FUNKCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Advertisements

PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
VY_32_INOVACE_81.  Datum :duben 2012  Autor : Šárka Šubertová  Materiál je určen pro 3. ročník čtyřletého oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ VÝROBY a pro 2.ročník.
VY_32_INOVACE_84. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
VY_32_INOVACE_92. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
Rovnice a nerovnice Soustavy rovnic VY_32_INOVACE_RONE_04.
Funkce tangens Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Funkce sinus a kosinus Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu.
VY_32_INOVACE_95.  Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA 
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Další operace s vektory
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Obecná rovnice přímky - procvičování
Grafické řešení rovnice a nerovnice
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
VY_32_INOVACE_FCE1_05 Funkce 1 Vlastnosti funkce 2.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Aritmetická posloupnost
Základy infinitezimálního počtu
Kvadratické nerovnice
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
VY_32_INOVACE_FCE1_12 Funkce 1 Exponenciální funkce.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
VY_32_INOVACE_RONE_13 Rovnice a nerovnice Iracionální rovnice.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Funkce Funkce (píšeme f (x) ) je každé zobrazení množiny A do množiny R, kde A je libovolná podmnožina množiny R. Zobrazované množině A říkáme definiční.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
VY_32_INOVACE_FCE1_17 Funkce 1 Logaritmická rovnice 1.
VY_32_INOVACE_66.
LOGARITMICKÉ ROVNICE- procvičení
Základy infinitezimálního počtu
VY_32_INOVACE_90.
Matematika Operace s vektory
Soustavy dvou lineárních nerovnic o jedné neznámé
Parametrická rovnice přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_FCE1_06 Funkce 1 Lineární funkce.
zpracovaný v rámci projektu
Matematika Elipsa.
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
IRACIONÁLNÍ ROVNICE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata.
MOCNINY A ODMOCNINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
VENNOVY DIAGRAMY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Ing. Gabriela Bendová Karpytová
Lineární funkce a její vlastnosti
Základy infinitezimálního počtu
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VÝRAZY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
MATEMATIKA Kvadratická funkce Příklady.
MATEMATIKA Lineární rovnice o jedné neznámé.
Transkript prezentace:

FUNKCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková cermakova@oakostelec.cz 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

DEFINICE FUNKCE Zápis: f: y=f(x) Funkce f je zobrazení, které každému prvku x přiřazuje nejvýše jedno reálné číslo y Je to množina všech uspořádaných dvojic [x,f(x)] = [x,y] Zápis: f: y=f(x) 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

Rozhodni, které zobrazení je funkce: 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

KARTÉZSKÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC GRAF FUNKCE Grafem fce f je v kartézské soustavě souřadnic množina všech bodů roviny [x,f(x)] Na vodorovnou osu x se nanáší proměnná x Na svislou osu y se nanáší funkční hodnoty f(x)=y y x 1 2 -2 A[2,1] B[1,-2] KARTÉZSKÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

GRAF FUNKCE 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

Zakresli body do kartézské soustavy: A [3,2], B[0,-4], C[1,1], D[-5,-5], E[3,-1], F[-4,0], G[1/4,-1], H[3,1] 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

Rozhodni, které z grafů jsou funkce: 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

URČENÍ FCE x 2 3 4 5 y 1 Rovnicí: Grafem f: y = x-2 Tabulkou 1 Výčtem prvků – f: {[2,0],[3,1],[4,2],[5,3]} 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

FUNKČNÍ HODNOTA Číslo f(x) se nazývá funkční hodnota v bodě x. Je dána funkce f:y = 2x+3, vypočtěte funkční hodnoty: f ( 3 ) = f ( -1) = f ( 0 ) = f ( 2 ) = f (-4) = 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

FUNKČNÍ HODNOTA Číslo f(x) se nazývá funkční hodnota v bodě x. Je dána funkce f:y = 2x+3 vypočtěte funkční hodnoty: Vypočtěte hodnoty x: f ( 3 ) = f ( -1) = f ( 0 ) = f ( 2 ) = f (-4) = f ( ) = 3 f ( ) = 1 f ( ) = 5 f ( ) =-3 f ( ) = 0 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

FUNKCE Použité materiály: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: HUDCOVÁ, M., KUBÍČKOVÁ, L.:Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium, Prometheus 2000 PETÁKOVÁ, J.: Matematika - příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na VŠ, Prometheus 1998 ODVÁRKO, O.: Matematika pro gymnázia, Prometheus P. ČERMÁK, P. ČERVINKOVÁ: Odmaturuj z matematiky 1 CD Celá matematika, Praha 2002 matematika.metodik.cz www.wikipedia.cz 9.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK