Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN."— Transkript prezentace:

1 Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Počítačová grafika zpracování obrazových informací s využitím výpočetní techniky rozdělení: 2D 3D rastrová, bitmapová vektorová

3 Počítačová grafika 2D plošná grafika (obrázek) osy: x, y

4 Počítačová grafika 3D prostorová grafika osy: x, y, z typické použití:
modelování počítačové hry animace

5 Počítačová grafika rastrová
rastrová = bitmapová grafika základem obrázku je 1 pixel (bod) má svou souřadnici a barvu nevýhoda: změna velikosti obrázku → snížení kvality výhoda: snadné pořízení obrázku

6 Počítačová grafika rastrová
rastrový (bitmapový) obrázek má rozměry; pokud se zobrazí v jiném měřítku (než je originál), dojde vždy ke snížení kvality.

7 Počítačová grafika rastrová
pořízení rastrové grafiky: digitální fotografie nakreslením v rastrovém grafickém editoru rastrové editory, např.: GIMP (free) Adobe Photoshop MS Paint (Malování ve Windows)

8 Počítačová grafika rastrová
grafické formáty, např.: PNG JPG GIF

9 Počítačová grafika vektorová
obrázek složený z grafických prvků (bod, úsečka, křivka, mnohoúhelník) každý grafický prvek může mít: velikost tloušťku a barvu obrysové čáry barevnou výplň barevný přechod průhlednost

10 Počítačová grafika vektorová
výhoda: s každým grafickým prvkem lze pracovat samostatně; velikost souboru je obvykle mnohem menší (v porovnání s rastrovým obrázkem).

11 Počítačová grafika vektorová
změna velikosti obrázku → zachování kvality při změně měřítka se jen přepočítají velikosti grafických prvků; vektorové editory, např.: Inkscape Corel Draw Adobe Illustrator

12 Počítačová grafika vektorová
grafické formáty, např.: eps cdr svg

13 Úkoly Zjisti, zda lze v rastrové i vektorové grafice použít barevné modely RGB a CMYK. Zjisti typické použití rastrových formátů PNG, JPG, GIF. Zjisti, který rastrový formát podporuje průhlednost a který podporuje animace. Zjisti, co jsou vrstvy a který typ počítačové grafiky je podporuje.

14 Úkoly Zjisti, v jakém pořadí se vykreslí grafické prvky ve formátu SVG. Zjisti, co je to Bézierova křivka, k čemu slouží a kde se používá.

15 Zdroje Tento materiál je originálním autorským dílem (není ani částečně odvozeným dílem) a necituje žádné externí zdroje. Celý obsah je výsledkem tvůrčího úsilí autorky. K vytvoření tohoto DUMu nebyly použity žádné externí zdroje.


Stáhnout ppt "Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN."

Podobné prezentace


Reklamy Google