Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32."— Transkript prezentace:

1 OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32

2 Pro pochopení Ohmova zákona musíme znát: Elektrický proud – I (A) Elektrické napětí – U (V) Elektrický odpor – R (Ω) a vztah mezi těmito fyzikálními veličinami

3 Georg Simon Ohm německý fyzik 18. – 19
Georg Simon Ohm německý fyzik 18. – 19. století zabýval se výzkumem elektřiny a akustiky vyučoval matematiku byl profesorem na univerzitě v Mnichově dostal ocenění od Královské společnosti v Londýně

4 Elektrický proud prochází vodičem. Množství proudu je závislé na napětí. Pokud budeme zvětšovat napětí, bude se zvětšovat také množství proudu, jejich vzájemný poměr však zůstane stejný. Ohm došel k závěru, že lze vytvořit obecné pravidlo pro poměr napětí a proudu.

5 Můžeme si dokázat platnost Ohmova zákona:
zdroj napětí bude 4,5 V baterie do obvodu připojíme žárovku 1,8 A do obvodu zařadíme malý školní reostat a spínač sepneme spínač, obvodem prochází proud žárovka se rozsvítí zvýšíme odpor na reostatu, pozorujeme změnu svítivosti žárovky do obvodu zapojíme ampérmetr i voltmetr a můžeme odečítat množství napětí a proudu

6 Ohmův zákon, který vyjadřuje poměr mezi napětím a proudem, můžeme zapsat vzorcem:
R = U : I Elektrický proud, který prochází vodičem, je přímo úměrný napětí, které je na koncích vodiče platí také: I = U : R a U = R . I

7 R – elektrický odpor fyzikální veličina jednotkou odporu je 1 ohm – 1 Ω pokud platí R = U : I můžeme zapsat 1 Ω = 1 V : 1 A další jednotky: 1 kΩ = Ω 1 MΩ = kΩ = Ω

8 Př. Vodič, kterým prochází elektrický proud o velikosti 8 A, má odpor 50 Ω. Vypočítej, jak velké napětí je na vodiči. I = 8 A R = 50 Ω U = ? (V) U = R . I U = U = 400 V Napětí na vodiči je 400 V.

9 Nakresli graf závislosti proudu a napětí: napětí je 6 V proud je 2 A 12 V 4 A 18 V 6 A Jak velký je elektrický odpor ve všech případech?

10 Vypočítej do sešitu: Př
Vypočítej do sešitu: Př. Výpočet odporu z jednoduchého obvodu kde: napětí = 25 V, proud = 2,5 A. R = ? (Ω) Př. V elektrickém obvodu máme zapojený přístroj s odporem o velikosti 15 Ω. Obvod má napětí 72 V. Jak velký proud prochází obvodem?

11 ODKAZY RAUNER Karel, PETŘÍK Josef, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav
ODKAZY RAUNER Karel, PETŘÍK Josef, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav. FYZIKA Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

12 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: OHMŮV ZÁKON Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: ENERGIE Téma: OHMŮV ZÁKON Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o Ohmově zákoně. V závěru jsou uvedeny příklady na procvičení učiva.


Stáhnout ppt "OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32."

Podobné prezentace


Reklamy Google