Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha, 5.9.2018.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha, 5.9.2018."— Transkript prezentace:

1 Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,

2 Zahloubení lomu a těžba kamene v lokalitě Ouštice
Záměr: Pokračování těžby ve stávajícím dobývacím prostoru Chrášťany a zahloubení části těžené plochy o 1 etáž. Žádost o souhlas Odboru životního prostředí Krajského úřadu Středočeského kraje. Sporné otázky z pohledu životního prostředí: Ohrožení zdrojů podzemních vod a ohrožení zásobování vodou v přilehlých obcích Omezení průtoku v blízké vodoteči Zábor 7,5 ha zemědělské půdy Doprava Prašnost při těžbě a zpracování suroviny - emise tuhých znečišťujících látek Hluk Dopad na charakter krajiny

3 Zahloubení lomu a těžba kamene v lokalitě Ouštice - 2
Opatření a argumenty ze strany investora: Pasportizace vodních zdrojů v obci Ouštice a pravidelný monitoring vybraných zdrojů po celou dobu čerpání důlní vody. Předpoklad je sledování cca 3 domovních studní (vrtů) umístěných v obci blíže lomu s frekvencí měření v roce před zahájením těžby, v prvním roce 4x, v dalších letech 2x ročně. Přečerpávání důlních vod do toku blízkého Tloskovského potoka Zábor bude prováděn postupně a bude kompenzován rekultivačními opatřeními v průběhu 20 let Objem dopravy zůstane stejný – nedojde ke zvýšení objemu těžby Bude prováděno skrápění v patřičných technologických uzlech Nebude zvýšen objem těžby ani dopravy, tj. úroveň hlukového zatížení se nezmění Záměr je v souladu s územním plánem obce. Připravuje se plán sanace a rekultivace – zatopení lomu. Plochy svahů kamenolomu budou ponechány přirozené sukcesi, sklon lomových stěn nebude dále upravován.

4 Zahloubení lomu a těžba kamene v lokalitě Ouštice - 3
Závěr: Neočekávají se významné vlivy na životní prostředí, resp. plánovaná opatření tyto vlivy eliminují. Součástí žádosti je i hluková studie, rozptylová studie, biologický průzkum a hydrogeologické posouzení záměru. V rámci hlukové situace lze konstatovat, že nemá dojít k negativnímu ovlivnění, neboť těžba tam již probíhá, její objem se nezvýší, a proto nedojde ke zhoršení stávající situace. V závěru hlukové studie se uvádí, že lze i předpokládat částečné snížení hluku v důsledku většího zahloubení.  Doprava na veřejných komunikacích nebude překračovat povolené hygienické limity pro den i noc.  Z hlediska rozptylových podmínek nebudou překračovány imisní limity. V rámci hydrogeologických poměrů nedojde k žádným negativním vlivům na okolí lomu, tj. nebudou ovlivněny vodní zdroje v obci či Tloskovský potok. Záměr je z hlediska vlivů na životní prostředí při navržených podmínkách akceptovatelný. Realizace záměru umožní zachování stávajícího objemu těžbu kameniva, tudíž bude pokryta odpovídající podíl poptávky po surovině v regionu (zejména v souvislosti s plánovanou stavbou dálnice D3) a dojde tak ke snížení tlaku na otevírání nových s negativními dopady na životní prostředí.

5 Děkuji za pozornost Stakeholder Meeting, Praha,


Stáhnout ppt "Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha, 5.9.2018."

Podobné prezentace


Reklamy Google