Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název: VY_32_INOVACE_02_c_11_Tlak vzduchu Sada: Fyzika VII. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Jan Havlík

2 Název: Tlak vzduchu Autor: PaedDr. Jan Havlík Anotace: Prezentace slouží k výkladu učiva o významné fyzikální veličině – tlaku vzduchu, která nás obklopuje a se kterou se stále setkáváme. Tato výkladová prezentace je ukončena písemnou prověrkou. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne v VII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.

3 Tlak vzduchu Vzduch Vzduch nás obklopuje ze všech stran, zaujímá všechny prázdné prostory. Je ve vodě, v různých předmětech, rostlinách, je i v těle člověka a zvířat. Je velmi lehký a neviditelný. Ale existují způsoby, jak ho „uvidět“ a zvážit.

4 Tlak vzduchu Kde se nachází vzduch? Proč?
Pokus 1 : Papír se ve vodě nenamočí Pomůcky: sklenice, pingpongový míček, ubrousek, větší nádoba s vodou (průhledná) Výsledek: Voda se nedostala dovnitř sklenice. Míček leží na dně téměř na suchém místě, ubrousek je suchý. Proč? Vzduch, který je uvnitř sklenice,  nedovolí, aby voda pronikala dovnitř a namočila ubrousek.

5 Tlak vzduchu Pokus 2: Jak se přesvědčíme, že je ve sklenici vzduch?
Výsledek: Ze sklenice unikají bublinky a stoupají vzhůru. U hladiny praskají.  Voda proniká do sklenice, míček stoupá nahoru, ubrousek se namočí. Proč? Ve sklenici je vzduch, uniká z ní a stoupá nahoru protože je lehčí než voda.  Na jeho místo proniká voda. ZÁVĚR : VZDUCH JE VŠUDE. ZABÍRÁ  JAKÝKOLI  PRÁZDNÝ PROSTOR, I TEN NEJMENŠÍ.

6 Tlak vzduchu Kolik váží vzduch?
Přidaný nebo vypuštěný vzduch má jistou hmotnost. Je známo, že 1 metr krychlový vzduchu má hmotnost 1,24 kg.

7 Tlak vzduchu Tlačí vzduch? Kolem naší Země je vzduchový obal, který se
nazývá atmosféra. Její tloušťka je okolo 1 000 km. Atmosféra způsobuje tlak na všechny předměty na Zemi. Ale nikdo to nevnímá. Na dospělého člověka tlačí asi 15 t vzduchu. I když  nevnímáme tento tlak, můžeme ho změřit. VZDUCH TLAČÍ ZE VŠECH STRAN, DOKONCE I ZESPODU  NAHORU.

8 Tlak vzduchu VZDUCH SE PŘI ZAHŘÍVÁNÍ ROZPÍNÁ A SNAŽÍ SE
ZAUJMOUT VÍCE MÍSTA NEŽ STUDENÝ VZDUCH (zvětšuje svůj objem). Horký vzduch je lehčí než studený.

9 Tlak vzduchu Písemná práce : 1. Vzduch je všude kolem nás. Je to plyn. Tím víte, že plyn je stlačitelný a rozpínavý. a) kam se rozpíná vzduch třeba v pneumatice na vašem kole b) když zvážíte samotné jedno kolo s pneumatikou prázdnou a s pneumatikou nahuštěnou. Které kolo je těžší? c) proč je toto nahuštěné kolo těžší? 2. Proč piloti létající ve velkých výškách používají dýchací přístroje? 3. Atmosférický tlak pomáhá při určování………………… 4. Tlak vzduchu měříme……………………………………….

10 PowerPoint - Zdrojová banka Klipart
Použité zdroje: PowerPoint - Zdrojová banka Klipart


Stáhnout ppt "Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:"

Podobné prezentace


Reklamy Google