0. UKOTVENOST / IDENTITA Jakožto součást církve Kristovy nemá ČCE svůj původ ani svůj cíl sama v sobě, ale v Hospodinu, Bohu Izraele, který se v dějinách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k novele zákona o účetnictví v souvislosti s rekodifikací soukromého práva Odbor účetnictví a audit Ministerstvo financí.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Správa sociálního zabezpečení
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Výrobní faktory v organizaci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Politické strany a politické směry
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Základní informace o poskytovateli
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
1.
RIZIKO.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Obecné výklady o důkazech
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Žít svůj život naplno.
Sociologické aspekty ochrany spotřebitele
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
RIZIKO.
POLITICKÝ PLURALISMUS
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
9. Rozlišování v modlitbě
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Průběžné výsledky řešení projektu týmem VŠE v Praze
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SCHOPNOSTI ČLOVĚKA Psychologie 4. S.
REFORMANDA 2030: Úvodní SWOT analýza strategické komise
REFORMANDA 2030: Úvodní SWAT analýza strategické komise
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
TÉMA: ZBOŽNOST Víra je darem Ducha svatého a zázrakem nového zrození, kdy člověk zahlédne svět biblickýma očima. Zbožnost je lidská stránka víry, tedy.
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

0. UKOTVENOST / IDENTITA Jakožto součást církve Kristovy nemá ČCE svůj původ ani svůj cíl sama v sobě, ale v Hospodinu, Bohu Izraele, který se v dějinách svého lidu překvapivě představil v Ježíši z Nazareta. Jakožto součást církve Kristovy je ČCE společenstvím, které ve své době vyhlíží a nalézá Boží království, žije z evangelia a zve k němu. Jakožto církev vzešlá z reformace ČCE uznává jako normu víry a života Boží slovo dosvědčené v Bibli. Opatrně přistupuje k instancím, které toto slovo zprostředkovávají. Jakožto dílčí církev určitého místa a dějin ČCE kriticky zvažuje svou zkušenost s pronásledováním, s menšinovostí, s národnostním a společenským emancipačním hnutím, s totalitními režimy i s postmodernou, a to s cílem žít z evangelia a zvát k němu pravdivě a přiměřeně.

LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV Na své cestě dějinami si ČCE osvojila rysy, které chceme rozvíjet a chránit před zplaněním: – teologický důraz na Boží svrchovanost a lásku, na Bibli jako normativní zdroj vědění o Bohu, na jednotlivce, jeho svobodu a jeho odpovědnost – soustředění na sbor jako infrastrukturu víry – důraz na vzdělání – organizační důraz na demokratickou a rozumnou správu církve, ostražitost vůči zneužití autority – důraz na společenskou odpovědnost za spravedlnost a mír, podporu demokracie a občanské společnosti – estetické a kulturní preference: střízlivost, humor, skepse k autoritám

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... V nadcházejících letech se ČCE soustředí na to... ...aby se nenechala určovat pouze vnější objednávkou ► Historická, hospodářská, vzdělávací, humanitární, politická, komunitní a další funkce církve představují důsledky víry. Sekulární společnost ale často od církve očekává právě jen tyto funkce. ► Úbytek členů i jejich nárůst závisí vždy také na tom, zda církvi vane do plachet vítr soudobého společenského diskurzu. Ten je třeba měřit nejen s ohledem na jeho úspěšnost, ale vzhledem k poslání církve. ...aby se uměla správně rozhodovat ► Při úvahách o společenském diskurzu a církvi je pomocí rozlišení D. Bonhoeffera na věci poslední (zásadní) a na věci předposlední (dobově podmíněné a proměnlivé). Podobně to formuluje Jednota bratrská: „V podstatném svorni, v případném volni, ve všem pak v lásce.“