Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
A PREVENCE KOUŘENÍ

2 ZÁVISLOST Na NIKOTINU je závislý kuřák, který kouří nejméně 10 – 15 cigaret denně První cigaretu si zapaluje do jedné hodiny po probuzení Přesto, že lidé mají v současné době dobré znalosti a o škodlivosti kouření, bohužel se svého návyku nevzdávají. Často si myslí, že rizika spojená s kouřením se jich netýkají Závislosti na kouření je velmi obtížné se zbavit Úspěšnost léčby je všeobecně velmi nízká! LEPŠÍ JE S KOUŘENÍM VŮBEC NEZAČÍNAT!!!!!!!!

3 ODVYKÁNÍ Při odvykání je výhodné, když kuřák CHCE přestat kouřit sám!
Lékař by měl s kuřákem rozebrat všechny nejčastější kuřácké situace a přimět závislého k tomu, aby si připravil náhradní řešení, jak se cigaretě vyhnout Závislý by si měl sám stanovit datum, odkdy přestane kouřit Je důležité s kouření přestat naráz a úplně!!! I jedna vykouřená cigareta může odvykajícího vrátit zpět do kuřáckého stereotypu Odvykající by měl odstranit všechny popelníky, zapalovače a cigarety z nejbližšího okolí

4 ODVYKÁNÍ Odvykající by se měl vyhýbat zakouřenému prostředí
Důležitá je podpora rodiny a přátel. Těžké bude přestat kouřit, když partner zůstává kuřákem apod. Pro závislé kuřáky existuje léčba pomocí nikotinu jinou cestou, než je samotné kouření Pro tento účel se vyrábějí nikotinové náplasti a žvýkačky Tyto pomůcky snižují nepříjemné abstinenční příznaky a zabraňují tak touze po cigaretě ZANECHÁNÍ KOUŘENÍ PŘINÁŠÍ BÝVALÉMU KUŘÁKOVI POZITIVNÍ ZDRAVOTNÍ ÚČINEK!!!

5 PREVENCE KOUŘENÍ – hlavní zásady
LEPŠÍ NEŽ ODVYKAT KOUŘENÍ JE VŮBEC S NÍM NEZAČÍT!!! Mezi hlavní zásady prevence patří: Informovat děti a veřejnost o negativních následcích kouření Využívat příležitostí a hovořit s dětmi a dospívajícími o problematice kuřáctví Být vzorem nekuřáckého chování Zajistit omezený přístup k cigaretám Důsledně kontrolovat prodej tabáku a tabákových výrobků nezletilým

6 PREVENCE KOUŘENÍ – hlavní zásady
Chránit děti před pasivním kouřením Chránit nekuřáky před pasivním kouřením – ve vnitřních prostorách, ve veřejné dopravě, v restauracích apod. Zavést účinné preventivní programy proti kouření Mají-li se však změnit postoje ke kouření, je nutné, aby se nekuřáctví stalo pozitivní sociální normou, ABY BYLO MODERNÍ NEKOUŘIT!

7

8 Zdroje informací, obrázků a použitá literatura
MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran. Obrázky: images. GOOGLE .com


Stáhnout ppt "ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google