PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePrůmysl Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje odvětví průmyslu v ČR.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
VY_32_INOVACE_ 01_ Lidé a čas
Pozorně si přečtěte povídku
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
METODICKÝ LIST Žáci si přečtou text- společně, po jednotlivcích, samostatně… Doporučuji text vytisknout předem každému. Žáci zaškrtávají v textu slova,
RYBÁŘ Velkým městem protéká řeka. Jmenuje se Bělá. Proč Bělá? To proto, že je plná zelených ryb. Ryby v řece plavou, skáčou a potápějí se, jak je to.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
METODICKÝ LIST Předem natiskneme a rozdáme text pohádky. Žáci čtou z tabule nebo z listu. Do textu jsou vložena slova, která tam nepatří a nedávají smysl.
Metodický list Učitel postupuje podle pokynů v prezentaci. Některé úkoly je možné použít k písemné práci., použít jako pracovní list. Je na uvážení učitele.
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
Podstatná jména Pád podstatných jmen. Podstatná jména Pád podstatných jmen.
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
Pohádka o vodníčkovi Vodníčkova rodina
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Advent máme, svíce plane…
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Č ástice stojí v ě tšinou na za č átku v ě ty. Vyjad ř ují p ř ání, zvolání nebo výzvu. Ozna č ujeme je č íslem 9. ČÁSTICE.
PŘEČTI SLOVA POZPÁTKU URČI SLOVNÍ DRUH A SPRÁVNĚ ROZDĚL
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Pořadí vět VY_32_INOVACE_18 Sada 3 Základní škola T. G. Masaryka,
Čteme s porozuměním II. Pokyny: 1)Prohlédni si pořádně obrázek. 2)Pořádně si přečti čtyři věty. 3)Rozhodni, která z vět se nejlépe hodí k obrázku. 4)Klikni.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
Práce s textem – čtení s porozuměním VY_32_INOVACE_1B_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 2 Jazyková komunikace Mateřská škola, Základní škola.
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Předložky.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_ČTENÍ S POROZUMĚNÍM
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_16_ Vánoční prázdniny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_35_Závěrečný test
Metodický list: Slovní druhy 1. část
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
DUM I. / 4. domácí zvířata Bc. Zdeněk Klíma.
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Transkript prezentace:

PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.

Byl jeden z těch krásných letních prázdninových dní někdy uprostřed měsíce února. Anička trávila prázdniny u své babičky na venkově. Bylo už osm hodin, když se právě probudila. Rychle se umyla, oblékla, nasnídala a už stála na dvorku. Babička dávala slepicí zrní, kachnám zbylé brambory a do korýtek všem nalila mléko. Anička běžela pohladit psa Borka, podívat se na malé selátko a poškádlit kocoura Mikeše. Takhle pro Aničku začínalo každé prázdninové ráno. Dnes si šla hrát k potoku. Znala místo, kde jí voda byla sotva po kolena.

Potok zde netekl moc rychle a na dně byl jemný písek Potok zde netekl moc rychle a na dně byl jemný písek. Anička si z něj začala stavět hrad. Moc se jí povedl. Byl tak nádherný, že se podobal hradu z pohádky. Těšila se, že kamarádkám brzy hrad ukáže. Zatímco Anička takhle přemýšlela, připlulo hejno malých rybiček. Jak je Anička uviděla, zapomněla na hrad. Rybky byly kouzelné. Byly to okouni, kapři, delfíni a jiné různobarevné rybičky, které ani neznala. Když se vynadívala, zjistila, že už se stmívá. Musela jít domů. Doma na ni čekala maminka s dobrým obědem a Anička šla brzo spát…

HLEDALI JSTE SPRÁVNĚ? Kdy jsou letní prázdniny? Čím se krmí kachny a slepice? Jaké ryby žijí u nás v potoce? Co jíme večer? U koho byla Anička na prázdninách?

Někdo vymazal slova ve větách. Pomozte je najít. Anička trávila………………u své babičky na ………….. . Bylo už ……….hodin, když se právě …………………… . Rychle se umyla, ………………, nasnídala a už stála ………………… . Potok zde netekl ..…… rychle a na dně byl ……………… písek.

Přečti slova pozpátku. Kam do povídky je zařadíme? ataťok ibuloh tuohok azok

VYŠKRTEJTE SLOVA princezna, kamarádka, program, rybičky, korýtko, kachna, kapři, okoun, pobízet, očí, potok, pohladit

ŘÍKÁ SE MU POSEL ŠTĚSTÍ…..

METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci. Doporučuji předem vytisknout text, někdo pracuje u tabule, ostatní v lavici do listu. Z druhé strany mohou žáci psát další úkoly.

Citace: Text: : Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 74 Úkoly: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 76,77 Text: Úkoly: Obrázky dle pořadí v DUM: Dostupné z http://handsonblog.org/wp-content/uploads/2011/03/rural-landscape.jpg dne 1.11. 2012 2. Dostupné z http://handsonblog.org/wp-content/uploads/2011/03/rural-landscape.jpg dne 17.11. 2012 3. Dostupné z http://nd01.jxs.cz/772/312/2a459cb1c4_48591451_o2.gif dne 17.11. 2912 4. Dostupné z http://static.ddmcdn.com/gif/willow/swallow-info0.gif dne 17.11. 2012