Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vstupní a výstupní zařízení - opakování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vstupní a výstupní zařízení - opakování"— Transkript prezentace:

1 Vstupní a výstupní zařízení - opakování
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Vstupní a výstupní zařízení - opakování Anotace: Materiál slouží k opakování učiva týkajícího se vstupního a výstupního zařízení. Formou otázek a odpovědí jsou zodpovězeny nejzákladnější oblasti učiva. Klíčová slova: parametry monitoru, LCD monitor, tiskárny, skener, formáty dat, síťový hardware Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 29 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPAG1_20

3 Opakování vstupní a výstupní zařízení

4 Opakování – vstupní a výstupní zařízení
Nejrozšířenější typy monitorů a jejich základní parametry. CRT a LCD Úhlopříčka – vzdálenost mezi protilehlými rohy monitoru, udává se v palcích Rozlišení – udává se v pixelech (počtech bodů) Doba odezvy – doba za kterou se bod rozsvítí a zase zhasne, v milisekundách Obnovovací frekvence – počet obnovení obrazu na monitoru – čím vyšší, tím je obraz monitoru vnímán jako stabilnější. Udává se v Hz Vstupy – DVI, HDMI, VGA

5 Opakování – vstupní a výstupní zařízení
Výhody a nevýhody LCD monitoru Výhody: malá spotřeba elektřiny, ostrost obrazu, stabilita s min. problikáváním Nevýhody: malé pozorovací úhly, nerovnoměrné podsvícení, větší časová odezva, vyšší pořizovací náklady Z jakých základních barev se v tiskárnách míchají barvy? Míchání barev subtraktivní (CMYK) indigově modrá (Cyan) fialová (Magenta) žlutá (Yellow) černá (blacK)

6 Opakování – vstupní a výstupní zařízení
Princip, výhody a nevýhody inkoustové tiskárny Tiskne pomocí inkoustu, který dopadá v malých kapičkách na papír. Výhody dobrá kvalita tisku cenová dostupnost vyšší rychlost tisku než tiskárny jehličkové Nevýhoda vysoká cena za vytištěnou stránku zasychání inkoustu v tryskách

7 Opakování – vstupní a výstupní zařízení
Princip tisku tepelné tiskárny Tisková hlava má sadu jehliček, které jsou připevněny k elektromagnetům. Jehličky jsou zahřáté na vyšší teplotu a dopadají na speciální papír, který je citlivý na teplo. Dopadem jehličky je papír zbarven. Plotr – rozdělení a užití Plotr je grafické výstupní zařízení užívající se např. na kreslení strojnických výkresů, map, grafických návrhů,…. Rozdělení plotrů: bubnový,rovinný, řezací

8 Opakování – vstupní a výstupní zařízení
Skener, užití, rozdělení, OCR, základní parametry Skener je zařízení, které slouží ke snímání obrázků a textů do počítače. Rozdělení: čtečky čárových kódů, ruční a stolní skenery OCR - optické rozpoznávání znaků Zákl. parametry: barevná hloubka a rozlišení obrazu Čárový kód – význam, užití Prostředek pro automatizovaný sběr dat. Označování různého druhu zboží.

9 Opakování – vstupní a výstupní zařízení
Nejpoužívanější formáty dat pro digitální fotografii JPEG - standardní metoda ztrátové komprese používaná pro ukládání počítačových obrázku TIFF - na principu bezeztrátové komprese. Pro každý jednotlivý bod se ukládají tři hodnoty základních barev RGB. Nevýhodou je veliký objem dat RAW - neupravená data ze snímače digitálního fotoaparátu. Snímky nelze bez dalšího zpracování prohlížet.

10 Opakování – vstupní a výstupní zařízení
K čemu slouží: 1) síťová karta 2) router (směrovač) 3) gateway (brána) ke vzájemné komunikaci počítačů v počítačové síti. shromažďuje informace a vybírá nejlepší cestu pro pakety, pro připojení LAN k Internetu slouží k připojování LAN na cizí prostředí (odlišné sítě)

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Vstupní a výstupní zařízení - opakování"

Podobné prezentace


Reklamy Google