Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka."— Transkript prezentace:

1 Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka

2 Zrcadlo je dostatečně hladký povrch odrážející světlo, čímž vzniká obraz předmětů před zrcadlem. Používá se běžně v domácnosti, dopravních prostředcích, zdravotnictví, optických zařízeních, osvětlovacích tělesech či v měřicích přístrojích atd.

3 První zrcadla tvořila obvykle deska z leštěného kovu, nejčastěji ze stříbra.
Současná zrcadla jsou tvořena často tenkou vrstvou hliníku nanesenou na zadní stranu skleněné tabule. Protože vrstva je nanesena zezadu, je zrcadlo trvanlivější, za cenu o málo nižší kvality obrazu. Tento typ zrcadla odráží asi 95% dopadajícího světla. Zadní strana je často natřena ochrannou vrstvou proti korozi a poškození kovu. V náročných optických aplikacích se používají dielektrická zrcadla, kde odrazná vrstva není tvořena kovem, ale vrstvou dielektrika.

4 Podle tvaru se rozlišuje:
Rovinné zrcadlo Duté (konkávní) zrcadlo Vypuklé (konvexní) zrcadlo Rovinné zrcadlo: V rovinném zrcadle mění rovnoběžný paprsek světla svůj směr šíření, přičemž stále zůstává rovnoběžný. Obrazy vzniklé v rovinném zrcadle jsou zdánlivé obrazy se stejnými rozměry jako původní objekt. Duté zrcadlo a vypuklé zrcadlo: Naproti tomu dutá a vypuklá zrcadla mění rovnoběžný paprsek na sbíhavý či rozbíhavý. Obraz je zmenšený, přímý a zdánlivý.

5 Vypuklé zrcadlo má odrazovou vrstvu na vnější straně
Vypuklé zrcadlo má odrazovou vrstvu na vnější straně. Paprsky se po odrazu od vypuklého zrcadla rozptylují rovnoběžné s optickou osou vypuklého zrcadla a odrážejí se tak, jako by vycházely z ohniska za zrcadlem. Obraz předmětu vytvořený vypuklým zrcadlem je vždy neskutečný a nepřevrací se.

6 Využití: - zrcadla u nepřehledných míst na silnicích - zpětná zrcátka - dekorační interiérové zrcadlo - zdravotnictví (stomatolog, optika, ušní a krční oddělení) - konstrukce velkých dalekohledů - konstrukce reflektorů (osvětlovací tělesa) - konstrukce měřících přístrojů

7 Příklady využití : zpětné zrcátko automobilu zpětné zrcátko motocyklu

8 Vypuklé zrcadlo – na nepřehledných křižovatkách

9 interiérová dekorace Vypuklé zrcadlo – hvězdářský dalekohled

10 Encyklopedie: Svět vědy a techniky
Zdroje: Encyklopedie: Svět vědy a techniky


Stáhnout ppt "Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka."

Podobné prezentace


Reklamy Google