Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TÉMA: ZBOŽNOST Víra je darem Ducha svatého a zázrakem nového zrození, kdy člověk zahlédne svět biblickýma očima. Zbožnost je lidská stránka víry, tedy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TÉMA: ZBOŽNOST Víra je darem Ducha svatého a zázrakem nového zrození, kdy člověk zahlédne svět biblickýma očima. Zbožnost je lidská stránka víry, tedy."— Transkript prezentace:

1 TÉMA: ZBOŽNOST Víra je darem Ducha svatého a zázrakem nového zrození, kdy člověk zahlédne svět biblickýma očima. Zbožnost je lidská stránka víry, tedy to, jak člověk svou lásku k Bohu a k bližním projevuje a jak o ní pečuje. V minulosti se ČCE vymezovala proti formám zbožnosti, které zastíraly svobodný charakter víry. Dnes se ČCE vyznačuje pluralitou, jejíž hlavní proud tvoří střízlivý společensky angažovaný protestantismus, na okrajích omývaný probuzeneckými a liturgickými proudy. Podlomená schopnost ČCE předávat víru z jedné generace na druhou a získávat pro ni lidi zvenčí je projevem krize převládajících forem zbožnosti ČCE. ČCE se proto musí rozhlížet po takových formách zbožnosti, které budou přiměřené současným formám společenských interakcí a sebepojetí jednotlivce. Pro církev reformačního typu je kritériem to, nakolik ta která forma zbožnosti napomáhá živé víře.

2 LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV Cílem je,
► aby společné bohoslužby byly událostí proměny, obnovy a posily sboru i jednotlivců ► aby také mimo kostel člověk od pondělí do soboty žil svou víru ► aby lidé byli zmocňováni k převzetí dílčích odpovědností

3 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
Bohoslužby ► Studovat literaturu z oblasti liturgiky a skupinové dynamiky, zkoumat, jak to mají v jiných církvích, sdílet příklady dobré praxe rostoucích sborů. ► Posílit komunikační aspekty bohoslužeb, aby byly průsečíkem čtyř linií: 1)mezi biblickou, resp. církevní tradicí a shromážděním, 2) mezi Pánem Bohem a účastníky bohoslužeb, 3) mezi jednotlivými účastníky navzájem a 4) mezi sborem a vnějším světem . ► Rozvinout potenciál svátostí a přechodových rituálů. ► Podporovat modlitbami i organizačně práci na novém zpěvníku a agendě. ► Nabídnout sborům zpětnou vazbu na průběh, podobu a atmosféru jejich bohoslužeb.

4 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
Pastorace ► Při vzdělávání kazatelů posílit důraz na kompetence k práci s bohatstvím osvědčených i nových forem pastorace, a to s důrazem na to, že základním nástrojem pastorace je osobnost toho, kdo pastoraci provádí. Podpora členů církve v civilním prostředí ► V rámci sborových aktivit posílit moment duchovního vyzbrojení členů církve pro civilní prostředí, v němž žijí (duchovní doprovázení, individuální zpověď, důvěrná setkání se sdílením osobních radostí i problémů, exercicie, víkendové duchovní obnovy, letní pobyty a tábory, manželská setkání...). ► Podpořit praxi individuální a rodinné zbožnosti nabídkou 1) pomůcek (Na každý den, Hesla JB, breviář), 2) přiměřených rituálů a 3) společných rozprav o tom, jak na to.

5 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
Zmocňování a růst ► V kázání a pastoraci připomínat, že živá víra znamená růst. ► Doprovázet jednotlivce tak, aby toto doprovázení nakonec nepotřeboval. ► Mít pro každého člena nabídku úkolu, pod kterým poroste. ► Dovolit mu růst pod uvážlivým přenecháváním úkolů a odpovědnosti. ► Dbát na pastoraci těch, kdo ve sboru mají nějaký úkol.


Stáhnout ppt "TÉMA: ZBOŽNOST Víra je darem Ducha svatého a zázrakem nového zrození, kdy člověk zahlédne svět biblickýma očima. Zbožnost je lidská stránka víry, tedy."

Podobné prezentace


Reklamy Google