Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období: Prosinec 2012 Věková skupina: ročník Tematická oblast: Fyzika - optika Anotace: Základní pojmy z optiky

2

3 Zrcadlo Zrcadlo je dostatečně hladký povrch (plocha) odrážející světlo. Používá se běžně v domácnosti, v dopravních prostředcích, ve zdravotnictví, v optických zařízeních, v osvětlovacích tělesech, v měřicích přístrojích atd.

4 Typy zrcadel Podle tvaru zrcadla rozlišujeme: rovinná zrcadla
dutá (konkávní) zrcadla vypuklá (konvexní) zrcadla

5 Popis rovinného zrcadla
Jako zrcadlo může sloužit rovné rozhraní materiálů s různými optickými vlastnostmi. První zrcadla vyráběná člověkem byla obvykle tvořena deskou z leštěného kovu, často ze stříbra. Současná zrcadla jsou tvořena většinou tenkou vrstvou hliníku nanesenou na zadní stranu skleněné tabule. Protože vrstva je nanesena zezadu, je zrcadlo trvanlivější, za cenu o málo nižší kvality obrazu. Tento typ zrcadla odráží asi 95% dopadajícího světla. Zadní strana je často natřena ochrannou vrstvou proti korozi a poškození kovu.

6 Rovinné zrcadlo Zdroj světla je v prostoru před zrcadlem, vycházejí z něho všemi směry navzájem rozbíhavé paprsky. Paprsky dopadající na rovinu zrcadla se odrážejí podle zákona odrazu. Odražené paprsky tvoří rozbíhavý svazek, což znamená, že při zobrazení rovinným zrcadlem vzniká neskutečný obraz. Při pohledu okem vidíme tento obraz v průsečíku zpětně prodloužených paprsků, tedy v prostoru za zrcadlem zrcadlo vzor obraz osa souměrnosti

7 Obraz v rovinném zrcadle
Vlastnosti obrazu vytvořeného rovinným zrcadlem: obraz je zdánlivý (neskutečný) vzdálenost a předmětu od zrcadla je stejná jako vzdálenost  a’ obrazu od zrcadla obraz je stranově převrácený obraz je vzpřímený (přímý) Místo všech uvedených vlastností si stačí uvědomit, že obraz vytvořený rovinným zrcadlem je osově souměrný se svým vzorem podle roviny zrcadla.

8 Použití rovinného zrcadla
v domácnosti kosmetická zpětné zrcátko periskop zpětný projektor stomatologie zrcadlovka

9 Zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Mirror.jpg


Stáhnout ppt "Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo"

Podobné prezentace


Reklamy Google