Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Čelákovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Čelákovice"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Čelákovice
VY_32_INOVACE_075_Kružnice a kruh Kružnice a kruh Základní škola Čelákovice

2 Kružnice a kruh Autor: Ing. Janeček Jaroslav Vytvořeno: 10.10.2011
Stupeň a typ vzdělávání: II. Stupeň - základní Vzdělávací oblast: Inovace Vzdělávací obor: Matematika – 8. ročník Téma: Kružnice a kruh Anotace: Žák se seznámí s geometrickým obrazcem kružnice a kruh a polohou přímky a kružnice. Druh učebního materiálu: prezentace + procvičování. Očekávaný výstup: Žák zvládne konstrukci tečny a sečny kružnice.

3 Kružnice a kruh Kružnice je množina všech bodů, které mají od daného středu S stejnou vzdálenost r. Kruh je množina všech bodů, které mají od daného středu S vzdálenost menší nebo rovnu r.

4 Kružnice a kruh Jestliže má přímka od středu kružnice S vzdálenost větší než r, potom přímka nemá s kružnicí žádný společný bod. Nazýváme ji vnější přímka kružnice.

5 Kružnice a kruh Jestliže má přímka od středu kružnice S vzdálenost rovnou r, potom s ní má jediný společný bod. Přímka, která má jediný společný bod s kružnicí se nazývá tečna kružnice (t). Společný bod přímky a kružnice se nazývá bod dotyku (T). Tečna kružnice je kolmá na přímku ST, kde S je střed kružnice a T je bod dotyku.

6 Kružnice a kruh Tečna

7 Kružnice a kruh Jestliže má přímka od středu kružnice S vzdálenost menší než r, potom má přímka s kružnicí dva různé společné body. Přímka, která má s kružnicí dva různé společné body, se nazývá sečna kružnice. Úsečka určená dvěma různými body na kružnici k, se nazývá tětiva kružnice.

8 Kružnice a kruh Sečna kružnice

9 Procvičování Konstrukce:
Vnější přímky kružnice p v předem zadané vzdálenosti od kružnice k (S, r = x cm) Tečny v předem zadaném bodě dotyku T přímky p s kružnicí k (S, r = x cm) Sečny v předem zadané vzdálenosti od S kružnice k (S, r = x cm) (nebo tětivy předem zadané délky kružnice k (S, r = x cm)

10 Použité zdroje Veškeré obrázky a texty jsou dílem autora prezentace.


Stáhnout ppt "Základní škola Čelákovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google