Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů"— Transkript prezentace:

1 Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.8.A.03_Fyzika pro 8. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Název: Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů Datum: 09/2011 Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva, porovnání konání práce bez kladky, s pevnou kladkou nebo s kladkostrojem.

2 Práce při zvedání tělesa kladkami
Jednoduché stroje

3 !!! Zapamatujte si: Při zvedání tělesa pevnou kladkou vykonáme stejně velkou práci, jako bychom vykonali při jeho zvednutí do stejné výšky bez použití kladky.

4 !!! Zapamatujte si: Při zvedání tělesa jednoduchým kladkostrojem vykonáme stejně velkou práci, jakou bychom vykonali při zvedání tělesa do stejné výšky bez kladkostroje.

5 Pomocí kladky pevné ani pomocí kladkostroje si tedy práci neušetříme, ale pouze USNADNÍME.

6 Příklad: Závaží o hmotnosti 0,5 kg zdvihněte do výšky 0,2 m. 1
Příklad: Závaží o hmotnosti 0,5 kg zdvihněte do výšky 0,2 m. 1. bez kladky 2. pomocí pevné kladky 3. pomocí jednoduchého kladkostroje jakou práci vykonáte v jednotlivých případech???

7  Řešení: Pomocí kladkostroje se vykoná práce dvojnásobná.
Ve všech případech bude práce stejná o velikosti 1 J. Pomocí kladky pevné a kladkostroje bude práce poloviční.

8 Jirka zdvihl kámen o hmotnosti 5 kg do výšky 1 m
Jirka zdvihl kámen o hmotnosti 5 kg do výšky 1 m. Věra zdvihla tentýž kámen do stejné výšky pomocí pevné kladky. Zdeněk pomocí jednoduchého kladkostroje. Porovnej práci Jirky, Věry a Zdeňka.

9  Řešení: Všichni tři vykonali stejnou práci W: W = F · s W = 50 ·1 W = 50 J Jirka a Věra působili stejnou silou. Zdeněk působil poloviční silou 25 N, ale po dvojnásobné dráze 2 m.

10 Bedna o hmotnosti 80 kg se při nakládání na vagon zvedá rovnoměrným pohybem do výšky 2,5 m pomocí pevné kladky. Jak velká práce se při zvednutí bedny vykoná?

11  Řešení: 5 KJ 10 KJ 2 KJ

12 Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN galerie office [cit ]


Stáhnout ppt "Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů"

Podobné prezentace


Reklamy Google