Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkce Funkce (píšeme f (x) ) je každé zobrazení množiny A do množiny R, kde A je libovolná podmnožina množiny R. Zobrazované množině A říkáme definiční.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkce Funkce (píšeme f (x) ) je každé zobrazení množiny A do množiny R, kde A je libovolná podmnožina množiny R. Zobrazované množině A říkáme definiční."— Transkript prezentace:

1 Funkce Funkce (píšeme f (x) ) je každé zobrazení množiny A do množiny R, kde A je libovolná podmnožina množiny R. Zobrazované množině A říkáme definiční obor funkce D( f ) , výsledné množině obor hodnot funkce H ( f ) .

2 Funkce Funkční předpis: Analytické zadání = rovnice y=f(x)
Grafické zadání Zadání výčtem = tabulkou hodnot x, f(x) y je závislá proměnná!

3 Body Soustava souřadnic Pravoúhlá Kartézská
Každá dvojice [x, y] má v grafu svůj bod o souřadnicích [x, y]

4 Lineární funkce Lineární funkce je každá funkce, která jde zapsat ve tvaru y = ax + b , kde a,b jsou R . Grafem lineární funkce je přímka (část přímky). ⇒ na nakreslení grafu lineární funkce mi stačí určit libovolné dva body a spojit je přímkou.

5 Speciální případy lineární funkce:
Konstantní funkce a = 0⇒ y = 0x + b = b předpis neobsahuje neznámou x ⇒ pro všechna x má funkce stejnou hodnotu b (hodnota je neměnná – konstantní) graf je vodorovná přímka

6 Speciální případy lineární funkce:
Přímá úměrnost b = 0⇒ y = ax + 0 = ax graf je přímka procházející počátkem (bodem [0,0])

7 Graf lineární funkce Grafy lineární funkcí můžeme kreslit také podle hodnot jejich parametrů - a určuje strmost, b určuje průsečík s osou y. a<0 a>0

8 Kvadratická funkce Kvadratická funkce je každá funkce, která jde zapsat ve tvaru y = ax2 + bx + c , kde a,b,c jsou R Grafem kvadratické funkce je parabola


Stáhnout ppt "Funkce Funkce (píšeme f (x) ) je každé zobrazení množiny A do množiny R, kde A je libovolná podmnožina množiny R. Zobrazované množině A říkáme definiční."

Podobné prezentace


Reklamy Google