Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Světlo Fyzika 8. ročník Mgr. Miroslav Vašica

3 Světlo Mohli bychom existovat bez světla? Co je to vlastně světlo?

4 Světlo Je druh elektromagnetického záření Je vyzařováno z určitého tělesa (zdroje světla – př.: slunce, žárovka,atd.)

5 Viditelné světlo -elektromagnetické záření o vlnové délce 400–750 nm Vlnové délky světla leží mezi vlnovými délkami ultrafialového záření a infračerveného záření. V některých oblastech vědy a techniky může být světlem chápáno i elektromagnetické záření libovolné vlnové délky.

6 Tři základní vlastnosti světla (elektromagnetického vlnění vůbec) svítivost (amplituda), barva (frekvence) polarizace (úhel vlnění) Kvůli dualitě částice a vlnění má světlo vlastnosti jak vlnění, tak částice. Studiem světla a jeho interakcemi s hmotou se zabývá optika.

7 Rychlost světla Ve vakuu se šíří rychlostí 300 000km/s V jiných látkách: plexisklo 208 000 km/s olej 204 000 km/s sklo 200 000 km/s diamant 124 000 km/s

8 Šíření světla Povahu světla se pokoušeli vědci vystihnout dlouhou dobu. Např. Platon si myslel, že lidské oči jsou aktivními zdroji světla. Jeho pojetí optiky bylo přesně inverzní k dnešní paprskové optice (stejné paprsky, ale opačný směr pohybu světla).Platon

9 Newton chápal světlo jako proud částic v mechanickém smyslu Teorie ale byla v rozporu s experimentem, neboť podle této teorie docházelo k lomu světla od kolmice dopadu při průchodu světla z opticky řidšího prostředí do opticky hustšího (typicky vzduch-sklo). Vlnová teorie světla dokázala podat vysvětlení i mnoha jiných jevů. Částicový pohled na světlo byl znovu oživen až kvantovou fyzikou.

10 Od poloviny 20. století platná teorie o dualitě částice a vlnění Světlo se tudíž chová jako vlna, která nese kvantované množství energie.

11 Zdroje: www.google.cz www.seznam.cz www.wikipedie.cz


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google