Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Účtování o rozdělení výsledku hospodaření

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Účtování o rozdělení výsledku hospodaření"— Transkript prezentace:

1 Účtování o rozdělení výsledku hospodaření
Cvičení MFO2

2 Jde o každoroční ú operaci, kdy fi po uzavření uce musí tzv
Jde o každoroční ú operaci, kdy fi po uzavření uce musí tzv. schválit uce za poslední úo a rozhodnout, co s VH VH jednoho úo bude v dalším úo zaúčtován jako PS ú – VH ve schvalovacím řízení 431. Protože je to pasivní ú, účtuje se na něm následovně:

3 Možnosti rozdělení výsledku hospodaření:
tvořit Rezervní Fond v souladu se zákonem (od r jeho tvorba povinná pouze, stanoví-li tak společ. smlouva). tvořit další Fondy uhradit ztrátu lze jej ponechat nerozd., ale musí se převést na účet Nerozdělený zisk min.let nebo Neuhrazená ztráta m.l. rozdělit zisk mezi společníky – závazek na účet = Závazky ke společníkům při rozdělování zisku zvýšit Základní kapitál (změna v Obch.rejstříku); dokud není zvýšení zapsáno v OR, účtuje se nejprve na účet Změny Základního kapitálu Pokud se mluví o úhradách, většinou jde jen o úč.pojem. K žádným pohybům peněz docházet nebude.

4 Otázky ke zkoušce Na jaký účet je zaúčtován poč.zůstatek výsledku hospodaření (VH) k 1.dni účetního období? 431 – Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení (pasivum) O jaký VH se jedná? čistý (netto) – disponibilní zisk minulého úč.obd. (popř. ztráta) Kdo rozhoduje jak s VH naložit? Valná hromada, která vychází ze společ. smlouvy Není-li rozhodnuto o jeho vypořádání, na jaké účty se převede zůstatek? Nerozdělený Zisk minulých let, Neuhr. ztráta m.l.

5 Dividendy –dnes podíly na zisku

6

7 Př. 3: Spol. vykazuje k 31.12.2016 (dle schválené účetní závěrky za r. 2016) tyto zůstatky účtů:
ZK (základní kapitál) Kč Rezervní fond Kč Nerozdělený Z min. let Kč VH ve schvalovacím řízení Kč Jakou částku může valná hromada (VH) rozdělit, jestliže společenská smlouva upravuje tvorbu RF do výše 10 % ZK? Řešení: Protože spol. smlouva upravuje tvorbu RF (což by nemusela) do výše 10 % ZK (do Kč), nelze vytvořený RF rozdělit. Protože jsou však fondy dle spol. smlouvy vytvořeny v plné výši a zákon žádný povinný příděl do fondů nenařizuje, lze plně rozdělit zůstatky účtů nerozděleného zisku min. let (4 mil) a zisku uplynulého období (1 mil), celkem tedy 5 mil Kč. Zisk lze rozdělovat i v situaci, kdy uplynulé obd. skončilo ztrátou, pokud byl v minulosti vytvořen dostatečný Zisk, který zůstal nerozdělen.

8 Př. 4: Spol. TROL vykazuje k 31. 12. 2016 (dle schválené úč
Př. 4: Spol.TROL vykazuje k  (dle schválené úč. závěrky za r. 2016) tyto zůstatky účtů: ZK  000 Kč Nerozdělený Zisk min. let                                        4 000 000 Kč VH ve schvalovacím řízení            000 000 Kč. Jakou částku může VH rozdělit, jestliže společ. smlouva neupravuje příděl do rezervního či jiného fondu ze Zisku? Řešení: Protože spol. vytvořila v minulosti Zisk, ze kterého zůstala nerozdělena částka 4 mil, lze tuto částku po snížení o ztrátu za upl. obd. (1 mil Kč) rozdělit; lze tedy rozdělit 3 mil Kč. nelze rozdělovat Zisk, pokud nepřevyšuje neuhrazenou ztrátu minulých let!

9 Př. 5: Spol. dosáhla za r. 2016 zisk a vykazuje k 31. 12
Př. 5: Spol. dosáhla za r zisk a vykazuje k  (dle schválené účetní závěrky za r. 2016) tyto zůstatky: ZK  000 Kč Neuhrazená ztráta min. let                                     - 4 000 000 Kč VH ve schl. řízení            000 000 Kč. Může být Zisk za r rozdělen? Řešení: ne V tomto př. by mohlo dojít k rozdělení Zisku pouze v případě, pokud by Z za r > 4 mil Kč – rozdělena by mohla být jen ta část Z přesahující neuhrazenou částku. Takto může být Z za r použit na snížení neuhrazené ztráty min.let (na 3 mil Kč) popř. může být Z roku 2016 převeden na účet 428-Nerozdělený Z min. let.

10 Př.6 Lze vyplatit podíly na zisku této společnosti?

11 Pokud jsou splněny 2 podmínky:
1. Test VK : VK > ZK + SF Tato podmínka je splněna, neboť VK = tis. Kč, a je tedy > než hodnota ZK zvýšena o hodnotu sociálního fondu ( tis. Kč). 2. Test zisku k rozdělení: zjišťuje se, jaká max. částka může být vyplacena Jaká je max. výše určena k vyplacení podílů na Z? – = tis. Kč. Mimo tyto 2 testy by spol. měla rovněž provést test úpadku/insolvence.Tzn. posoudit, zda není předlužena či v plat. neschopnosti. Jsou-li splněny podmínky ZOK (Zákon o korporacích) rozhodne o výši podílu na Z, kterou bude vyplácet akcionářům. Přezkoumání rozhodnutí o konkrétní výši podílů na Z náleží rovněž statut. orgánu, který by měl uvedené testy přezkoumat k datu splatnosti podílu na Z stanoveném Valnou hromadou. Odpověď: lze vyplatit podíly na zisku! ZOK = zákon o korporacích

12 Př. 7 Spol. AB, s. r. o. , má volné pen
Př. 7 Spol. AB, s.r.o., má volné pen. prostředky a rozhodla se uzavřít se společ.REX, s.r.o., smlouvu o tichém společenství. Chce se podílet na jejím podnikání částkou Kč. Tu převedla na jejich účet. Smlouva byla uzavřena na dobu 2 let a jsou v ní sjednány následující podmínky: Roční podíl na Z činí 15 %, je splatný do 30 dnů po schválení roční úč. závěrky a návrhu na rozdělení Z. Podíl na ztrátě činí rovněž 15 % z vykázané ztráty, max. do výše vložených pen. prostředků. Spol. REX, s.r.o., vykázala za 1.sledované úč.období disponibilní Z = 3 mil. Kč a o jeho rozdělení rozhodla takto: 5 % přidělila RF, 15 % tichému společníkovi, 80 % do nerozděleného Z min. let. Zaúčtujte!

13 Řešení: Rezervní fond Nerozdělený zisk m.l. 1) 150 tis 3) VH ve sch.řízení Závazky ke spol. 1) 150 tis PS 3 mil 4) ) 450 tis 2) 450 tis 5) ) tis MD D

14 1) uhrazení ztráty z RF (75 000) RF (pasivní) / VH ve sch.ř. (pasivní)
Př.8: S.r.o. měla v minulém ú.o. ztrátu 500 000 Kč. Valná hromada rozhodla, že ztrátu z 15 %  uhradí z RF a 30 % zaplatí společníci. Zaúčtujte. Řešení: 1) uhrazení ztráty z RF (75 000) RF (pasivní) / VH ve sch.ř. (pasivní) 2) pohledávka za společníky (150 000) Pohledávky za spol.při úhradě ztráty (aktivní)/ VH v.s.ř. 3) převedení na účet: (275 000) Neuhrazená ztráta z min.let (pasivní) / 431 VH v.s.ř. 4) zaplacení pohledávky od společníků: BU (aktivní) / Pohledávky za spol. při úhradě ztráty MD VH v.s.ř. D RF Pohledávky Neuhraz.ztráta m.l BÚ PZ ) ) ) ) ) ) ) 150 2) 150 3) 275 KZ 0

15 Př.9: jaké existují možnosti zaúčtování v případě vykázání účetní ztráty?
úhrada z rezervního fondu RF/431 úhrada z nerozdělených zisku minulých let Nerozdělený Zisk m.l./431 převod na účet neuhrazených ztrát minulých let Neuhrazená ztráta m.l./431 předpis úhrady ztráty společníkům Pohledávky ke společníkům/431 podíl na ztrátě tichého společníka snížení základního kapitálu na úhradu ztráty Základní kapitál/431

16 Př. 10:. s. r. o. vznikla v r. 2010 a v úč. závěrce r
Př.10: . s.r.o. vznikla v r a v úč. závěrce r.2014 vykazuje tyto údaje: Zřizovací výdaje Kč ZK Kč RF Kč Neuhrazené ztráty min. let – Kč VH ve schl. řízení Kč Jakou max. částku může spol. v r rozdělit mezi společníky jako podíl na Z, pokud spol.smlouva stanovuje podmínku přídělu do RF = 5% ze Zisku r. 2014, avšak jen do výše, kdy zůstatek nepřesáhne 10 % ZK.? Řešení: Nejprve je nutné stanovit příděl RF (vyplývající ze spol.smlouvy) ve výši 5 % ze Z r. 2014, Příděl tedy činí: Kč % z 500tis = 25 tis, KZ (konečný zůstatek) na RF nesmí být>10% ZK, tj. 20 tis Zbývá částka Kč, která potencionálně může být rozdělena mezi společníky. Je však nutné počítat 2. podmínku obchodního zákoníku: uhradit ztrátu m.l.= zisk r ztráty m.l. - příděl do RF = = Kč. Na podílech na Z lze rozdělit jen Kč, z částky Kč bude uhrazena ztráta m.l., případně bude přidělena na účet nerozdělených zisků m.l.

17 Společnost A vlastní část akcií podniku B
Společnost A vlastní část akcií podniku B. V červnu se sešla valná hromada v podniku B, která rozhodla o výplatě dividend (podniku A náleží částka 1 mil. Kč) – (1) V podniku A vznikla tak pohledávka a současně i výnos. (2) Platba proběhla až v září. Účtujeme v podniku A:

18

19 Př.11: VH rozhodla o výplatě dividend ve výši 5 mil Kč.
Rozhodnutí VH o výplatě mil 431/závazky Srážka daně tis Závazky/ostatní přímé daně (OPD) Vyplacení dividendy  250 tis Závazky/ BÚ Úhrada daně tis OPD/BÚ

20

21 Př. 12: Valná hromada a. s. dne 25. 5
Př.12: Valná hromada a. s. dne schválila účetní závěrku roku 2004 a rozhodla o výplatě dividend ve výši 1 mil. Kč. Zároveň bylo na Val. hromadě rozhodnuto, že k výplatě dividend dojde Jak stanovíme termíny pro sražení a odvedení daně? Srážková daň ve výši 15 %, tj. absolutně ve výši Kč, bude sražena nejpozději ke dni , tj. do konce 3. měsíce následujícího po dni rozhodnutí VH o výplatě podílů/Z. Den výplaty je termínem pozdějším. Daň bude odvedena na účet správce daně do konce měsíce následujícího po sražení, tj. do konce září 2005. Správný postup je zaúčtovat sraženou daň až v momentě výplaty podílů, nejpozději do konce 3. měsíce následujícího po konání VH (tj. podle tohoto, co nastane dříve). Pokud by daň z předchozího příkladu byla sražena dříve, např. v červenci 2005, bylo by nutné její odvod provést nejpozději do konce srpna tj. do konce měsíce následujícího po jejím sražení.


Stáhnout ppt "Účtování o rozdělení výsledku hospodaření"

Podobné prezentace


Reklamy Google