vedoucí řešitel : Mgr. Jaroslav Uzel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Projekt č. 4 Mediální a osvětové nástroje kultivace lidských zdrojů
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Bezpečnostní kultura a moderní přístup k bezpečnosti v letecké dopravě
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Hodnocení škol a školských zařízení
Konference Hodnocení pracovního výkonu JUDr
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Jak se učí inovační podnikání
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Firemní a bezpečnostní kultura Nástroje efektivního zvyšování BOZP VÚBP,v.v.i 2007.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Firemní kultura - změna motivační strategie
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Systém managementu jakosti
Zdravá škola.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Poradenství v obecném řízení
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Systém managementu jakosti
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Standardizace odborné zdravotní péče
Ekonomika malých a středních podniků
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Transkript prezentace:

vedoucí řešitel : Mgr. Jaroslav Uzel Projekt č. 2 Podniková kultura – její struktura, vztahy a vlivy vedoucí řešitel : Mgr. Jaroslav Uzel Výzkumný ústav bezpečnosti práce Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1 www.vubp.cz www.bozpinfo.cz prosinec 2006

„Kultura se předává učením „Kultura se předává učením. Základní součásti kultury jsou druhy chování, které se učením přenášejí z generace na generaci.“ František Koukolík a Jana Drtilová prosinec 2006

„Podniková kultura je vzorec základních a rozhodujících představ, které určitá skupina nalezla či vytvořila, odkryla a rozvinula, v rámci nichž se naučila zvládat problémy vnější adaptace a vnitřní integrace a které se tak osvědčily, že jsou chápány jako všeobecně platné.“ E.H. Schein prosinec 2006

Cíle dílčího úkolu na rok 2006 Dokončení ověřování vhodnosti a vypovídací schopnosti dotazníků včetně způsobu jejich vyhodnocování Mapování stavu podnikové kultury v ČR – kulturní rozdíly, interkulturní komunikace a řízení Transfer nových poznatků do výrobních podniků Návrh strategií, metody a metodik výzkumu včetně SW podpory - ověření Návrh nástrojů a prostředků zvyšování kultury bezpečnosti v malých a středních podnicích prosinec 2006

Postup řešení projektu ve čtyřech etážích Vymezení a definice kultury, firemní kultury a kultury bezpečnosti Hlavní determinanty firemní kultury Teoretické předpoklady vlivu kultury na efektivitu firmy Postupy ovlivňování kultury v úspěšných světových firmách Poznatková základna cíle řešení Výsledky řešení Diagnostické nástroje pro poznávání FK Základní metodologické přístupy pro poznávání FK Základní nástroje pro diagnostiku FK Překlady, převody a konstrukce diagnostických nástrojů Ověřování; SW a PC podpora; vlastní výzkum stavu FK v ČR cíle řešení Výsledky řešení Návrhy opatření a konsultace ke zvýšení celkové efektivity, snížení stresu… Zpětná vazba – pokusit se zjistit účinnost změn a jejich bariery Zobecnění výsledků „terapie“ Standardizace základních postupů změn FK „Terapie“ firemní kultury cíle řešení Výsledky řešení Proč se to řeší? Při řešení projektu vycházíme: z rozboru současné situace v oblasti BOZP a mapování proměn, které se v nejbližších letech očekávají v kontextu mezinárodních vazeb, včetně začlenění ČR do EU z dynamického uplatňování moderních informačních a komunikačních technologií, které je předpokladem: - pro úspěšné řešení cíle projektu, - efektivní poskytování adekvátních znalostí, excerpcí ze zdrojů v ČR i ve světě koncovému uživateli - a splnění náročných požadavků v oblasti vzdělávání, výzkumu a informovanosti. Přenos poznatků a „know–how“ z předchozích etáží do praxe podniků Přednášky, konference, publikace Zpětná vazba – pokusit se mapovat přijetí a použití poznatků z projektu Zobecnění výsledků transferu Transfer výsledků projektu cíle řešení Výsledky řešení prosinec 2006

Model vlivů kultur na bezpečné chování Kultura dané profese Firemní kultura daného podniku Národní kultura Výcvik, vzdělání a výchova Bezpečnostní kultura Bezpečné chování Sociální klima podniku prosinec 2006

KULTURA BEZPEČNOSTI prosinec 2006

Kultura bezpečnosti je setrvávající hodnota a priorita kladená na pracovníky a na bezpečnost veřejnosti kýmkoli v každé skupině a na každé úrovni podniku. Týká se míry, v níž jednotlivci a skupiny osob cítí svou osobní odpovědnost za bezpečnost, jednají tak, aby zachovávali, zvyšovali a sdělovali starost o bezpečnost, snaží se aktivně se učit přizpůsobovat a modifikovat (jak individuálně, tak podnikově) chování založené na poučení z chyb a být odměňováni způsoby, které jsou v souladu s těmito hodnotami. prosinec 2006

AD KB – FIRMA XY, STAVEBNÍ HMOTY - CELEK prosinec 2006

PFK – FIRMA XY, STAVEBNÍ HMOTY prosinec 2006

Baterie diagnostických nástrojů mapování FK Osobnostní determinanty osvojování kultury Personální faktory kultury, PFK Determinanty pracoviště (odd., úsek, podnik) Spokojenost s parametry pracoviště, 25 pohledů, PNP-99 Základní struktura charakteru organizace, OCI Základní determinanty podnikové kultury Krátký profil našeho pracoviště, KPNF část A Krátký profil našeho pracoviště, KPNF část B Krátký profil našeho pracoviště, KPNF část C Úroveň kultury bezpečnosti Audit determinant kultury bezpečnosti, AD KB prosinec 2006

Nástroje a prostředky zvyšování FK s cílem zvýšit KB Integrace osobních a firemních cílů Zvýšit podíl zaměstnanců na přípravě rozhodnutí Prohloubit vzájemnou důvěru Uplatňovat důsledně otevřenou diskusi o problémech Zajistit přiměřenost manažerského chování Prohloubit respektování lidských potřeb a očekávání Rovný systém v odměňování Prohloubit příležitosti pro osobní rozvoj a kariérní postup Posilovat identifikaci s firmou, loajalitu, týmovost Přechod od tradiční k učící se organizaci prosinec 2006

Učící se organizace Učící se organizací rozumíme organizaci, kde lidé soustavně rozvíjejí svoji schopnost tvořit skutečně požadované výsledky, kde jsou živeny nové expanzivní způsoby myšlení, kde se lidé učí společně sdíleným vzorům chování a způsobům jednání, vycházejícím ze společně sdílených hodnot a cílů a kde se lidé průběžně učí, jak se společně učit. prosinec 2006

Zlepšování kultury bezpečnosti Zvyšování důslednosti MODEL ROZVOJE KULTURY BEZPEČNOSTI Stálé zlepšování Úroveň 5 Rozvíjejte důslednost a bojujte proti samolibosti Spolupráce Úroveň 4 Zlepšování kultury bezpečnosti Zapojte veškerý personál, abyste rozvinuli spolupráci a nasazení pro zlepšení bezpečnosti Zapojení Úroveň 3 Uvědomte si důležitost klíčových pracovníků a rozviňte osobní zodpovědnost Řízení Úroveň 2 Zvyšování důslednosti Rozviňte nasazení managementu Vznik Úroveň 1 prosinec 2006

Pokračovat v ověřování dotazníků Pokračovat v mapování stavu FK v ČR ÚKOLY PRO ROK 2007 Pokračovat v ověřování dotazníků Pokračovat v mapování stavu FK v ČR Aktualizovat literární poznatky Usilovat o možnost podílet se na změně FK v nějakém podniku Pokračovat v transferu nových poznatků do výrobních podniků Etapová zpráva řešení projektu v roce 2007 prosinec 2006