MgA. Milena Průžková, GŘ ÚP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
3. Pilíř sociálního zabezpečení Pomoc Sociální pomoc.
Pracovní právo. Pohovor
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář „Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál?“ Poslanecká sněmovna parlamentu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podpora v nezaměstnanosti
Zákon o sociálním podnikání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy z kapitálového majetku
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
Pracovnělékařské služby
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Správa sociálního zabezpečení
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění za rok 2017
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2016
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
1.
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Právo sociálního zabezpečení
Program na podporu lesních ekosystémů
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Život bez střeva , Praha.
Sociální a dostupné byty
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

MgA. Milena Průžková, GŘ ÚP Dávky a průkaz pro osoby se zdravotním postižením Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů MgA. Milena Průžková, GŘ ÚP

Právní rámec Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů

Typy dávek pro OZP dle zákona č. 329/2011 Sb., průkaz OZP Příspěvek na mobilitu Příspěvek na zvláštní pomůcku Průkaz OZP

Příspěvek na mobilitu - podmínky nároku osoba starší 1 roku, osoba je držitelem průkazu osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P, který byl přiznán podle předpisů účinných od 1. ledna 2014, opakovaně se osoba v kalendářním měsíci za úhradu dopravuje nebo je dopravována, osobě nejsou poskytovány pobytové sociální služby podle zákona o sociálních službách v domově pro osoby se zdravotním postižením, v domově pro seniory, v domově se zvláštním režimem nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče. Výše uvedené podmínky nároku na příspěvek na mobilitu, s výjimkou podmínky opakovaného dopravování za úhradu, musí být splněny po celý kalendářní měsíc. Splnění podmínky opakovaného dopravování za úhradu prokazuje žadatel čestným prohlášením. Z důvodů hodných zvláštního zřetele může být příspěvek na mobilitu přiznán i osobě, které jsou poskytovány pobytové sociální služby

Příspěvek na mobilitu - správní řízení Žádost (nutnost současně podané žádosti o průkaz OZP) Rozhodnutí Usnesení o přerušení řízení - do doby, než bude pravomocně rozhodnuto o průkazu OZP a vydán průkaz OZP (pokud bude již v době podání žádosti o příspěvek na mobilitu žadatel držitelem průkazu OZP, řízení se nepřerušuje) Pokračování v řízení - v případech, kdy se usnesením přerušilo řízení z důvodu vyčkání ukončení správního řízení u průkazu OZP Zaslání vyrozumění účastníka řízení - seznámení s podklady pro vydání správního rozhodnutí a ukončení dokazování

Příspěvek na mobilitu - výše příspěvku, hospitalizace Výše příspěvku na mobilitu: 400 Kč měsíčně Na základě žádosti příjemce příspěvku na mobilitu může být tento příspěvek vyplácen jednou splátkou vždy za 3 kalendářní měsíce, za které náležel. Nárok na výplatu příspěvku na mobilitu nenáleží za kalendářní měsíc, jestliže je oprávněné osobě po celý tento kalendářní měsíc poskytována zdravotní péče v průběhu hospitalizace. Podmínka celého kalendářního měsíce není splněna, pokud k hospitalizaci došlo první den v kalendářním měsíci nebo k propuštění z tohoto zařízení došlo poslední den v kalendářním měsíci.

Příspěvek na zvláštní pomůcku - podmínky nároku Zdravotní postižení odůvodňující přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku a zdravotní stavy vylučující jeho přiznání jsou uvedeny ve vyhlášce č. 388/2011 Sb. Věková hranice: pomůcky uvedené v prováděcí vyhlášce (osoby se zrakovým, sluchovým a pohybovým postižením) - od 1 roku věku dítěte pořízení motorového vozidla, schodolezu, stropního zvedacího systému, schodišťové plošiny, schodišťové sedačky a úprava bytu - od 3 let pořízení vodícího psa pro zrakově postižené občany – od 15 let

Příspěvek na zvláštní pomůcku - podmínky nároku pomůcka umožní osobě sebeobsluhu, realizaci pracovního uplatnění, přípravu na budoucí povolání, získávání informací, vzdělání nebo styk s okolím, osoba může pomůcku využívat ve svém sociálním prostředí, pomůcka není zdravotnickým prostředkem a není hrazena ze zdravotního pojištění nebo zapůjčena zdravotní pojišťovnou, příspěvek se poskytne na pomůcku v základním provedení a v její nejmenší ekonomické náročnosti, tato podmínka neplatí, je-li oprávněnou osobou dítě.

Příspěvek na zvláštní pomůcku - správní řízení Žádost Rozhodnutí Sociální šetření (nepovinné, někdy se v rámci správního řízení sociální šetření provádí před posouzením zdr. stavu, někdy až po vypracování posudku LPS OSSZ) Odeslání žádosti o posouzení zdravotního stavu LPS a vydání usnesení o přerušení řízení Posudek LPS a pokračování v řízení Zaslání vyrozumění účastníka řízení - seznámení s podklady pro vydání správního rozhodnutí a ukončení dokazování

Příspěvek na zvláštní pomůcku - výše příspěvku v případě, kdy je cena pomůcky do 24.000 Kč hodnotíme příjem žadatele a společně posuzovaných osob – pokud je do 8x násobku ŽM, nárok na příspěvek vzniká spoluúčast na pořízení pomůcky ve výši 10% z předpokládané či již uhrazené ceny pomůcky, nejméně však 1.000 Kč. Příklad: cena pomůcky je 15.000 Kč, 10% je 1.500 Kč -> příspěvek přiznáme ve výši 13.500 Kč.

Příspěvek na zvláštní pomůcku - výše příspěvku v případě, kdy je cena pomůcky nad 24.000 Kč spoluúčast 10 % - neposuzuje se příjem a sociální a majetkové poměry osoba žádá o snížení spoluúčasti – možnost snížit spoluúčast až na 1.000 Kč na základě posouzení příjmů a sociálních a majetkových poměrů maximální výše příspěvku (ne pomůcky!!!) je 350.000 Kč, v případě schodišťové plošiny 400.000 Kč Příklad 1.: cena pomůcky je 300.000 Kč, 10% je 30.000 Kč -> příspěvek přiznáme ve výši 270.000 Kč, max. 299.000 Kč. Příklad 2.: cena schodišťové plošiny je 500.000 Kč, 10% je 50.000 Kč -> příspěvek přiznáme ve výši 400.000 Kč, klient musí doplatit z vlastních zdrojů 100.000 Kč

Příspěvek na zvláštní pomůcku - výše příspěvku v případě, kdy je pomůckou motorové vozidlo výše příspěvku na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo) se stanoví s přihlédnutím k: četnosti a důvodu dopravy, k příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu, k celkovým sociálním a majetkovým poměrům. posloupnost uvedených kritérií (četnost a důvod dopravy, příjem, sociální a majetkové poměry) dovozuje jejich význam pro stanovení výše dávky. maximální výše příspěvku činí 200.000,- Kč.

Příspěvek na zvláštní pomůcku – další podmínky Součet vyplacených příspěvků v období 5 let nesmí přesáhnout částku 800 tis. Kč, 850 tis. Kč pokud byl poskytnut příspěvek na zvláštní pomůcku – schodišťovou plošinu. Osoba, které byl příspěvek vyplacen je povinna vrátit příspěvek nebo jeho poměrnou část pokud v období před uplynutím 60 kalendářních měsíců ode dne vyplacení příspěvku pozbyla vlastnické právo ke zvláštní pomůcce, přestala zvláštní pomůcku užívat (120 kalendářních měsíců v případě příspěvku poskytnutého na motorové vozidlo). Příspěvek na motorové vozidlo může být opět poskytnut nejdříve po uplynutí 120 kalendářních měsíců.

Průkaz OZP - podmínky nároku Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením má osoba starší 1 roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, které podstatně omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra. Vyhláška č. 388/2011 Sb. stanovuje, které zdravotní stavy lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace. Dle závažnosti funkčního postižení pohyblivosti a orientace je přiznáván průkaz ve 3 typech: TP, ZTP, ZTP/P.

Průkaz OZP - správní řízení Žádost Rozhodnutí Odeslání žádosti o posouzení zdravotního stavu LPS a vydání usnesení o přerušení řízení Posudek LPS a pokračování v řízení Zaslání vyrozumění účastníka řízení - seznámení s podklady pro vydání správního rozhodnutí a ukončení dokazování

Průkaz OZP přehled existujících typů Typ průkazu Doba platnosti mimořádné výhody Do doby, která je na nich vyznačená, nejdéle však do 31. 12. 2015 sKarta s funkcí průkazu OZP Do doby, kdy ÚP změní způsob výplaty, nejdéle do 30. 4. 2014. Náhradou za sKartu s funkcí průkazu OZP bude vydán nový dočasný průkaz OZP (dle § 34a odst. 6). dočasný průkaz OZP vydávaný do 31. 10. 2013 Platí do doby, která je na něm vyznačená (pozn.: ÚP je vydával s platností na jeden rok od data vydání). nový dočasný průkaz OZP vydávaný od 1. 11. 2013 Platí dle platnosti posudku LPS OSSZ o zdravotním stavu, nejdéle však do 31. 12. 2015. Stálý průkaz OZP – bude vysoutěžen Platnost dle posudku, u osob mladších 18 let nejdéle 5 let, u osob starších 18 let nejdéle 10 let. Při ztrátě všech výše uvedených průkazů je vydán nový dočasný průkaz.

Děkuji za pozornost!