Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika – Grafika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika – Grafika."— Transkript prezentace:

1 Informatika – Grafika

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:05_01_32_INOVACE_17

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
GRAFIKA Předmět: Informatika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Základní pojmy v počítačové grafice. Rozlišení pojmů bitmapová, vektorová a 3D grafika. Klíčová slova: 3D grafika, bitmapová grafika, vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Bitmapová grafika Nazývá se také rastrová grafika.
Celý obrázek je popsán pomocí jednotlivých bodů (pixelů). Body jsou uspořádány do mřížky a každý bod má přesnou polohu a barvu. Soubory typu .bmp; .jpg; .tiff; .gif

5 Zobrazení obrázku Při zobrazení na monitoru se zobrazuje v systému RGB, při tisku pak v systému CMYK. Kvalitu obrázku ovlivňuje: rozlišení, barevná hloubka.

6 Výhody a nevýhody bitmapové grafiky
Velké rozlišení = velká velikost souboru (až desítky MB). Zvětšování obrázku = zhoršování kvality. Zvětšování obrázku = objevení rastru (kostičky skládající obrázek). Jednoduché pořízení obrázku: digitální fotoaparát, skener, aj.

7 Vektorová grafika Skládá se ze základních geometrických útvarů (přímky, křivky, mnohoúhelníky a body). Můžeme libovolně zvětšovat i zmenšovat bez ztráty kvality. Méně náročná na paměť. Soubory typu: .cdr; .eps; .pdf. Složitější na pořízení obrázku, pokud máme složitý a velmi členěný obraz je velmi náročná na CPU a RAM.

8 Obrázek, jak jej vidíme na monitoru.
Zvětšený detail při užití vektorové grafiky. Zvětšený detail při užití rastrové grafiky. Obr. 1 – Rozdíl mezi rastrovou a vektorovou grafikou

9 3D grafika Pracuje s trojrozměrnými objekty.
Využívá se při tvorbě filmů, či počítačových her. 3D grafiku rovněž používáme ve vědě, stavebnictví, lékařství, či ve strojírenství Obr. 2 – Příklad 3D grafiky

10 3D modelování Jedná se o proces tvarování a vytváření 3D modelu:
pomocí modelovacího nástroje, z dat získaných měřicím přístrojem z reálného světa, na základě PC simulace.

11 Texturování Proces důležitý při tvorbě grafiky.
Textura je obrázek, kterým je „obaleno“ těleso. Může se skládat z více vrstev, pomocí nichž vytvoříme například průhlednost, nebo lesklost.

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 – AUTOR NEUVEDEN. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 - POSTL, Jan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Informatika – Grafika."

Podobné prezentace


Reklamy Google