Rezervy x rezervní fond

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond
Advertisements

Dlouhodobý majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_18. Obsah Charakteristika dlouhodobého majetku Členění dlouhodobého majetku Pořizování dlouhodobého majetku.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky. Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Ing. Petr Bačík, Ph.D.. Jsou peněžním vyjádřením opotřebení dlouhodobého majetku a především jsou významným zdrojem financování. Opotřebením ztrácí majetek.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financování činnosti korporací
Pojem přeměna obchodní společnosti
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Finanční dary na pořízení majetku Nové části PAP
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Rozhodování 1.
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Účetnictví – význam informací
Digitální učební materiál projektu CZ.1.07/1.5.00/
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Financování činnosti korporací
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Finanční právo I Přednáška
Charakteristika daňové evidence
Zdroje financování majetku - PASIVA
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Účtování o rozdělení výsledku hospodaření
Transkript prezentace:

Rezervy x rezervní fond Rezervy tvořím při uzávěrkových operacích, rezervní fond vytvářím ze zisku podle rozhodnutí valné hromady

Rezervy x Rezervní fond Rezervy se tvoří vždy na vrub nákladů. To je zásadní rozdíl oproti tvorbě rezervních fondů. Zatímco naplnění rezervního fondu představuje de facto pouze přesun vlastních zdrojů účetní jednotky (resp. rozdělení jejího zisku, aniž by to ovlivňovalo výsledek hospodaření), vytvoření rezervy probíhá vždy na úkor výsledku hospodaření. Zásadní rozdíl mezi rezervou a rezervním fondem je to, že rezervní fond představuje tzv. vlastní zdroje účetní jednotky (tj. je součástí vlastního kapitálu společnosti), kdežto rezervy jakožto pasivum se považují za cizí zdroje (obdobně jako např. závazky).

Charakteristika rezerv Rezervy = závazek (dluh). V podstatě představují výdaje příštích období. tvoříme, pokud očekáváme nějaký budoucí výdaj vyjadřují budoucí závazek vůči třetím osobám při tvorbě je znám účel, částku a období odhadujeme tvorbu, výši a způsob používání stanoví účetní jednotka ve vnitřním předpise Rezervy jsou součástí pasiv, patří mezi závazky. Tvorba rezerv souvisí s akruálním principem a se zásadou opatrnosti.

Následující úč. období Ve skriptech účtováno odlišně, důsledek však stejný. V praxi může existovat několik variant účtování, ale jejich dopad do R a V je vždy ve výsledku stejný.

Účetní rezervy Rozhodování o účetních rezervách je plně v kompetenci účetní jednotky. Jmenujme si nejčastěji vznikající situace, které si při významnosti částky vyžádají tvorbu účetní rezervy: Rezerva na sankce od správce daně - jedná se o případy prodlení s placením daní, pokud dosud tyto sankce správcem daně nebyly vyměřeny Rezerva na smluvní sankce - jedná se o podobnou situaci, pouze sankce pocházejí od našich obchodních partnerů Rezerva na náhrady škody z případných soudních sporů Rezerva na opravu hmotného majetku Ostatní rezervy (např. rezerva na záruční opravy)

Tvorba rezervy může být víceletá Podnik vytvářel rezervu na opravu hmotného majetku rovnoměrně po dobu 3 let ve výši 200 000 Kč za každé zdaňovací období následovně: Rok účetní případ částka MD D vliv na Zisk 2013 tvorba rezervy 200 000 552 Tvorba r. 451 Rezerva -200 000 2014 tvorba rezervy 200 000 552 Tvorba r. 451 Rezerva -200 000 2015 tvorba rezervy 200 000 552 Tvorba r. 451 Rezerva -200 000 Podnik uskutečnil opravu budovy v roce 2016. Skutečné náklady dosáhly výše 570 000 Kč. Účtování v roce 2016 účetní případ částka MD D vliv na Zisk Provedení opravy 570 000 511 Opravy 321 -570 000 čerpání rezervy (ruším) 570 000 451 Rezerva 552 +570 000 zrušení zbytku rezervy 30 000 451 Rezerva 552 +30 000

Význam rezerv Tvorba rezervy = vykázání dluhu (závazku), který musím vykázat v daném období (letos), tj. potvrzení akruálního principu Účetní význam REZERVY je naprosto odlišný od lidového chápání – ukládání peněz stranou! „Tvorba/čerpání“ rezerv nijak nesouvisí s pohybem peněz! Smyslem účetní REZERVY je zaúčtování nákladů do období, kam patří. Příklad totálního blábolu z odborných zdrojů: tvorba rezervy de facto představuje jakési vyčlenění určité části finančních zdrojů na jejich budoucí, předem určené použití.

Výše rezervy přímo souvisí s dopadem do zisku Jelikož mají vytvořené rezervy přímý vliv na výši zisku a spadají do kompetence účetní jednotky, bývají pod drobnohledem jak auditorů, tak správců daní – finančních úřadů.