Vývoj oční optiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Archimédés. ● narozen: 287 př. n. l.; Syrakusy, Sicílie ● zemřel: 212 př. n. l.; Syrakusy, Sicílie ● byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a.
Advertisements

SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2 Číslo DUM: III/2/FY/2/3/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Proč plné krychlové hranoly Vývoj technologií zpětného odrazu pro dopravní značky Školení CDV.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Čočky I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Odraz světla na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
Rozklad světla optickým hranolem.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Barva světla, šíření světla a stín
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 2.část)
Z očí do očí Fyzikální Část.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvodní a seznamovací hry
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Dalekohledy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-02
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Čočky Název : VY_32_inovace_13 Fyzika - čočky Autor: Jana Pěničková
Informatika – Grafika.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_03
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Fyzika 6. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Světelné jevy -shrnutí
Optika – vady oka a jejich odstranění.
Závislost elektrického odporu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Knihtisk.
Zobrazování optickými soustavami
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Vývoj oční optiky

Rozdělení na 3. období období před vynálezem brýlí (před rokem 1285) klasické období – od doby vynálezu brýlí do doby vynálezu kontaktních čoček (cca od roku 1300 do roku 1887) současné období - období zdokonalování technologií a materiálu (po roce 1887)

Důvod vývoje oční optiky Potřeba lepšího vidění (např. na čtení → vynález knihtisku, využívání obrazové techniky a hlavně počítačů ) Technika a vynálezy (nové materiály, lepší přístroje na vyměření, zjednodušení zpracování – nové technologické procesy) Touha po poznání (např. vzdělání)

Náznaky použití čoček V hrobkách Egypťanů nalezeny soubory skleněných kuliček (z doby kolem r. 3300 př. n.l.) Rozpor, zda se jedná o kuličky se zvětšovacím účinkem nebo ozdobu

Kolem roku 2200 př. n. l. V Thébách zachován obraz foukačů skla a ve zříceninách paláce v Ninive byl nalezen skleněný střep, který býval spojnou čočkou (určil to optik Sir David Brewster).

Euklides – zakladatel geometrické optiky (310 -280 př. n. l.)

Antická teorie Říká, že z oka vycházejí neviditelné paprsky, které ohmatávají předmět. Počet těchto paprsků prý je však omezen, takže „vejde-li se“ předmět mezi 2 nejbližší paprsky, nemůže být pozorován. Aristoteles namítal, že vycházejí-li paprsky z oka, museli bychom vidět i v noci. Jeho námitka nestačila k vyvrácení této teorie.

Šíření světelných paprsků a zákon lomu Výklad odrazu světla podal alexandrijský učenec Herón

Císař Nero Používal při sledování gladiátorských zápasů broušený smaragd. Kritická analýza jeho fyziognomie i tehdejších možností ukazuje spíše na to, že šlo o pomůcku ke snížení jasu (a ke změně barvy na příjemnější zelenou), než o pomůcku korekční.

Lucius Annaeus Seneca (4 př. n. l.) byl římský filozof, dramatik, básník a politik. konstatuje, že malá písmena lze zvětšit a učinit zřetelnějšími, díváme- li se na ně skrze skleněnou kouli naplněnou vodou.

Kolem roku 450 n. l. v Řecku je zmínka o krátkozrakosti (myopii) jako nevyléčitelné chorobě.

Kolem roku 1000 n. l. K renesanci antických poznatků z optiky a k dalšímu zkoumání dochází u Arabů kolem r. 1000. V těchto suchých oblastech byly oční choroby vždy časté a proto oční lékařství a optika důležité.

Alhazen (arabsky Muhammad ibn al-Hasan ibn al-Hajtham) (roku 965 – byl arabský vědec, který se zabýval astronomií, optikou a matematikou. vynalezl temnou komoru řešil problémy teoretické geometrické optiky zkoumal zobrazení zrcadly a čočkami.

Alhazen shrnul v Káhiře poznatky z optiky v díle Poklad optiky (roku 1025), které se stalo základní encyklopedií na dobu 500 let.

Anglický mnich Roger Bacon (roku 1214 - 1294) byl významný filozof a vědec

mnich Roger Bacon zabýval se fyzikálními pokusy a dospěl k mnoha základním poznatkům (například k zákonu o odrazu světla a lomu paprsků) použil temné komory k pozorování slunečního zatmění („aby se bratřím nezkazily oči“) předpovídal, že budou sestrojeny přístroje, jimiž bude vidět předměty „větší a blíž“. objevil aperturní aberaci zrcadel a čoček (dříve nazývanou sférická či otvorová vada) své poznatky shrnul z příkazu papeže v dílech Opus Maius, Opus Minus a Opus Tertium.