Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině."— Transkript prezentace:

1 Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině kolmé k paprsku přirozeného světla se směr vektoru E nahodile mění Takové světelné vlnění označujeme jako nepolarizované světlo Světelné vlnění, jehož vektor E kmitá stále v jednom směru, je lineárně polarizované světlo

2 Metody polarizace průchodem světla polarizujícím materiálem - dvojlomem, odrazem světla od nekovového lesklého povrchu, lomem světla, rozptylem světla nárazem o částice. Interference a difrakce je důkazem toho, že světlo je vlnové povahy, ale teprve polarizace dokazuje, ze světelná vlna je příčná

3 Zařízení, které polarizaci způsobuje se nazývá polarizátor
Druhá štěrbina má funkci analyzátoru. V případě, že analyzátor bude orientován souhlasně s polarizátorem, nebude se světlo, které projde, ve své intenzitě lišit. Pokud však budeme analyzátorem otáčet kolem osy, budeme pozorovat změnu intenzity světla. Nejslabší, nebo vůbec žádné světlo nebude procházet , budou-li polarizátor a analyzátor v pozici navzájem kolmé. Závislost intenzity světla na úhlu , o který jsou pootočeni polarizátor a analyzátor popisuje Malusův zákon:

4

5 Efekt polarizačního filtru
ztmavení oblohy, zvýšení sytosti barev vegetace a země redukce odlesků na vodní hladině


Stáhnout ppt "Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině."

Podobné prezentace


Reklamy Google