Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor:Jiří Vondra Tematická sada: Fyzikální pokusy – Vlnová optika Téma:Opticky aktivní látky Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_09_17_VOJI

2 Anotace: Prezentace je určena k doplnění výkladu tematického celku Vlnová optika, konkrétně k ilustraci optické aktivity látek. Obsahuje námět na pokus – výčet pomůcek, postup provedení, vysvětlení a fotodokumentaci provedeného pokusu. Lze ji proto využít k ilustraci probíraného jevu, ale také jako motivační prostředek pro žáky k jejich samostatnému provedení pokusu. Všechna fotodokumentace je z archivu autora.

3 OPTICKY AKTIVNÍ LÁTKY

4 Zařazení pokusu: Polarizace světla. Vlnová optika Pomůcky: fotoelasticimetr (v podstatě silný plošný zdroj světla a dva polarizační filtry, které se mohou vůči sobě natáčet) dvě skleničky, cukr celofán displej z tekutých krystalů (monitor, kalkulačka, mobilní telefon)

5 Postup: Sestavíme fotoelasticimetr tak, abychom mezi polarizační filtry mohli vkládat sklenice s vodou. Do jedné z nich přidáváme cukr. Alternativou je, že pozorujeme chování celofánu mezi filtry při různých úhlech natočení. Poslední variantou je pozorování LCD skrz otáčející se polarizační filtr.

6 Sestavení fotoelasticimetru

7 Dvě sklenice s vodou mezi filtry ve „zkřížené“ poloze

8 Do jedné ze sklenic postupně přidáváme cukr a mícháme.

9 Vysvětlení: Oba filtry jsou nastavené tak, že jejich osy svírají 90°, tzn. že skrz ně neprojde světlo. Roztok cukru je ale opticky aktivní, tzn. stáčí rovinu polarizovaného světla, které částečně druhým filtrem může projít (světlá barva pravé sklenice). Šířka sklenice a koncentrace roztoku má vliv na to, o kolik stupňů se rovina polarizace světla stočí.

10 Opticky aktivní je také celofán.

11 Efekt stočení se dá zesílit přeložením celofánu.

12 Přes jeden polarizační filtr sledujme LCD monitor a otáčejme filtrem.

13 Vysvětlení: Tekuté krystaly, pokud jimi prochází elektrický proud, jsou opticky aktivní. Stáčejí rovinu polarizace světla.


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google