Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Jiří Vondra Tematická sada: Fyzikální pokusy – Vlnová optika Téma: Michelsonův interferometr Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09_10_VOJI

2 Anotace: Prezentace je určena k doplnění výkladu tematického celku Vlnová optika, konkrétně k ilustraci činnosti Michelsonova interferometru. Obsahuje námět na pokus – výčet pomůcek, postup provedení, vysvětlení a fotodokumentaci provedeného pokusu. Lze ji proto využít k ilustraci probíraného jevu. Kvůli použití školní laserové soupravy a nutnosti kvalitního zatemnění nelze pokus provést samostatně doma. Všechna fotodokumentace je z archivu autora.

3 MICHELSONŮV INTERFEROMETR

4 Zařazení pokusu: Interference světla. Vlnová optika Pomůcky: školní souprava LOS (laser, čočka, nástavec na čočku, dvě zrcátka, polopropustné zrcadlo, stínítko) magnetická tabule zatemnění

5 Postup: Sestavíme pokus se školní soupravou LOS podle fotografie. Jsou dvě možnosti, které se liší polohou čočky: čočku nasadíme přímo na laser čočku nasadíme do nástavce a necháme jí procházet již interferované světelné vlny Interferenční obrazec v obou případech je odlišný.

6 Čočka nasazená přímo na laseru
Polopropustné zrcátko, sklon 45° laser s čočkou interference Dvě zrcátka, úhel 90°

7 Interferenční obrazec

8

9 Čočka až až za polopropustným zrcátkem
Čočka v nástavci

10 Pohled z boku

11 Interferenční obrazec

12 Poznámka Použití magnetické tabule je nutné, záleží totiž na přesném nastavení sklonů zrcátek, a to jak ve vertikálním, tak v horizontálním směru. Vertikální sklon se nastavuje šrouby, které jsou na zrcátcích. Je nutné nejprve docílit, aby splynuly na stínítku (bílé zdi) oba svazky bez použití čočky, čočku nasadit až poté. Obrazec reaguje na sebemenší otřesy, i z ulice.


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."

Podobné prezentace


Reklamy Google