Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
SOUČINNOST DOTČENÝCH ORGÁNŮ & ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ zejména při pořizování ÚP + RP Martin Tunka odbor územního plánování
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Ochrana ZPF v územních plánech
Zahájení a průběh správního řízení
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Pojem přeměna obchodní společnosti
Plánování ve školní tělesné výchově
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Mezinárodní právo a jeho vliv
Zpráva o uplatňování ÚP
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Územně analytické podklady obcí ÚÚP a „jeho“ údaje o území Brno, 6
Seminář s krajskými úřady
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Zpráva o uplatňování územního plánu
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Zákon o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zákon č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Ukládání a zveřejňování písemností
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Nástroje územního plánování a jejich vazby k pozemkovým úpravám
Velkokapacitní skleníky
Informace k tezím rekodifikace
Připravovaná metodika na ochranu nerostného bohatství
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Legislativní otázky (část 1)
„Stavební zákon – územní plánování, územní řízení, stavební řízení“
Porada KÚPK s ÚÚP a pořizovateli ÚPD
Územní plán s prvky regulačního plánu
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Trendy geologických prací ložiskového průzkumu v letech
Transkript prezentace:

Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa Ing. arch. Josef Morkus, Ph.D.

Podnět k metodickému sdělení Podání MÚ - podnět ke sjednocení názoru MMR a MZe na rozsah působnosti ÚPD MÚ vyslovil obavu, že pokud by v řízení o trvalém odnětí pozemků určených k plnění funkcí lesa nezohlednil platný územní plán, dopustil by se nesprávného úředního postupu Rozhodnutí MÚ zrušil KÚ a zrušení potvrdilo MZe MMR souhlasí s názorem MÚ => 9/2017 dopis MMR na MZe

Názor MZe § 15 odst. 2 lesního zákona, podle kterého „odnětí nebo omezení pro nové stavby pro rekreaci na PUPFL musí být v souladu se schválenou ÚPD“. Z toho MZe vyvozuje, že odnětí pro jiné stavby není souladem s územně plánovací dokumentací vázáno. V řízení o trvalém odnětí PUPFL rozhoduje příslušný orgán státní správy lesů na základě správního uvážení. Lesní zákon přitom stanoví, ve kterých případech a jak je toto správní uvážení omezeno. Z toho MZe „a contrario“ vyvozuje, že v jiných případech správní uvážení orgánu státní správy lesů omezeno není (např. ÚPD).

Názor MMR 1 Nelze použít názor MZe, že správní uvážení orgánu státní správy lesů při rozhodování o odnětí PUPFL může být omezeno toliko lesním zákonem, nikoliv zákonem uplatňovaným převážně na jiném úseku veřejné správy, jakým je zákon stavební. Z existence omezení správního uvážení, která jsou lesním zákonem stanovena, Ministerstvo zemědělství vyvozuje, že jiná omezení se v řízení neuplatní, což dle MMR není správné.

Názor MMR 2 České právo je chápáno jako jednotný systém, ve kterém obecně závazné předpisy zavazují každého, kdo jakkoliv vstupuje do jimi upravovaných vztahů. Působnost orgánu představuje oblast, ve které daný orgán veřejné správy uplatňuje svou pravomoc. Orgán při své správní činnosti vychází z lesního zákona, který vymezuje okruh jeho působnosti, ale při jejím uplatňování přihlíží také k ostatním právním předpisům a též OOP, nakolik se dotýkají věci, o které rozhoduje. Orgán prosazuje při projednání ÚPD své zájmy => není možné, aby se následně ÚPD neřídil.

Názor MMR 3 Je třeba odlišit úkony, které směřují dovnitř veřejné správy (stanovisko, závazné stanovisko) = podklad pro vně veřejné správy směřující úkon; vyjadřují podmínky stanovené předpisy, jejichž uplatňování je danému orgánu přímo svěřeno, směřují k adresátům veřejné správy, které zakládají nebo ruší práva a povinnosti; na ně již dopadá požadavek jednotného výkonu veřejné správy. Orgán státní správy nemůže kladně rozhodnout o odnětí PUPFL pro účel, který je vyloučen opatřením obecné povahy.

Názor MMR 4 Zbývá posoudit, zda se stavební zákon nebude vedle uvedeného nepřímého uplatnění uplatňovat také přímo. Stavební zákon stanoví, že vydaná územně plánovací dokumentace je závazná „pro rozhodování v území, zejména pro vydávání územních rozhodnutí“. Rozhodování v území je rozhodování o změnách v území. Stavební zákon přitom definuje změnu v území jako „změnu jeho využití nebo prostorového uspořádání, včetně umisťování staveb a jejich změn“.

Názor MMR 5 Lesní zákon definuje odnětí PUPFL jako „uvolnění těchto pozemků pro jiné využití“, přičemž dodává, že trvalým odnětím se rozumí „trvalá změna využití pozemků“. Z toho je zřejmé, že jde o rozhodování v území, které je v konkrétním území usměrněno opatřením obecné povahy, resp. vydanou ÚPD. V konkrétním případě je však třeba rozlišit, zda úkon orgánu státní správy lesa směřuje dovnitř veřejné správy (podklad vydávaný DO, který stanoví požadavky z hlediska jím hájeného veřejného zájmu), nebo se jedná o úkon, který je sám o sobě způsobilý umožnit změnu v území.

Je nutno rozlišit 3 typy situací Orgán státní správy lesů uplatňuje stanovisko k pořizované ÚPD, jehož obsah je pro tuto dokumentaci závazný. Správní uvážení DO není omezeno ÚPD. Správní orgán se vyjadřuje pouze z hlediska veřejného zájmu, který chrání. Orgán státní správy lesů vydává závazné stanovisko do územního nebo jiného správního řízení, jímž mají být dotčeny PUPFL v území, pro které je vydána ÚPD. DO zohlední své případné předchozí úkony týkající se téhož předmětu. Dotčený orgán může změnit svůj postoj k řešené otázce, pokud nastaly nové skutečnosti.

Je nutno rozlišit 3 typy situací Orgán státní správy lesů rozhoduje o odnětí pozemků určených k plnění funkcí lesa v samostatném řízení. Správní uvážení orgánu je omezeno ÚPD, neboť se jedná o „změnu v území“ ve smyslu stavebního zákona. Územní plán zavazuje nejen každého adresáta veřejné správy, který vstupuje do právních vztahů, ale také každý orgán veřejné správy, pokud „rozhoduje o změnách v území“.