Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Jiří Vondra Tematická sada: Fyzikální pokusy – Vlnová optika Téma: Dvojlom Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09_15_VOJI

2 Anotace: Prezentace je určena k doplnění výkladu tematického celku Vlnová optika, konkrétně k ilustraci polarizace světla a dvojlomu. Obsahuje námět na pokus – výčet pomůcek, postup provedení, vysvětlení a fotodokumentaci provedeného pokusu. Lze ji proto využít k ilustraci probíraného jevu. Všechna fotodokumentace je z archivu autora.

3 DVOJLOM

4 Zařazení pokusu: Polarizace světla. Vlnová optika Pomůcky: světelný zdroj dvojlomná látka, např. islandský vápenec polarizační filtr

5 Postup: V nejjednodušším provedení položíme krystal islandského vápence na papír s výrazným textem nebo čarami (v prosvětlené místnosti). Pozorujeme zdvojení. Je možné také pod krystal vápence dát černou niť a celé pomocí průhledné pásky přilepit na okenní tabuli. V další fázi sledujeme zdvojené čáry přes polarizační filtr a otáčíme jím.

6 Zdvojení obrazu způsobené řádným a mimořádným paprskem

7 Pozorování obou obrazů skrz otáčející se polarizační filtr

8 Vysvětlení: Islandský vápenec je anizotropní látka, v níž dochází k rozdělení svazku nepolarizovaného světla na dva (řádný a mimořádný), z nichž každý se pohybuje jiným směrem. Jsou lineárně polarizovány ve dvou navzájem kolmých rovinách, takže při otáčení filtru dochází k absorpci jednoho z nich.


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."

Podobné prezentace


Reklamy Google