Krajský úřad Středočeského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Nerostné suroviny České republiky
Libocké občanské sdružení
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Česká geologická služba
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
Městské lesy Hradec Králové a.s.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Půda – složka životního prostředí
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Příroda,Povrch a Nerostné suroviny v Jihočeském Kraji
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Komise pro investice, územní plánování a životní prostředí
Specifický cíl 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Těžba nerostných surovin
Závaznost – od (ode dne násl. Zveřejnění)
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Krajský úřad Středočeského kraje BEST PRACTICES

Ochrana horninového prostředí - stanovení CHLÚ a DP představuje budoucí změny v území, které nelze do určité míry předvídat  omezení investic zlepšující stav lokalit (protierozní opatření, výsadby zeleně apod.) -MŽP a OBÚ v rámci pořizování ÚPD požadují vymezení CHLÚ a DP do územních plánů  ne vždy vhodné pro rozvoj daného území - CHLÚ představuje dlouhodobé časový horizont, z hlediska ÚP není příliš omezující; lze navrhnout zastavitelné území, ke stavbám v CHLÚ nesouvisející s dobýváním se pak vyjadřuje správce ložiska, OBÚ a KÚ - DP – těžba v bližším časovém horizontu očekávána, dle toho se odvíjí další koncepční/stavební aktivity

Těžební činnost ve Středočeském kraji Výhradní ložiska: cca 120, hl. stavební a dekorační kámen, štěrkopísky, jíly, vápence Nevýhradní ložiska: cca 55, hl. štěrkopísky, cihlářské suroviny, stavební kámen Evidenci surovinových zdrojů zajišťuje Česká geologická služba Surovinové zdroje ČR http://www.geology.cz/extranet-eng/publications/online/ mineral-commodity-summaries

Těžba štěrkopísků – skrytý přínos? -ne každý typ těžby představuje pouze negativní vlivy na životní prostředí -těžba štěrkopísků mokrou cestou s sebou nese i pozitivnější charakter  snížení emisí, variabilnější možnost sanace a rekultivace (např. vytvoření vodní plochy, litorálních porostů a nových biotopů pro živočichy, zvýšení biodiverzity v širším okolí, zvýšení zadržování vody v krajině atd.) -rekultivace je otázkou v řádu desítek let, takže u většiny v současnosti těžených ploch nelze zjistit skutečný přínos rekultivací

Pískovna Zálezlice (ORP Neratovice) - nevýhradní ložisko štěrkopísku Lužec nad Vltavou - investor Vltavské štěrkopísky s.r.o. - těžba v souladu s územními plány dotčených obcí, tj. Zálezlice a Chlumín, - realizována na ZPF, celková plocha je 1 135 387 m2 - v současnosti probíhá na tomto ložisku těžba IV. etapy, v procesu povolování je V. etapa - těžba probíhá z vody v jednom těžebním řezu

Pískovna Zálezlice (ORP Neratovice) - snaha investora spolupracovat s dotčenými obcemi - expedice kameniva přes tzv. obchvat Chlumína (vybudován na náklady investora) na dálnici D8 - spoluúčast při vybudování bezpečného přechodu pro chodce v obci Chlumín na silnici II/101 - obcemi je podporována varianta vytvoření po ukončení těžby přírodní rekreační území - technická rekultivace představuje částečné zavezení jezera (hl. v SZ části), modelaci závěrných svahů - biologická rekultivace představuje založení břehových porostů na ploše 33 164 m2 (travní, keřový a stromový porost) - ukončení všech prací je plánováno v roce 2031

Pískovna Zálezlice (ORP Neratovice) řez terénem po sanaci a rekultivaci (dle Pribičková, 2013)

Pískovna Zálezlice (ORP Neratovice) stav pískovny Zálezlice po rekultivaci (etapy I. – V.)

Děkuji za pozornost