Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání."— Transkript prezentace:

1 Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání a prevence kouření Anotace Žák se v průběhu prezentace seznámí s problematikou závislosti na nikotinu, odvykáním a prevencí kouření. Autor Mgr. Martina Jaborová Jazyk Český jazyk Datum vytvoření 22.7. 2011 Očekávaný výstup Žák se orientuje v tom, jak se bránit před závislostí na nikotinu. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova nikotin, závislost, prevence, odvykání. Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

2 ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ A PREVENCE KOUŘENÍ

3 ZÁVISLOST NIKOTINU  Na NIKOTINU je závislý kuřák, který kouří nejméně 10 – 15 cigaret denně do jedné hodiny po probuzení  První cigaretu si zapaluje do jedné hodiny po probuzení  Přesto, že lidé mají v současné době dobré znalosti a o škodlivosti kouření, bohužel se svého návyku nevzdávají. Často si myslí, že rizika spojená s kouřením se jich netýkají obtížné  Závislosti na kouření je velmi obtížné se zbavit  Úspěšnost léčby je všeobecně velmi nízká!  LEPŠÍ JE S KOUŘENÍM VŮBEC NEZAČÍNAT!!!!!!!!

4 ODVYKÁNÍ CHCE  Při odvykání je výhodné, když kuřák CHCE přestat kouřit sám!  Lékař by měl s kuřákem rozebrat všechny nejčastější kuřácké situace a přimět závislého k tomu, aby si připravil náhradní řešení, jak se cigaretě vyhnout  Závislý by si měl sám stanovit datu m, odkdy přestane kouřit  Je důležité s kouření přestat naráz a úplně!!!  I jedna vykouřená cigareta může odvykajícího vrátit zpět do kuřáckého stereotypu  Odvykající by měl odstranit všechny popelníky, zapalovače a cigarety z nejbližšího okolí

5 ODVYKÁNÍ  Odvykající by se měl vyhýbat zakouřenému prostředí  Důležitá je podpora rodiny a přátel. Těžké bude přestat kouřit, když partner zůstává kuřákem apod. pomocí nikotinu  Pro závislé kuřáky existuje léčba pomocí nikotinu jinou cestou, než je samotné kouření  Pro tento účel se vyrábějí nikotinové náplasti a žvýkačky  Tyto pomůcky snižují nepříjemné abstinenční příznaky a zabraňují tak touze po cigaretě  ZANECHÁNÍ KOUŘENÍ PŘINÁŠÍ BÝVALÉMU KUŘÁKOVI POZITIVNÍ ZDRAVOTNÍ ÚČINEK!!!

6 PREVENCE KOUŘENÍ – hlavní zásady  LEPŠÍ NEŽ ODVYKAT KOUŘENÍ JE VŮBEC S NÍM NEZAČÍT!!! Mezi hlavní zásady prevence patří: - Informovat děti a veřejnost o negativních následcích kouření - Využívat příležitostí a hovořit s dětmi a dospívajícími o problematice kuřáctví - Být vzorem nekuřáckého chování - Zajistit omezený přístup k cigaretám - Důsledně kontrolovat prodej tabáku a tabákových výrobků nezletilým

7 PREVENCE KOUŘENÍ – hlavní zásady pasivním kouřením  Chránit děti před pasivním kouřením  Chránit nekuřáky před pasivním kouřením – ve vnitřních prostorách, ve veřejné dopravě, v restauracích apod.  Zavést účinné preventivní programy proti kouření  Mají-li se však změnit postoje ke kouření, je nutné, aby se nekuřáctví stalo pozitivní sociální normou, ABY BYLO MODERNÍ NEKOUŘIT!

8

9  Zdroje informací, obrázků a použitá literatura  MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran.  Obrázky:klipart


Stáhnout ppt "Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání."

Podobné prezentace


Reklamy Google