Základní principy Úmluvy o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení Mikulov, 15. – 16. 11. 2018 Markéta Nováková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KULATÝ STŮL Metodiky práce v náhradní rodinné péči
Advertisements

Zsv.
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Zobrazit / Záhlaví a zápatí / Datum Zobrazit / Záhlaví a zápatí / Název dokumentu Výročí 80 let činnosti Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Občanská výchova 7. ročník
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
Přeshraniční únosy dětí
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Praxe MPS a PMO Přednáška Rodinný případ - výživné Petra Bohůnová
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
MEZINÁRODNÍ OSVOJENÍ © Michaela Janočková, Co je to „mezinárodní osvojení dítěte“? I v mezinárodním měřítku platí definice přijetí.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně-právní ochrana dětí Úvod do předmětu Ukončení: klasifikovaný zápočet Požadavky k zápočtu: 80% účast na seminářích aktivní práce na seminářích.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Přeshraniční spor rodičů příklad špatné praxe (Jihlava, ) Markéta Nováková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
INSTITUCE NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, listopad.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Když vlastní rodina chybí
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno Nadací Sirius
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
Sociální práce s rodinou 9
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Základní principy Úmluvy o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení Mikulov, 15. – 16. 11. 2018 Markéta Nováková

Mezinárodní osvojení – prameny Úmluva o právech dítěte [čl. 21 písm. b)] osvojení v cizí zemi lze považovat za náhradní způsob péče o dítě, pokud dítě nemůže být předáno do výchovy v zařízení péče o děti nebo v rodině osvojitele nebo o ně nemůže být pečováno jiným vhodným způsobem („…if the child cannot be placed in a foster or an adoptive family or cannot in any suitable manner be cared for“) v zemi původu,

Mezinárodní osvojení – prameny Úmluva o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení (Haag, 29.5.1993) – HAÚ CÍLE ÚMLUVY: Předcházení prodeji, únosům dětí Vytvoření záruk toho, aby se mezinárodní osvojení uskutečňovala v nejlepším zájmu dítěte a respektovala jeho základní práva uznávaná mezinárodním právem

Mezinárodní osvojení – prameny Úmluva o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení (Haag, 29.5.1993) – HAÚ Vytvoření systému spolupráce mezi smluvními státy, aby se předcházelo únosům, prodeji a obchodování s dětmi – tzv. „haagský mechanismus“ – ústřední orgány, pověřené organizace Rozdělení odpovědnosti mezi státy přijímající (vhodnost a způsobilost osvojitelů, poradenství, podmínky vstupu dítěte a pobytu v přijímající zemi) a státy původu (subsidiarita, osvojitelnost dítěte, podmínky udělení souhlasů, vyloučení úplaty, participace dítěte – souhlas, poradenství)

Mezinárodní osvojení – prameny Úmluva o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení (Haag, 29.5.1993) – HAÚ Zabezpečení uznávání osvojení ve smluvních státech uskutečněných v souladu s Úmluvou

Mezinárodní osvojení dle HAÚ - definice Čl.2 HAÚ dítě, jehož obvyklé bydliště je v jednom smluvním státě ("stát původu"), bylo přemístěno, je přemisťováno nebo má být přemístěno do jiného smluvního státu ("přijímající stát") buď po svém osvojení ve státě původu manželi nebo jednou osobou s obvyklým bydlištěm v přijímajícím státě nebo za účelem takového osvojení v přijímajícím státě nebo ve státě původu.

Mezinárodní osvojení – subsidiarita Do ciziny lze osvojit pouze dítě, kterému se po dobu 6 měsíců nepodařilo nalézt náhradní rodinnou péči ( § 22 odst. 8 ZSPOD) Hledání v biologické rodině Mezikrajová spolupráce Jiné formy přeshraniční péče o děti

Děkuji za pozornost