Podzimní adiktologická konference

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Okresní setkání metodiků prevence Kateřina Gruntová, DiS.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Terénní program: zdravotně sociální pomoc DROM, romské středisko Bratislavská 41, Brno tel: , fax:
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Projekt: „Prevence konzumace alkoholu nezletilými v Plzni“
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Studium pro školní metodiky prevence
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Preventivní, léčebná a represivní opatření přijatá městskou konferencí KADEMF v r prosadit nápis na všech dveřích prodejen a provozoven o neprodávání.
Terénní programy.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Seminář k výběrovému řízení 2018
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Transkript prezentace:

Podzimní adiktologická konference „Přístupy a dosud málo využívané metody v oblasti léčby a doléčování závislosti na legálních návykových látkách (zejména alkoholu a gamblingu)“   pořadatel A kluby ČR o.p.s., 20.10.2011Přehled finančních ukazatelů Podzimní adiktologická konference

Téma přednášky Užívání návykových látek v cílové populaci děti a mládež aneb řešení problematiky závislosti z hlediska strategie protidrogové politiky města Brna Mgr. Dimitrovka Štandlová registrovaný adiktolog MZ ČR

Orientační mapování situace ve městě Brně, r. 2008 Počet celkem oslovených subjektů 26 Počet ÚMČ, které nevedou nezletilé uživatele NL 7 Počet vykázaných klientů celkem 246 Nejnižší věk z 246 vykázaných klientů (pořadí) 6 roků 1 klient 8 roků 3 klienti 10 roků 4 klienti 11 roků 10 klientů 12 roků 23 klientů 13 roků 48 klientů Poznámka ÚMČ – Úřad městské části NL – návyková látka OSPOD – Orgán sociálně právní ochrany dětí

Orientační mapování situace ve městě Brně, r. 2008 Nejužívanější návyková látka (pořadí) nikotin 194 alkohol 123 marihuana 103 toluen 77 Résumé Na základě poskytnutých dat lze konstatovat, že ve městě Brně existuje problém užívání návykových látek v cílové populaci nezletilí. Nejnižší věkovou kategorií byl zaznamenán věk 6 roků (1 klient) a 8 roků ( 3 klienti). Snižování věkové kategorie v oblasti užívání návykových látek dokládá výskyt návykových látek u klientů ve věku 10, 11, 12, a 13 roků. Je nutno podotknout, že se jedná většinou o kombinované užívání návykových látek. Zdroj: OSPOD městských částí, DROM, Ratolest Brno

Výzkum v sociálně vyloučených lokalitách, r. 2009 Zadavatel Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách při Úřadu vlády ČR Zadání užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách Realizátor výzkumu SocioFactor s.r.o. Výzkum realizovaný sociální firmou SocioFactor s.r.o. v roce 2010 potvrdil orientační zmapování situace z r. 2008 ve věci užívání návykových látek v cílové populaci do 15 roků.

Běžná zkušenost v 5. a 6. třídě ZŠ Cigarety a alkohol Běžná zkušenost v 5. a 6. třídě ZŠ Závislých kuřáků mezi patnáctiletými: 50% Zkušenost s opilostí: 50% Kouření i alkohol tolerováno rodiči Snadná dostupnost Zdroj: Užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách, 2010 SocioFactor s.r.o., www.sociofactor.eu

Oproti majoritní populaci věkový posun o několik let Závažný jev Oproti majoritní populaci věkový posun o několik let Závislost velké části vzniká do patnácti let, potom už obtížně řešitelná Specifika komunity znesnadňují intervence (chybí alternativy, podpora rodiny, reprodukce v komunitě, dítě jako partner rodičů) Přístup ke drogám uvádějí respondenti např. od přátel, známých, od příbuzných… Zdroj: Užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách, 2010 SocioFactor s.r.o., www.sociofactor.eu

Užívání návykových látek mezi dětmi a mládeží je závažný problém Výsledky výzkumu Užívání návykových látek mezi dětmi a mládeží je závažný problém Rozšířené látky: cigarety, alkohol, marihuana, toluen Věk první zkušenosti: přelom prvního a druhého stupně ZŠ, ale může zasahovat až na první stupeň Zdroj: Užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách, 2010 SocioFactor s.r.o., www.sociofactor.eu

Indikovaná prevence na prvním stupni ZŠ a v lokalitách Věcná doporučení Indikovaná prevence na prvním stupni ZŠ a v lokalitách Sociální práce s rodinou Řešení akutních stavů intoxikace dětí mladších patnácti let Terénní program Provázanost romských a proromských organizací poskytujících specializované služby Pobytový program léčby Zdroj: Užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách, 2010 SocioFactor s.r.o., www.sociofactor.eu

Úkoly Strategie protidrogové politiky města Brna na období 2011 – 2014 Na úrovní města Brna plánovat tak, aby konkrétní potřeby a následně služby odpovídaly místním specifickým potřebám, lidským zdrojům a finančním možnostem města s ohledem na bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a předcházení problému z užívání návykových látek se zvláštním zřetelem na cílovou populaci děti a mládež.

Na závěr k zamyšlení Děkuji za pozornost  Léčba dobrovolná, léčba nedobrovolná v cílové populaci děti a mládež…   Novelizace zákona č. 379 ze dne 19. srpna 2005, o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů ve smyslu léčebných postupů v cílové populaci děti a mládež ošetřených právní normou … Děkuji za pozornost  