Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velkokapacitní skleníky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velkokapacitní skleníky"— Transkript prezentace:

1 Velkokapacitní skleníky
Mgr. Ing. Petr Lepeška

2 Velkokapacitní skleníky http://www. mmr
Metodický problém: zda lze umisťovat velkokapacitní skleníky režimem podle § 18 (5) SZ Je velkokapacitní skleník „stavbou pro zemědělství“? Za jakých podmínek lze umístit „stavbu pro zemědělství“ v režimu dle § 18 (5) SZ? Jak řešit velkokapacitní skleník v ÚPD? § 18 (5) SZ: „V nezastavěném území lze umisťovat stavby, zařízení a jiná opatření pro… zemědělství…“

3 1) skleníky – stavby pro zemědělství
vyjmenovány v § 3 písm. f) vyhlášky o technických požadavcích na stavby pro účel výkladu ustanovení § 18 (5) SZ považuje MMR tento okruh staveb za nepřiměřeně omezující => je potřeba vycházet z ustanovení § 2e odst. 3 zákona o zemědělství – definice zemědělské výroby Vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, ve znění vyhlášky č. 20/2012 Sb. Zde jsou však definovány pouze ty stavby, pro které bylo třeba stanovit zvláštní technické požadavky. § 3 písm. f) stavbou pro zemědělství se rozumí 1. stavba pro hospodářská zvířata, tj. stavba nebo soubor staveb pro chov, výkrm, práci a jiným hosp. účely, 2. doprovodná stavba pro hospodářská zvířata - pro dosoušení a skladování sena a slámy, skladování chlévské mrvy, hnoje, kejdy, močůvky a hnojůvky, tekutých odpadů a pro konzervaci a skladování siláže a silážních šťáv, 3. stavba pro posklizňovou úpravu a skladování produktů rostlinné výroby, 4. stavba pro skladování minerálních hnojiv, 5. stavba pro skladování přípravků a prostředků na ochranu rostlin, 6. příruční sklad, stavba, část stavby nebo oddělená místnost určená pro skladování přípravků a prostředků na ochranu rostlin o maximální přípustné hmotnosti do kg přípravků a prostředků na ochranu rostlin, Zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.

4 1) skleníky – stavby pro zemědělství
§ 2e (3) a) zákona o zemědělství: Zemědělskou výrobou … se rozumí: „a) rostlinná výroba včetně chmelařství, ovocnářství, vinohradnictví a pěstování zeleniny, hub, okrasných rostlin, léčivých a aromatických rostlin s výjimkou pěstování konopí pro léčebné použití a vědecké účely, rostlin pro technické a energetické užití na pozemcích vlastních, pronajatých, nebo užívaných na základě jiného právního důvodu, popřípadě provozovaná bez pozemků,“ Zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.

5 1) skleníky – stavby pro zemědělství
Za stavby pro zemědělství MMR považuje stavby sloužící účelům uvedeným v ust. § 2e odst. 3 zákona o zemědělství Velkokapacitní skleníky jsou stavbami slouží účelům uvedeným v tomto ustanovení => jsou proto stavbami pro zemědělství Zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.

6 2) skleníky – podmínky umístění
Stavby dle § 18 (5) SZ lze v nezastavěném území umístit za podmínek: musí být v souladu s charakterem území musí být v souladu s podrobnějšími podmínkami ploch NZÚ stanovenými územním plánem (pokud je vydán) ÚPD je nesmí „výslovně vylučovat“ Ustanovení § 18 odst. 5 stavebního zákona umožňuje v nezastavěném území v souladu s jeho charakterem umisťovat stavby, zařízení a jiná opatření pro zemědělství, pokud je územně plánovací dokumentace výslovně nevyloučí.

7 2) skleníky – podmínky umístění
Soulad s charakterem území – těžko uchopitelné => možné směry argumentace: Materiální soulad – doplňuje stávající FVÚ v ploše nebo území (ve smyslu principu „přípustného využití“ v ÚP) (v případě infrastruktury nezbytné převedení nebo minimální zábor pro nutné umístění - vyjma výrobních jednotek) Strukturální soulad – odpovídá skladbě ploch a jejich částí v území (podobně též krajinná matrice); v případě pořizování ÚP by nové využití nevyžadovalo vymezit novou plochu - > 2000 m2 Stavební zákon tedy omezuje okruh staveb pro zemědělství v § 18 odst. 5 na ty, jejichž umístění v nezastavěném území je dáno účely a potřebami stávajícího využití území, které jimi mají být podpořeny, ne změněny, nebo alespoň s nimi nejsou v rozporu.

8 2) skleníky – podmínky umístění
Soulad s charakterem území – dochází k změně nezastavěného na zastavěné? zastavěný stavební pozemek = pozemek evidovaný v KN jako stavební parcela [§ 2 (1) c) SZ] stavební parcela = pozemek evidovaný v druhu pozemku zastavěná plocha a nádvoří [§ 2 písm. c) KZ] způsob využití pozemku „skleník“ se eviduje na pozemcích druhu 2 až 10 => katastrální vyhláška nepředpokládá skleník jako zastavěnou plochu Tomu nasvědčuje také znění § 58 odst. 2, úvodní odstavec a písm. e), které ze zastavěného území vyjímají „zahradnictví“. KZ = zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon), ve znění pozdějších předpisů Druh pozemku „zastavěná plocha a nádvoří“ charakterisuje katastrální vyhláška jako pozemek, na němž je budova včetně nádvoří, nebo zbořeniště, nebo vodní dílo. vyhláška č. 357/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška), ve znění vyhlášky č. 87/2017 Sb.

9 2) skleníky – podmínky umístění
Další podmínky pro stavby dle § 18 (5) SZ: musí být v souladu s případnými podrobnějšími podmínkami pro umisťování staveb stanovenými v ÚP [ÚP může zpřesňovat (zpřísňovat) podmínky § 18 (5), nemůže však umožnit to, co § 18 (5) neumožňuje] ÚPD je „výslovně nevylučuje“ (výslovné vyloučení je přímé uvedení druhu staveb, který se vylučuje) Výslovné vyloučení je přímé vyloučení obecným pojmem, není to vyjmenování konkrétních staveb.

10 3) skleníky – řešení v ÚPD
Skleníky bez ohledu na velikost, způsob provedení, nevyužití půdy atd., jsou stavbou pro zemědělství => Pamatovat na usměrnění všech staveb dle § 18 (5) SZ: V ZÚR v „krajinách“ (typech krajin) - rámcově V ÚP v plochách nezastavěného území umožnit jejich umístění ve vhodných plochách omezit jejich umisťování v plochách, kde by poškodily veřejné zájmy (ochrana krajiny, krajinné komposice, ochrana jiného FVÚ, krajinného rázu…) Podobně jsou stavbou pro zemědělství stavby pro chov dobytka, koní, a to i dostihových, atd. atd. – zák. o zemědělství. Souvisí též s § 103 a § 104 SZ – obsahují úlevy pro stavby pro zemědělství. ÚP může uvést v přípustném využití stavby do velikosti zastavěné plochy…, výšky…, pro…, doplnit v nepřípustném využití.

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Velkokapacitní skleníky"

Podobné prezentace


Reklamy Google