Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné."— Transkript prezentace:

1 ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Všechny objekty použité k vytvoření této práce jsou součástí SW Microsoft ® Office. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

2 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Úvod do geometrie Autor: Mgr. Irena Miklová Vytvořeno: Ročník: , 2., 3. ročník Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika Tematický okruh: Geometrie Téma: Základní názvosloví Pomůcky: Dataprojektor, PC, psací potřeby Anotace: Žáci prvního ročníku pouze shlédnou prezentaci, následně ústně zodpoví na otázky učitele. Žáci druhého a třetího ročníku po zhlédnutí prezentace narýsují geometrický diktát. VY_32_INOVACE_13_02

3 BOD BOD je základním prvkem v geometrii
BODY označujeme písmeny velké abecedy M D B K

4 PŘÍMKA Rýsujeme-li PŘÍMKU, rýsujeme vlastně vždy jen její část. Celou přímku narýsovat nelze, protože PŘÍMKA není omezená, její velikost nemůžeme změřit. PŘÍMKY označujeme malými písmeny např.: p, m, n apod. p A B Vyznačenými body A, B prochází jediná přímka. Tuto přímku nazveme přímkou p nebo také přímkou AB

5 ÚSEČKA ÚSEČKA je část přímky mezi dvěma body n A B
Na obrázku je narýsovaná úsečka AB. Body A,B se nazývají krajní body úsečky. Takto narýsovanou úsečku můžeme pojmenovat buď pomocí jejich krajních bodů, nebo písmeny malé abecedy (úsečka AB, úsečka n apod.). Délku úsečku můžeme změřit. Říkáme, že určujeme délku úsečky nebo její velikost. Délku úsečky zjišťujeme měřením. Velikost úsečky nebo-li délka úsečky se většinou zapisuje pomocí dvou svislých čar (rovné závorky), např. AB .

6 MALÝ GEOMETRICKÝ DIKTÁT
Vyznač bod A. Narýsuj přímku p. Narýsuj přímku a, vyznač body O, P, které leží na přímce a. Dále vyznač body A, B, C, které na přímce a neleží. Narýsuj úsečku KL.

7 MÁŠ TO TAKÉ TAK? A p c) A a O P B C d) K L


Stáhnout ppt "ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné."

Podobné prezentace


Reklamy Google