Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí."— Transkript prezentace:

1 BIBLE Proč a jak číst Bibli

2 Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí Nejčastěji doložený starý text na světě Nejčtenější a největší z knih vůbec 2010 byla v ČR B21 nejprodávanější knihou roku

3 NEJvětší problém Bible dnes?

4 Co je CÍLEM čtení Bible? Setkání s Ježíšem!

5 A nelže náhodou Bible? JEDNOTA 1449 př.n.l. (Exodus) – 96 po n.l. ; časové rozmezí. Kdo psal Biblické příběhy? Teologové, lékaři, králové, pastýři ovcí, prostí rybáři, číšník, atd. Jinak píše Marek, Lukáš, Pavel, Petr, úplně jinak Nehemiáš. Lidský aspekt – kontext, historická situace, literární styl autora, každý píše jinak.

6 A nelže náhodou Bible? JEDNOTA Bible je Božsko-lidské dílo Jedná se o Boží slovo: 2 Timoteovi 3:16 Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti, 2 Petrův 1:21 Nikdy totiž nebylo vyřčeno proroctví z lidské vůle, nýbrž z popudu Ducha svatého mluvili lidé, poslaní od Boha.

7 Spolehlivost Bible PROROCTVÍ Socha a popis historického průběhu do 2. příchodu JK (Da 2) Ježíšovo narození (Mi 5,1) Čas příchodu JK (Da 9 kapitola) Charakter a povaha budoucího Mesiáše (Iz 53 – trpící služebník) Jedl se zrádcem (L 22,21 x Ž 41,10) Prodán za 30 stříbrných (Zach 11,12.13 x Mt 26,15, 27,9)

8

9 ČÍM ? Pastelky Propiska Lepíky JAK ? Vybarvování Podtrhávání Symboly Klíčová slova

10

11

12 PŘÍNOS? Soustředění Všímavost Zapamatování Orientace v Bibli Rychlé hledání

13 Jak studovat biblický text Přečíst si příběh 2-3krát (Intertextualita) 10´ OTÁZKY Orientační. Popisné otázky - KDO, CO? 1´ Výkladové. Otázky za textem - PROČ? JAK? (Proč jednal zrovna takto a ne jinak? Co ho k tomu vedlo?) Co mi tento text říká nového? 7´ Aplikační. Jak to mám aplikovat pro můj život. 7´ Co mi text říká o Bohu? Co mi říká o lidech? Co říká dnes ke mně? Co mi říká dnes ve 21. století?

14 Moje odpověď - modlitba

15 Příklad

16 Praktické RADY Předem poprosit Ducha svatého o vedení a moudrost Předem si říct, že když mě Bůh osloví, jsem ochoten něco změnit. Méně znamená více. Není záměrem, abych prošel Písmem, ale nechat Písmo projít námi! Sdílet se o přečtené věci s druhými. Učit se biblické verše zpaměti. Cílem studia je, aby Písmo měnilo nás. Ne, abychom měli intelektuální vědomosti, ale abychom byli laskavější, láskyplnější, milejší a trpělivější lidé. Podtrhávat si verše barevně Psát si deník, kde mohu zaznamenávat myšlenky a zkušenosti, kdy mě Bůh oslovil.

17 http://metro.poslitodal.cz


Stáhnout ppt "BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí."

Podobné prezentace


Reklamy Google