Závazkové právo – zvláštní část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tereza Krupová. východiska nového občanského zákoníku (NOZ) vybrané novinky a změny zásady stavba součást pozemku rodinné právo dědické právo závazky.
Advertisements

Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Pracovní právo. Pohovor
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ ZÁVAZKOVÉ PRÁVO – ZMĚNA ZÁVAZKŮ Katedra práva.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Občanské právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Ekonomika Operativní a zpětný leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_02.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Přestupky – zákonná právní úprava  Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů  I. část.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
BYTOVÉ SPOLUVLASTNICTVÍ vznik a zánik
Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR
Dohoda o náhradě škody.
Rodinné právo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojem přeměna obchodní společnosti
Odpisové plány Inventarizační zpráva
Zákon o sociálním podnikání
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Informace a informační zdroje
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Monika Příkazská Základy obchodního práva
Název vzdělávacího materiálu
NOZ – Věci Katedra práva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Závazkové právo obecná část
Obligace Obecná část Mgr. Ivana Stará.
Závazkové právo zvláštní část
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rodinné právo – vybrané otázky
Římská republika.
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Smlouvy = dohoda dvou či více stran o nějakém úkonu
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Občanské právo hmotné II
Transkript prezentace:

Závazkové právo – zvláštní část Mgr. Miroslav Frýdek ©

Formální kontrakty Verbální Literární stipulatio expensilatio dotis dictio syngrafa promissio operarum chirografa vadiatura praediatura

Stipulatio Je verbální kontrakt spočívající v ústním nebo formálním příslibu nějakého možného a dovoleného plnění. Stipulator (budoucí věřitel) zformuluje obsah plnění v otázce, která je adresovaná promisorovi (budoucí dlužník), na tuto otázku odpoví promisor stejným slovesem ( slibuješ – slibuji, dáš – dám, vyrobíš – vyrobím…) Druhy žalob: Actio ex stipulatu Condictio

Stipulace je jednostranný, formální kontrakt, stricti iuris. Může být jak abstraktní tak i kauzální Abstraktní: Slibuješ mi zaplatit 100 HS? Slibuji! Kauzální: Slibuješ mi zaplatit 100 HS, které mi dlužíš z kupní smlouvy? Slibuji! Je-li jednání kauzální způsobuje neexistence kauzy neplatnost stipulace

Dotis dictio Je slib poskytnout věno. Dotis dictio je verbální kontrakt spočívající v ústním a formálním příslibu budoucího poskytovatele věna, který dá budoucímu manželovi. U tohoto závazku příjemce věna neodpovídá, ale mlčí (kdo mlčí souhlasí)

Promissio operarum Je slib propuštěnce, který se svému propustiteli (patronu, ius patronatus) zavazuje poskytovat určité služby. Otrok ji skládal před manumisí a pak ještě jednou po propuštění. Promissio operarum, je jediný kontrakt ius civile, který vzniká z přísahy (ne slibu) – Iurata promissio operarum Předmětem byly služby nebo určité plnění

Vadiatura – jde o závazek , kdy se osoba zavazuje, že zabezpečí přítomnost určité osoby u soudu, pokud slib nedodrží platí pokutu. Praediatura – slib, že předmět sporu nebude zcizen.

Literární kontrakty Vznikaly provedením zápisu do účetních knih, jsou to smlouvy formální, abstraktní a přísně jednostranné. Syngrafa - písemný kontrakt, který se vyvinul ze stipulace. Vyhotovoval se ve dvou vyhotoveních a obsahoval prohlášení dlužníka, že se zavazuje k určitému plnění Chirografa – stejné jako syngrafa, ale vyhotovení dostal jen věřitel.

Bezforemné kontrakty reálné konsensuální typizované emptio - venditio mutuum locatio-conductio commodatum societas depositum mandatum pignus inominátní do ut des do ut facies facio ut des facio ut facias

Mutuum Mutuum - zápůjčka; kontrakt na jehož základě poskytovatel (věřitel) odevzdá příjemci (dlužníkovi) peníze nebo jiné zastupitelné věci (převádí kviritské vlastnictví) s povinností vrátit zapůjčenou věc stejného druhu, kvality a množství. Mutuum je: jednostranný neformální kauzální lukrativní (bezplatný) kontrakt Zápůjčka vzniká: konsenzem odevzdáním předmětu zápůjčky

Commodatum Commodatum – výpůjčka; komodant předá nezastupitelnou věc komodatáři, který jí převezme s účelem, aby ji lukrativně užíval a tu stejnou věc komodantovi vrátil. Předmětem tedy může být jen věc nezastupitelná a nezuživatelná Commodatum je: neformální kauzální lukrativní kontrakt Žaloby Actio commodati directa (půjčitel) Actio commodati contraria (vypůjčitel)

Depositum Depositum – úschova; uschovatel (deponent) odevzdává nějakou movitou věc do detence depozitáři (osoba mající věc v úschově) k dočasnému a bezplatnému opatrování (nesmí ji užívat – furtum usus) a na požádání ji musí depozitář vydat včetně toho co k ní přibilo. Deponent je povinen hradit depozitáři nezbytné náklady na zachování věci popř. i škodu, kterou věc způsobila. Žaloby: Actio depositi directa – na vydání hlídané věci Actio deposity contraria – na vymožení nároků depozitáře

Depositum irregulare - Úschova nezapečetěných peněz, které přecházely do vlastnictví depozitáře (bankéře) s povinností vrátit stejný obnos. Původně byl tento vztah brán jako mutuum, později úschova zvl. druhu – s ujednáním, že depozitář může peněz užít a platí z nich neformálně smluvený úrok Depositum sequestrae – úschova věci o níž se několik lidí soudí, věc je vydána výherci sporu.

Pignus Pignus – smlouva o ruční zástavě; dlužník odevzdá věřiteli za účelem zajištění pohledávky hmotnou věc. V případě zaplacení dluhu je věřitel povinen zastavenou věc vrátit. V případě mora debitoris si mohl věřitel předmět zástavy ponechat nebo jej prodat a z výtěžku se uspokojit, ale hyperochu musel vrátit. Žaloby: Actio pignoraticia directa Actio pignoraticia contraria

Reálné kontrakty inominátní Do ut des – dávám, abys dal Do ut facies – dávám, abys udělal Facio ut des – dělám, abys dal Facio ut facias – dělám, abys udělal

Konsensuální kontrakty Emptio – venditio Locatio-conductio Societas Mandatum

Emptio - vendito Emptio – venditio – smlouva trhová (koupě - prodej). Výměna věci za peníze – z ruky do ruky –reálný trh. Náležitosti: Předmět – merx Cena – praetium Dohoda stran –conventio – výměna věci za určitou částku

Vedlejší úmluvy – pacta adiecta: Výhrada lepšího kupce (časově omezená) Právo odstoupit od smlouvy, pokud kupec do určitého dne nezaplatí Předkupní práva Úmluva o znelíbené Koupě na zkoušku

Locatio – conductio Locatio - conductio - pronájem- nájem; nájemní smlouva, za užívání či požívání věci, za práci nebo dílo za úplatu. Druhy: Locatio – conductio rei – pacht, nájem – většinou pozemku, nájem se hradil buďto v penězích nebo v naturáliích Locatio – conductio operarum – smlouva pracovní – námezdní; předmětem je určitá činnost Locatio – conductio operis – smlouva o dílo; předmětem je výsledek Locatio – conductio irregularis – „leasing“

Societas Societas – smlouva společenská; spojení majetku nebo práce dvou a více osob za účelem společného prospěchu, není PO. Vklady sestávají spoluvlastnictvím. Náležitosti: Přínos – všech společníků (nemusí být stejný) Účel – musí být dovolený, majetkové povahy a užitečný pro společníky Souhlas - animus societas – musí být trvalý. Žaloby: Actio comunni dividundo Actio pro socio - infamující účinek = zánik

Zánik: Smrt (trvalý souhlas) Výpovědí Capitis deminutio Konkurz na společníka Splnění účelu Uplynutí doby Ze zákona Uplatnění actio pro socio na soudě

Mandatum Mandatum – smlouva příkazní; bezplatné obstarání cizí záležitosti. Činnost může být: Faktická – koupit věc právní – zastoupení v soudním řízení Náležitosti: Určitost, dovolenost a ne nemravná činnost

Obligace z deliktů Pro obligace obecně platí zásada, že každá obligace vzniká buďto ze smlouvy nebo z deliktu (protiprávního jednání) – Omnis enim obligatio aut ex contractu aut ex delictu nascitur. Obligace z deliktů jsou upraveny např. v Gaius II. 182 a násl. Obligace z deliktů podle ius civile:  krádež, loupež, způsobení škody, urážku na cti, praetorské delikty jsou pak donucení a vydírání a podvod.

Krádež - furtum Je nejstarší delikt ius civile. Krádež je definována jako jakékoli protiprávní nakládání s věcí v úmyslu se obohatit. Šlo tedy nejen o jednání, kdy cizí věc byla odejmuta s úmyslem obohatit se, ale také např. zamlčení nalezené věci, přijetí toho co je nedluh, nedovolené užívání věci, zpronevěra depozitáře apod. Objektivním předpokladem krádeže byly contrectatio rei – skutečné působení na věc a animus furandi - úmysl ukrást; naplněny musely být oba znaky současně. Žaloby: Actio furti je poenální a infamující žaloba znějící na čtyřnásobek ukradené věci (byl-li zloděj při krádeži přistižen), pokud nebyl přistižen pak zněla na dvojnásobek. K trojnásobku byl odsouzen ten, u koho byla věc nalezena. Aktivně je legitimován každý, kdo má právní zájem na tom, aby věc nebyla ukradena. Pasivně legitimován je zloděj a každý kdo mu pomáhal radou či skutkem (žaloba se uplatňuje kumulativně!). Conditio furtiva – je žaloba reiperzkutorní a slouží k vymáhání ukradené věci a k plné náhradě škody. Může ji použít jen vlastník věci.

Loupež – rapina Loupež je násilné odejmutí movitých věcí. Žaloba se musela proti pachatelům uplatnit do jednoho roku od spáchání deliktu a zněla na čtyřnásobek, po uplynutí roku zněla jen na simplum – cenu uloupené věci. Žaloba zněla jak na pokutu tak i náhradu škody – actio mixta. Za občanských válek byla ediktem vyhlášena žaloba pro případ krádeže či škody způsobené na cizím majetku srocením lidí – actio vi bonorum raptorum.

Protiprávní poškození cizího majetku – damnum iniuria datum Škoda, která vznikla v důsledku protiprávního jednání na cizím majetku byla v nejstarších dobách stíhána podle různých kasuistických ustanovení LDT. V roce 286 na návrh tribuna lidu Aquilia bylo navrženo plebiscitum Lex Aquilia de damno, které upravilo tuto oblast. Lex Aquilia se dělil na tři kapitoly: 1. kapitola – peněžitou pokutou se stíhal ten, kdo úmyslně a protiprávně zabil cizího otroka nebo dobytče. 2. kapitola – upravovala ustanovení o škodě, kterou způsobil adstipulátor hlavnímu věřiteli, tím, že dlužníkovi prominul dluh. 3. kapitola – upravovala pokutu , kterou byl povinen zaplatitl ten, kdo spálil, zlámal nebo pokazil cizí věc.

Urážka na cti – iniuria Urážka na cti předpokládá zlý úmysl – tedy úmysl urážet a může být provedena buďto přímo anebo napřímo, nepřímo na osobách uráženému blízkých – děti manželka, rodiče, ale i otroků. Poškozenému příslušela actio iniuriarum aestimatoria – poenální žaloba mířící na peněžitou pokutu. Použití této žaloby měla na pachatele infamující účinek. Tato žaloba byla osobní a nepřecházela na dědice (ani pasivně ani aktivně).

Děkuji za Vám za pozornost