toužím. Milost Boží je to, že toužíme po něčem více, než co jsem kdy předtím zažili. Moje touha se stává touhou, kterou má Bůh. Jdeme se modlit, aniž bychom si byli vědomi toho, co jdeme konat. Nevíme ani, o co máme Pána žádat a o co prosit.

13 2. Modlitba, která rozlišuje
3. Absolutní modlitba = svoboda modlit se modlitba obsahuje žádost, která se přímo obrací k Bohu: Pane, chci tě poprosit o toto.

14 2. Modlitba, která rozlišuje
4. Vlastní obsah modlitby samostatně probrat nalezení, nasycení vnitřní hnutí a podněty udomácnění v srdci „Nemyslete na to, co znamená to či ono slovo, protože to ti nic nepřinese. Ale často přemýšlej o tom, kdo v tomto slově k tobě promlouvá.“

15 2. Modlitba, která rozlišuje
5. Poděkování

16 2. Modlitba, která rozlišuje
5. Reflexe modlitby = malé opakování pro uchování v paměti chuti, které se mi dostalo, když ke mně Pán promluvil


Stáhnout ppt "9. Rozlišování v modlitbě"

Podobné prezentace


Reklamy Google